11.2 C
Chișinău

„Demisia, Postica!”. Tinerii activiști ai Blocului ”Victorie” au protestat la CEC, față de refuzul autorității electorale de a înregistra formațiunea pentru alegeri | VIDEO

Tinerii activiști din blocul de opoziție Victorie au organizat vineri un protest la Comisia Electorală Centrală. Susținătorii formațiunii politice și-au exprimat dezacordul față de refuzul Comisiei Electorale Centrale de a o înregistra la alegeri și la referendum şi au cerut demisia vicepreședintelui CEC Pavel Postica.

Participanţii protestului cred că CEC, prin Postica, îndeplinește comenzile autorităților și privează oamenii de dreptul de a alege.

IURI VITNEANSCHI, membrul blocului „Victorie”: „Asta nu este altceva decât o nouă încercare de a lăsa aceste alegeri fără alternativă. Postica face astfel ca alegătorul să nu aibă alegere. Pentru ca Maia Sandu să rămână singurul candidat. Poporul s-a săturat de actuala guvernare. Și noi vom cere legalitate, transparență și principii democratice reale, pe care Comisia Electorală Centrală trebuie să le respecte. Iar domnul Postica, din pacate, a transformat CEC intr-un pion al acestui joc politic. Datorită acțiunilor domnului Postica, Comisia s-a discreditat în totalitate”.

„Deja vedem cum ăștea de la CEC fraudează alegerile. Deja vedem cum aplică selectiv anumite principii. Deja vedem cum nu permit înregistrarea unor candidați și participarea lor la alegeri. Comisia Electorală Centrală, organele penale de urmărire penală sancționează, persecutează opoziția și nu le permite să exercite dreptul constutuțional de vot și de a participa la vot”.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, întrun interviu pentru Canal 5, a negat categoric acuzațiile manifestanților la adresa sa, şi a declarat că nu intenționează să demisioneze.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Eu nu am de gând să-mi prezint demisia. Pentru că eu nu am admis absolut nicio abatere care să ducă la prezentarea demisiei. Faptul că un grup de cetățeni interpretează altfel, decât este prevăzut strict de lege, anumite prevederi, este decizia dânșilor”.

Amintim că în această săptămână, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul „Victorie” în calitate de concurent electoral la referendumul constituțional și la prezidențialele din octombrie. Motivul invocat e că denumirea formaţiunii politice este identică cu denumirea Partidului „Victorie-Pobeda”.

Juristul Blocului Adrian Cojocaru a calificat decizia CEC drept una ilegală, care va fi contestată în instanță. Partidele care fac parte din componența formaţiunii politice îndeamnă cetățenii să vină la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției în vederea aderării Moldovei la UE.

Precizăm că, în data de 20 octombrie cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, când se va desfășura plebiscitul, dar și scrutinul prezidențial. Opoziția și mai mulți experți au criticat vehement decizia de a organiza cele două exerciții electorale concomitent. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mai mare de participanți și la referendum.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE