11.1 C
Chișinău

Concentrația de alcool pentru determinarea stării de ebrietate a șoferilor va fi majorată, iar pedepsele – înăsprite. Când intră noile reguli în vigoare | VIDEO

Concentrația de alcool în aerul expirat pentru determinarea stării de ebrietate alcoolică a șoferilor va fi majorată, iar pedeapsa pentru aceasta va fi înăsprită. Despre asta anunță Inspectoratul General al Poliției. Noile modificări legislative cu privire la modul de testare alcooscopică și examinare medicală, precum și modificările la Codul Penal și Contravențional vor intra în vigoare începând cu 7 septembrie. 

„Potrivit modificărilor, dacă în prezent starea de ebrietate alcoolică cu grad minim este de la 0,3 g/l până la 0,5 în sânge sau de la 0,15 mg/l, până la 0,30 în aerul expirat atunci, începând cu 7 septembrie aceasta va ajunge de la 0,3 g/l până la 0,7 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat.

Ce ține de starea de ebrietate cu grad avansat, dacă în prezent concentrația de alcool poate fi depășită de la 0,5 în sânge și 0,30 în aerul expirat, atunci din 7 septembrie aceasta va fi de 0,7 g/l în sânge sau de 0,35 mg/l în aerul expirat”, prezintă IGP.

Va fi înăsprită și răspunderea pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor. În special, dacă în prezent Codul penal pedepsește conducerea în stare de ebrietate severă cu muncă în folosul comunității și privarea de permisul de conducere, atunci din 7 septembrie pedeapsa se va schimba în amendă de până la 125 000 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani.

În ambele cazuri, contravenienții vor fi privați de permisul de conducere. Pentru refuzul de a se supune testării sau examinării medicale, șoferii vor risca o amendă de până la 150.000 de lei sau până la 4 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de permisul de conducere.

Dacă încălcarea intră sub incidența Codului contravențional, conducerea sub influența alcoolului se pedepsește cu amendă de până la 50 de mii de lei sau arest contravențional pentru 10-15 zile, în ambele cazuri cu privarea de permis de conducere pentru o perioadă de până la 3 ani.

Modificările au fost înaintate de către Minsterul Afacerilor Interne și cel al Sănătății. În proiect de menționează că scopul este de a consolida capacitatea poliției de a preveni și combate consumul de alcool și substanțe interzise și asigurarea siguranței în trafic prin prevenirea și combaterea a astfel de cazuri.

Am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al MAI pentru a ne explica în baza căror criterii a fost decisă majorarea aceptată a concentrației de alcool în sânge.

De asemenea am vrut să aflăm dacă aceste modificări sunt prevăzute de legislația internațională, dar ofițerul de presă Olivia Melnic ne-a spus că Ministerul va reveni în curând cu un răspuns.

Potrivit datelor poliției, în primele șase luni ale anului curent, au fost înregistrate, în total, 896 de accidente, în care 84 de persoane au decedat și 1.093 au fost traumatizate. Totodată, din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 165 accidente în traficul rutier, atestându-se o creștere cu 5,1%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

De menționat că, potrivit unor site-uri de asigurări auto, cel mai comun standard pentru nivelurile acceptabile de alcool din sânge, în timpul conducerii, în Europa de Vest este 0,5 promile în aerul expirat, iar în majoritatea țărilor din Europa de Est, această cifră este și mai mică, și variază de la 0,0 promile la 0,3 promile în aerul expirat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE