11.2 C
Chișinău

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul acuză guvernarea de la Chișinău că încearcă să anuleze ajutoarele de 2.000 de lei pentru 30.000 de pensionari și bugetari | VIDEO

Autoritățile centrale, reprezentate de biroul Cancelariei de Stat din Comrat încearcă să anuleze prin intermediul instanței de judecată, Acordul dintre autoritățile găgăuze și conducerea Băncii ”Promsvyazbank”, datorită căreia peste 30 de mii de pensionari și bugetari ai autonomiei primesc plățile lunare de 2000 de lei.

Despre asta a anunțat bașcanul Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram. Guvernatorul consideră procesul pornit de Cancelaria de Stat ca fiind o altă încercare a autorităților centrale de a bloca ajutorul oferit pensionarilor, dar și activitatea Comitetului Executiv al Găgăuziei.

”Dorința autorităților moldovenești de a strangula programul nostru social unic este de înțeles. În Găgăuzia, până și ultimul bănuț din ajutorul străin este distribuit celor nevoiași, ocolind buzunarele miniștrilor și fără a plăti pentru „serviciile” companiilor intermediare și onorariile a tot felul de experți și auditori. Locuitorii din întreaga țară urmăresc îndeaproape autonomia și încep să pună autorităților întrebări incomode – unde sunt cheltuite acele fonduri colosale, care, potrivit mass-media, sunt alocate în mod regulat Moldovei de către Uniunea Europeană?”, a menționat Evghenia Guțul.

Ea a mai scris că, în patru ani, Guvernul nu a făcut nimic pentru pensionari, ci doar a mărit salariile miniștrilor și a împotmolit țara în datorii, spre deosebire de autoritățile din Găgăuzia, care încearcă să atragă fonduri de la partenerii de dezvoltare, pentru a le oferi condiții de viață mai bune zecilor de familii din autonomie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat că oficiul Cancelariei de Stat de la Comrat a demarat verificarea legalității unor acte emise de către autoritățile locale, pentru a vedea dacă acestea corespund sau nu prevederilor legale.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Niciun alt exercițiu de refuz, de luptă cu autoritatea locală nu este realizat. Deci, tot ce se face, se verifică legalitatea. În cazul în care acele acte au fost semnate sau încheiate ilegal, ele sunt transmise în instanța de judecată în vederea anulării sau amânării actului administrativ până la soluționarea cauzei date”.

Daniel Vodă a mai declarat că Guvernul respinge acuzațiile bașcanului Găgăuziei, precum că se dorește blocarea intenționată a ajutorului de 2000 de lei oferit pensionarilor și imixtiunea în activitatea Comitetului Executiv al Adunării Populare a Găgăuziei. Ținem să menționăm că din luna aprilie a acestui an, în Găgăuzia, Taraclia și Orhei funcționează programul de alocații pentru pensionari și angajații din sectorul public în mărime de două mii de lei.

Numărul beneficiarilor continuă să crească. Mai mult, ajutorul este acordat cu regularitate. Proiectul ar fi trebuit să înceapă încă în octombrie anul trecut, dar din cauza faptului că autoritățile centrale de la Chișinău au blocat contul pe care erau deja fonduri, demararea achitărilor a fost posibilă abia anul acesta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE