6.1 C
Chișinău

Date alarmante. Aproape 42% dintre tinerii din Moldova sunt plecați peste hotare. Veaceslav Ioniță: Cei mai mulți care migrează sunt persoanele de la 25 la 34 de ani | VIDEO

Numărul tinerilor din Republica Moldova scade de la an la an, iar fenomenul are două explicații – natalitatea tot mai mică și migrația moldovenilor peste hotare. Exodul are un motiv clar – tinerii pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă. Dacă în 2015, în țară erau 867 de mii de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, deja către anul 2024 avem în jur de 537 de mii de tineri, arată datele unui studiu recent prezentat de analistul economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Economistul precizează că statistica din ultimii ani se referă doar la tinerii prezenți pe teritoriul Republicii Moldova – fără cei aflați în stânga Nistrului și cei plecați peste hotare.

Datele aferente anilor 1980 – 1995 includ tinerii din regiunea transnistreană, iar statistica pentru anii 1995-2015 este prezentată inclusiv cu numărul tinerilor plecați în afara țării.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: „Deoarece noi știm că avem un anumit număr de tineri, destul de clar putem estima câți sunt peste hotare. În 2014 erau un milion 200 de mii de tineri, 893 de mii erau în țară, iar 309 mii – peste hotare. astăzi noi avem estimativ 925 de mii de tineri, dintre care – în țară 537 de mii și peste hotare – aproape 390 de mii. În general, numărul tinerilor a scăzut constant, din simplul motiv că pe parcurs se nășteau tot mai puțini oameni, noi suntem afectați de două lucruri – natalitatea care din ce în ce ne-a dus la scăderea fizică a numărului de tineri – ei s-au redus cu 275 de mii în general. Iar al doilea factor care a influențat reducerea numărului de tineri este că mulți din ei au plecat peste hotare”.

Migrația tinerilor peste hotare este legată de faptul că aceștia nu-și găsesc un loc de muncă în țară, spune analistul economic. Statisticile aparent optimiste difuzate de BNS și care arată că avem to mai puțini tineri fără ocupații nu reprezintă deloc un prilej de bucurie.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: „Acum, vedeți , ne-am dus sub 25 la sută – cea mai mică rată de când s-a dus evidența. Clar că mie îmi era interesant cum a scăzut ponderea celor fără nicio ocupație, care e secretul? Pentru aceasta am făcut un lucru simplu – am luat trimestrul 4 din 2023 și trimestrul 1 din 2024 și m-am uitat de ce a scăzut. Dacă ne uităm atent la rubrica „persoanele care au un loc de muncă peste hotare sau care intenționează să plece la lucru peste hotare” și vedem aici 18 mii și jumătate sau jumătate dintre aceștia. Deci, reducerea numărului de tineri fără ocupație are loc doar din contul migrației peste hotare. Este o constatare tristă, dar o vedeți și dumneavoastră. Concluzia este una foarte clară – tânărul după 25 de ani are două șanse: sau să stea aici fără a avea o anumită ocupație și ați văzut – erau destul de mulți. Sau nedorind să stea aici fără ocupație, presiunea lui este de a pleca peste hotare. În interiorul țării, dacă vedeți, noi creșteri de locuri de muncă nu avem, ba din contra – de cla 20 de mii am ajuns la 165 de mii de locuri de muncă printre tinerii de după 25 de ani”.

Analizând modificarea numărului populației în ultimii zece ani, economistul a menționat că, dacă în 2014, în Moldova erau 513 mii de copii de până 14 ani, în prezent, numărul acestora a scăzut cu aproape 100 de mii.

Timp de 10 ani numărul tinerilor care au între 15 și 34 de ani s-a micșorat cu aproape 40 de procente. Cu peste 8 la sută a scăzut și numărul maturilor vu vârste între 35 și 54 de ani. Iar unica categorie de populație care a crescut reprezintă cetățenii care au între 55 și 74 de ani. La distanță de 10 ani avem cu 13 procente mai mulți seniori cu vârsta de pre și pensionare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE