11.2 C
Chișinău

„Tarife mari – vremuri întunecate”. Val de proteste, organizate de reprezentanții Blocului ”Victorie” în întreaga țară. Manifestanții cer prețuri joase la electricitate, la fel ca în Rusia | VIDEO

Un val de proteste organizat de reprezentanții blocului Victorie a avut loc în țara. Protestatarii și-au exprimat indignarea față de tarifele mari la energia electrică. Una dintre cele mai numeroase demonstrații a avut loc la Chișinău, în fața sediului Agenției Naționale de Reglementare în Energie. Oamenii au adus cu ei mașini simbolice de jucărie și pancarte cu sloganurile „Tarife mari – vremuri întunecate”, „Energie pentru toată lumea, nu pentru bogați”, „Nu poți alege între mâncare și lumină”, „Ajunge să plătim pentru greșelile sistemului”.

Manifestanții au spus că autoritățile incompetente au adus sectorul energetic la o stare îngrozitoare. Soluția problemei, în opinia lor, ar putea fi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică.

Participanții la flashmob spun că vor să beneficieze de aceleași prețuri joase pentru electricitate ca în Rusia, Belarus și Kazahstan.

„Cerem să înceteze majorarea tarifelor, cerem să nu mai vindem infrastructura noastră energetică românilor. Acum se pregătesc să vândă FEA Nord, RED Nord. Moldtelecom urmează și el. În plus, mai cerem reducerea tarifelor la resursele energetice – la electricitate, gaz, în primul rând, care a crescut de șase ori de când a venit PAS-ul la putere”.

„Considerăm că acum prin poziția noastră civică noi vom avea izbândă și vom face astfel, încât această guvernare incompetentă să treacă în istorie și să nu mai atrociteze poporul RM, practic băgându-și mâna în buzunarele fiecăriua dintre noi”.

PAVEL VEREJANU, membru al blocului „Victorie”: „Noi vedem pe parcursul anilor cum ei ridică prețurile nefondat. Evident că, la indicația ciumei galbene și anume Maiei Sandu, cea care îndiplinește poruncilor stăpânilor săi. Este acea persoană, care pe parcursul deja a patru ani vinde interesele statului RM, ale poporului moldovenesc, le vinde altor state sau altor grupări din alte state. Ei astăzi ne vorbesc despre siguranță, despre securitatea energetică a statului. Oare noi în ultimii circa 30 ani am avut necesarul de energia electrică suplimentară”.

IURII VITEANSCHII, activist al blocului „Victorie”: „Cine poate furniza Moldovei resurse energetice ieftine? Doar țările CSI. Doar prin prietenie cu Federația Rusă ne putem asigura că în țara noastră, cetățenii noștri, pensionarii noștri vor putea achita serviciile comunale. Putem plăti pentru electricitate la fel cum plătesc în Kazahstan, Rusia și Belarus. Nu de cinci sau șase ori mai mult”.

Astfel de acțiuni de protest ale activiștilor din blocul „Victorie” au mai avut loc la Bălți, Ocnița, Edineț, Cantemir, Taraclia, Hîncești și în alte orașe ale Moldovei.

Atât cei de la ANRE, cât și cei din serviciul de presă al Președintelui Republicii Moldova au declarat pentru Canal 5 că nu comentează acuzațiile aduse în timpul manifestațiilor, iar de la secretarului de presă al fracțiunii parlamentare PAS nu am primit vreun răspuns până la momentul difuzării acestui reportaj.

Amintim că, săptămâna aceasta, reprezentanții blocului politic „Victorie” au transmis premierului Dorin Recean o adresare, în care se referă la situația dificilă din sectorul energetic. Ei consideră că semnarea unui acord privind achiziționarea de energie electrică de la o companie românească și refuzul serviciilor Centralei hidroelectrice moldovenești va duce la majorarea de mai multe ori a tarifului.

Iar Alexandr Nesterovschii, deputat al grupului parlamentar Victorie, a spus că după venirea PAS-ului la putere, tariful la gazele naturale a crescut brusc, prețul energiei electrice a crescut de două-trei ori, iar în țară s-a înregistrat cea mai mare inflație.

Anterior, compania de stat Energocom a anunțat că în luna iulie a acestui an țara va achiziționa 85 la sută din energia electrică de la Centrala moldovenească, iar peste 6 la sută di energie va fi furnizată de termocentrale și producătorii locali de energie din surse regenerabile. Restul energiei – peste 8 la sută din necesar, o vom cumpăra la bursa română. Totodată, s-a remarcat că costul energiei electrice pe care Moldova o achiziționează de pe bursa română s-a dublat de patru ori în orele de vârf de la începutul lunii iulie – de la 200 de euro/MWh la 800 de euro/MWh.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE