11.1 C
Chișinău

„Este foarte costisitor pentru țara noastră”. Ce cred locuitorii Capitalei despre parcările cu plată și ce spun autoritățile municipale | VIDEO

Primăria Capitalei și-a anunțat intenția de a organiza o rețea de parcări şi parcaje cu plată și un sistem de abonament pentru automobilişti. Proiectul a fost supus consultărilor publice în 7 august. Municipalitatea a calculat că în prezent, în Chișinău sunt 45 de mii de locuri de parcare reglementate și 6 mii 200 nereglementate. 30 de mii din total sunt parcări stradale.

Proiectul prevede trei tipuri de locuri de parcare și anume – parcare publică cu plată, parcare publică de tip „PARK&RIDE” şi parcare privată cu plată. Toate vor fi amplasate în trei zone ale Capitalei și sunt menite să descongestioneze centrul oraşului de mașinile personale și să încurajeze locuitorii municipiului Chișinău la utilizarea mijloacelor de transport public.

Prima zonă cuprinde centrul istoric al capitalei, unde cererea de locuri de parcare este deosebit de mare. A doua include străzile centrale din afara centrului istoric, precum și cartierele cu cerere sporită de locuri de parcare. În această zonă intră sectoarele Buiucani, Telecentru, Botanica și Ciocana. A treia cuprinde alte străzi sau locaţii care nu se încadrează în primele două categorii. În a patra zonă sunt incluse suburbiile Chișinăului.

Se prevede că cea mai scumpă va fi parcarea în centrul istoric, cea mai ieftină – pe străzile secundare din afara centrului. De exemplu, o oră de parcare va varia de la 5 la 20 de lei în funcție de zonă. Un abonament săptămânal va costa de la 280 la 560, lunar – de la 1200 la 2400, pentru trei luni – de la 3700 la 7200. Taxa pentru șase luni ar putea varia de la 7.200 la 14.400, iar un permis anual de parcare îi va costa pe locuitorii capitalei minim 14.400 și maxim 28.800 de lei, în funcție de zonă.

Prețurile propuse i-au revoltat pe mulți locuitori și oaspeți ai capitalei, întâlniţi de echipa de filmare Canal 5. Oamenii spun că sumele sunt inaccesibile pentru cetățenii de rând.

„E scump și nu vor fi locuri de parcare, ei nu au atâtea locuri. Nu știu de unde iau asta. Probabil visează noaptea și dimineaţa vor să implementeze”.

„De exemplu, un abonament lunar să fie 400 de lei. Dar nu o mie, cum au propus ei. Oamenii nu au aşa salarii încât să poată plăti pentru aceste parcări. Prețurile lor sunt foarte, foarte mari”.

„Trebuie să fie cu plată. Dar dacă sunt municipale, atunci prețul ar trebui mai mult sau mai puțin redus”.

„Plătim taxe pentru drumuri și cred că ele ar trebui incluse în anumite condiții pentru gararea mașinilor. Aceste preţuri sunt foarte mari pentru țara noastră. Cred că parcările vor fi doar pentru mașini foarte scumpe. Altele nu vor fi”.

„Este prea scump, și pentru un cetățean obișnuit este deja inacceptabil și absolut inaccesibil, în special cel anual de 20 de mii. Este ireal, este imposibil”.

Alți cetățeni întâlniţi de reporterii Canal 5 spun că sunt dispuși să plătească pentru parcare. Dar pentru acest preț, spun ei, ar trebui să primească nu doar un parcaj, ci un adevărat loc de staţionare în siguranţă.

„Depinde la ce vor fi folosiți banii. Ar trebui să fie investiții în infrastructură – îmbunătățirea parcărilor, drumurilor etc”.

„Vreau să plătesc ca mașina mea să fie în siguranță, da nu așa cum am parcat acum și mă voi gândi dacă mă vor lovi sau nu. Ei trebuie să asigure siguranța bunurilor noastre”.

Șeful Direcţiei Generale Mobilitate Urbană Vitalie Mihalache, a explicat pentru Canal 5 că proiectul nu prevede paza separată a parcajelor.

VITALIE MIHALACHE, şeful Direcţiei Generale Mobilitate Urbană: „Reieşind din faptul că amenajăm acest loc și dăm posibilitatea de a parca, nu garantăm siguranța. Va fi supraveghere video în locurile de parcare unde este „controlul accesului” – verificări la intrare și ieșire, acolo va fi neapărat supraveghere video, dar în parcajele stradale desigur că nu putem da nicio garanție”.

Întrebat dacă parcajele din curţile de bloc ar putea fi cu plată, Vitalie Mihalache a răspuns că deocamdată sunt vizate de discuţii doar cele publice cu plată.

VITALIE MIHALACHE, şeful Direcţiei Generale Mobilitate Urbană: „Parcajele din curţile de bloc vor fi următoarea etapă, care va fi propusă și analizată la fel detaliat, inclusiv în cadrul consultărilor publice cu toți chișinăuienii pentru a lua decizia corectă și bună pentru oraș”.

Mihalache a adăugat că taxele de utilizare a parcărilor publice se vor percepe între orele 8:00 și 18:00, astfel încât locuitorii caselor din apropiere le vor putea folosi gratuit seara și noaptea. Acestea vor fi absolut gratuite doar pentru persoanele cu dizabilități, pentru serviciile de urgență în caz de intervenţii și pentru mașinile care deservesc punctele de comerț. Ultimele vor putea staționa maxim 30 de minute, la cel mult 20 de metri de magazin sau farmacie.

Șeful Direcţiei Generale Mobilitate Urbană a adăugat că, pentru încălcarea regulilor de parcare roata mașinii va fi blocată. Pentru deblocare proprietarul va trebui să apeleze un serviciu special, care ar trebui să ajungă în trei ore. Cererile vor fi recepţionate doar între orele 8:00 și 17:00.

La rândul său, consilierul municipal Alexandr Odinţov a spus că acest punct al proiectului este nerealizabil, deoarece doar instituţiile de drept au dreptul să amendeze.

ALEXANDR ODINŢOV, consilierul CMC din partea PSRM: „Când legislatorul va elimina acest drept și îl va acorda preturii sau Direcţiei dumneavoastră, dreptul de a constata o încălcare în domeniul parcării ilegale, atunci acest regulament va fi legal. Prin urmare, vă propun să-l ajustaţi la legislaţie”.

Potrivit proiectului, abonamentele pentru parcare vor fi individuale şi nu vor putea fi transmise persoanelor terțe. Acestea vor conține seria, numărul și data emiterii, numărul de înmatriculare al automobilului, tipul plății, perioada de valabilitate și codul QR. În total, abonamentele vor fi vândute pentru maximum 70% din spațiile publice disponibile pentru parcare. Dar documentul nu garantează rezervarea locului, șoferul va trebui să-l caute singur.

Abonamentul pentru zona 1 va permite parcarea în toate cele trei zone, deţinătorul permisului pentru zona 2 va putea parca în a doua și a treia, iar documentul pentru zona 3 va fi doar pentru acest teritoriu.

Încasarea tarifelor pentru utilizarea parcărilor publice cu plată și parcajelor, inclusiv pentru abonamente, se va putea efectua direct sau prin intermediul partenerilor care pot asigura acceptarea plății prin card bancar la parcomatele speciale, prin terminalele operatorilor de încasare şi percepere a plăților, prin diverse servicii electronice și aplicații speciale mobile.

Autorii proiectului au subliniat că după discuții publice regulamentul va suferi modificări, iar ulterior proiectul va fi propus pentru expertizare de către specialiștii de profil ai Centrului Naţional Anticorupție, Ministerului Justiției, celui de Finanțe și alte ministere. După care, aproximativ la începutul lunii septembrie, documentul va fi prezentat spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE