11.2 C
Chișinău

Record PAS: 14 TV închise. MEGA TV a rămas fără licența de emisie. Reacția televiziunii: Un abuz și o încălcare a libertății de exprimare | VIDEO

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a lăsat încă un post de televiziune fără licență. Este vorba de MEGA TV, a 14-a televiziune căreia-i este sistată emisia. În ședința de miercuri, 7 august, consiliul a decis retragerea actelor permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale. În document se spune că referitor la SRL „REAL RADIO”, care deține posturile Mega TV și Familia, activitatea și tranzacțiile companiei indică asupra afilierii acesteia la grupul Plahotniuc/Șor.

Producătorul departamentului știri a postului MEGA TV a calificat decizia autorităților un abuz și o presiune asupra libertății de exprimare.

„Postul de televiziune a respectat întotdeauna pluralismul de opinie”, afirmă Vitalie Pahomov.

VITALIE PAHOMOV, producător al departamentului știri: „Întotdeauna ne-am străduit să avem două sau trei puncte de vedere și să oferim telespectatorului posibilitatea de a face o alegere, pentru a avea propria părere despre un eveniment sau o știre. Este încă o presiune asupra libertății de exprimare. Nu mai știu ce fel de pluralism va mai rămâne în societate, de unde se vor informa oamenii, din care alte surse în afară de cele pe care autoritățile și le-ar dori, de aceea este regretabil că asta se întâmplă în țara noastră. Mulți spun că așa se întâmpla și pe timpul regimului lui Voronin, dar eu deja lucrez de 30 de ani în domeniu și pot spune că o astfel de presiune asupra mass-mediei nu a fost niciodată”.

Menționăm că sub diferite pretexte, în decurs de un an și jumătate, autoritățile din Republica Moldova au suspendat sau chiar retras licențele a 13 posturi de televiziune și au închis peste cincizeci de portaluri și site-uri de știri. Opt asociații de presă au remarcat că mecanismele legale, care ar impune sistarea difuzării în absența unei hotărâri judecătorești, au fost anterior declarate neconstituționale.

Închiderea canalelor de televiziune a fost condamnată de mai multe organizații neguvernamentale.

Către sfârșitul anului 2023, Moldova a coborât trei poziții în clasamentul libertății presei întocmit de Organizația Reporteri fără Frontiere. Experții au remarcat că autoritățile au folosit starea de urgență declarată din cauza războiului din Ucraina pentru a suspenda licențele mai multor canale de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără a asigura o transparență relevantă a motivelor unei astfel de decizii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE