11.2 C
Chișinău

„Tot ce nu coincide cu ideologia PAS-ului, tot va fi închis”. Juriști și lideri de opinie critică decizia de a închide postul de televiziune MEGA TV | VIDEO

Mai mulți juriști și lideri de opinie critică decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de a sista licența de emisie a postului de televiziune MEGA TV. Aceștia susțin că gestul autorităților era de așteptat în condițiile în care în prag de alegeri își doresc lichidarea întregii mass-medii care nu le este loială.

IURIE MĂRGINEANU, jurist: „Știți pe mine nu m-o mirat absolut deloc. Era previzibil și chestia asta trebuia să se întâmple, eu o așteptam. Eu nu cred că asta este unicul canal sau televiziune care va fi închisă, deoarece tot ce nu coincide cu ideologia impusă prin lege, instituită prin lege, indeologie a PAS-ului în Republica Moldova, tot ce nu coincide. Toți vor fi închiși. Deci, corespunzător, este o dictatură totală în Republica Moldova și dacă această guvernare ne duce în Europa și în Europa ceea este tot aceea ce fac tot ei, apu eu în așa Europă nu vreau. Eu nu îmi doresc așa Europă”.

Juristul Iurie Mărgineanu mai spune că lupta pentru a face dreptate instituțiilor media, care până acum au fost închise, este în zadar, deoarece sistemul judecătoresc este practic capturat de puterea de la Chișinău.

IURIE MĂRGINEANU, jurist: „Nici nu o să găsească în instanțele noastre naționale dreptate, deoarece instanțele de judecată sau treia putere în stat este capturată. În genere, tot statul Republicii Moldova este capturat de PAS. Cu ideologia lor instituită prin lege, de ce nu ați înțeles până acum? Capturarea statului a început de la arestarea procurolului general. Toate licențele vor fi judecate, unde? În această instanță specializată, acolo deja stau judecătorii loiali. Crede-ți că vor câstiga vreun canal cu privire la suspendarea nelegală și de către instutuții nelegale suspendate? Nu. Da procuratura reacționează cumva? Nu, de ce? De-atâta că este capturată. Toată este capturată. Deja televiziuni nu mai avem. O rămas vreo două canale și acelea sunt canalele de serviciu ale partidului de guvernământ”.

Și analistul și politologul Ian Lisnevschi declară că acțiunile autorităților nu reprezintă altceva decât a reprima tot ce ține de sursele de informare în masă care își permit să critice actuala guvernare, iar în prag de alegeri acestea nu fac decât să strice imaginea puterii în societate.

IAN LISNEVSCHI, analist și sociolog: „Este legat cu apropierea alegerilor și mai degrabă că opoziția avea, de obicei, de a ieși la electorat prin televiziuni. Actuala guvernare nu știu de ce face tot posibilul ca încrederea în televiziuni să fie practic distrusă. La momentul dat, două luni în urmă, dacă nu greșesc era de 10 procente. Prin astfel de metode, opoziția, practic, rămâne fără pârghii. Acele televiziuni care au rămas, încrederea în ele practice nu este. Efectul dezbaterilor la televiziune acum va fi zero. Unica posibilitate – de mers în teritoriu, adică – din resurse administrative. Partidul de guvernare și candidatul din partea lor mai degrabă va folosi resurse administrative. Strategia este cu mult mai profundă și calculele au fost făcute cu totul cu alte scopuri – de a limita opoziția să iasă la cetățeni. Opoziției îi rămân astfel de resurse ca Telegram și TikTok, pentru că Facebook este controlat prin Meta și Instagramul. În astfel de condiții, noi, practic, avem 80% din populație care va fi lipsită de comunicarea cu candidații. Campania electorală se permite doar într-o lună, în care trebuie să explicit să voteze pentru tine și să explicit ce înseamnă acest referendum – ceea ce aste practice imposibil. Așa că bătălia o să fie practice ilegală”.

Amintim că, anterior, prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a vorbit despre țara noastră ca despre un exemplu negativ la capitolul drepturi și libertăți. Cunoscut pentru poziţiile sale prudente faţă de Occident și ca lider care acuză ţările europene şi Statele Unite că încearcă să atragă Georgia în conflictul rusoucrainean, acesta a chemat partenerii din vest să atragă atenție la ceea ce se întâmplă în Moldova la capitolul democrație. „În ultima perioadă, în Moldova au fost închise aproximativ 10 posturi TV. Pluralismul politic este limitat acolo”, a declarat el într-o conferință de presă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE