11.1 C
Chișinău

Oficii poștale cu iz de naftalină. Pereți jerpeliți, miros de igrasie și frig: Clădirile unor birouri poștale din țară arată ca un decor de film horror | VIDEO

Oficii poștale cu iz de naftalină. Clădiri vechi cu pereții jerpeliți, intrarea arată mai mult decât jalnic, iar pericolul de a te pomeni cu o bucată de cărămidă în cap este mare. Pe pe alocuri se întrevăd pereții goi, după ce a căzut tencuiala. Un astfel de tablou am surprins în incinta oficiului poștal din satul Volovița, raionul Soroca.

Mirosul din interior este insuportabil, pereții sunt negri, plini de mucegai, iar pe alocuri, unde a fost mai multă umezeală, s-a format mușchi verde. Iarna, condițiile sunt și mai grave, poștașa este nevoită să stea toată ziua în haine groase și cu un cămin electric la picioare, încât frigul și umezeala ajung până la oase.

Și din afară clădirea seamănă cu o casă părăsită după bombardament. Într-un cuvânt, un decor demn de filmele de groază. Sătenii din Volovița spun că

„Trebuie reparație. Eu cred că trebuie o altă încăpere pentru poștă, aceea nu este o încăpere tocmai bună”.

„Aș dori să fie mai bună. În primul rând pentru doamna care lucrează este rece iarna. Nu are nici apă, dar ar fi bine să fie tot în sat să nu se mute de aici. Doamna este cu căminul iarna lângă ea și este îmbrăcată într-așa mod…”.

„Guvernarea ar trebui să rezolve această problemă.
– Cum credeți, de ce autoritățile nu rezolvă această întrebare?
– Nu știu, nimeni nu vrea. Desigur, toți au văzut asta.
– Ce anume?
– Că nu dau bani, oamenii nu au posibilitatea să lucreze în condiții bune”.

Proprietarul ne-a spus că deja de cinci ani dă această clădire în chirie cu 3.000 de lei. Bărbatul spune că ar putea oferi condiții mai bune, dar, în așa caz, chiria ar costa mai mult, pani pe care poșta Moldovei nu-i va putea achita.

„Ei nu pot să achite pentru chirie, de unde să mai dea bani pentru reparație? – De ce avem o astfel de situație în țară, dacă tot mergem spre Europa? Pentru că așa este guvernarea. Condițiile sunt rele dar ce putem face? altele nu avem. Nu au bani să achite mai mult. Noi am putea să le facem condiții și încălzirea, dar ei nu au bani bani pentru a închiria un imobil cu condiții mai bune. Și 3.00 de lei e mult pentru dânșii”.

În oficiul poștal din volovița lucrează doar un singur angajat, care îndeplinește mai multe funcții. Doamna este și poștașă, și servitoare, mai duce și scrisorile prin sat. Deși, nu numai într-un sat…. un singur oficiu deservește încă două localități – Ruslanovca și Alexandrul cel Bun, așa că povara de pe umerii acestei femei nu este deloc simplă.

Aceeași situație am întâlnit și în satul Gribova din raionul Drochia. Clădirea oficiului poștal arată ca de pe timpurile sovietice. Pe semne, și reparația capitală nu s-a făcut de pe acea vreme… Cel puțin, despre asta vorbesc condițiile în care este nevoită să lucreze angajata de la poștă.

„Haideți să vă spun cum m-am îmbolnăvit eu și am avut operație. UItați-vă cu ce mă încălzesc eu toată iarnă.
– Ce-i asta?
– Este un cămin, poftim, acesta este căminul cu care mă încălzesc eu.
– Dar poșta nu se încălzește cu lemne?
– Nu… Suntem îmbrăcați, altceva nu putem face nimic. Dacă nu este lumină, noi nu lucrăm, dar la poștă stăm mereu, sunt orele de lucru trebuie să stăm”.

Ușa de la intrare abia de se ține în balamale, iar când vine iarna, frigul străbate până în măduva oaselor, ne-a spus poștașa.

„Ușa aceasta e de când lucrez. Tot am zis s-o schimbe. Au schimbat-o, dar tot nu-i trainică. – Suflă? Daa”.

În acest an, Poșta Moldovei va cheltui peste 600 de mii de lei pentru încălzirea oficilor care, pe timp de iarnă, mai fac focul cu lemne și cărbuni. Cei mai mulți bani se vor cheltui pentru oficiile poștale de la nordul țării, mai exact cele din regiunea Bălți și Edineț. Bunăoară, pentru Centrul de Poștă Edineț se alocă peste 176.000 de lei, iar pentru Centrul de Poștă Bălți – aproape 145.000 de lei, sumele fiind alocate pentru a cumpăra lemne.

EVA RUSU, reporter Canal 5: „Directorul interimar al Oficiului Poștal din Bălți, Natalia Sevastian, a refuzat să discute cu noi. Ea ne-a spus că nu are dreptul să ne ofere niciun fel de informații fără acordul conducerii de la Chișinău. Asta, în condițiile în care informațiile sunt de interes public, iar salariile funcționarilor sunt plătite din buzunarul fiecărui cetățean. Totodată, noi facem știri la zi, astfel că nu putem aștepta răspunsul autorităților zile întregi sau săptămâni”.

Jurnaliștii Canal 5 au expediat o solicitare și către întreprinderea Poșta Moldovei pentru a obține informații despre starea oficiilor din țară și condițiile în care lucrează angajații. Am dorit să aflăm detalii și despre bugetele alocate pentru subdiviziunile din țară, dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Într-un comunicat distribuit presei, reprezentanții de la Poșta Moldovei au precizat că, atunci când gradul de complexitate permite, lucrările de reparație a edificiilor și a sistemelor inginerești în oficiile poștale sunt efectuate de către întreprindere. Din totalul oficiilor – preponderent din sate, circa 8% încă mai utilizează combustibil solid pentru încălzire, iar întreprinderea analizează posibilitatea de conectare a acestora la sistemul de distribuție a gazelor. Poșta Moldovei numără circa 4.000 de angajați și deține 1.124 de unități poștale în țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE