11.2 C
Chișinău

Seceta „șterge” bazinele acvatice de pe harta Moldovei. Lacul de la marginea satului Corten, raionul Taraclia a dispărut, lăsând doar pământ uscat și crăpat | VIDEO

Arșița din această vară și lipsa ploilor au secat mai multe râuri și lacuri din țară. Nivelul apei în râurile Nistru și Prut, dar și în râurile mici este scăzut. Recent, reprezentanții Ministerului Mediului au declarat, la postul public de radio, că debitul râurilor a scăzut, în acest an, la jumătate. Iar de astăzi intră în vigoare o nouă avertizare hidrologică, care va fi valabilă până la data de 15 august – în Nistru, Prut și în râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei.

Între timp, oamenii privesc neputincioși cum seacă bazinele acvatice. Aceste imagini, parcă rupte dintr-un film apocaliptic, le-am surprins la marginea satului Corten din Raionul Taraclia.. Cândva, pe acest loc era un lac mare de toată frumusețea. Acum e doar pământul uscat de arșiță și chinuit de secetă.

Oamenii spun că veneau la lac să se odihnească, absolvenții întâlneau pe mal zorile, iar pescarii savurau plăcerea unui weekend petrecut în liniște, cu undița în mână.

„Încă nu am fost la lac, dar am auzit că nu mai este. Nu știu din ce cauză a secat, dar e straniu – era un lac atât de mare. Mai era și un izvor alături. Acolo era o tabără de pioneri, unde mergeam vara să ne odihnim cu familia, cu părinții ne duceam la lac să pescuim, prindeam toată ziua pește, făceam frigărui. Acolo mergeau, de obicei, absolvenții, se organizau pe mal zile de naștere. Frigărui, picnicuri, pescuit – era foarte bine, dar acum, din câte știu, lacul nu mai este”.

„Era un lac foarte mare. se întindea până la traseul Baurci – Ceadîr Lunga. Asta era cu vreo 20 de ani în urmă, iar acum a secat complet”.

Desigur, acesta nu este unicul bazin acvatic care a dispărut efectiv de pe hartă, în ultimii ani. Seacă râuri, lacuri, în fântâni nu mai este apă.

Specialiștii bat alarma și vorbesc despre necesitatea implementării unor viziuni strategice de adaptare la schimbările climatice. Experții mai spun că una dintre cele mai bune metode de păstrare a bazinelor acvatice, în special, a râurilor este împădurirea și recrearea zonelor forestiere din preajma acestora, or, în ultimii ani, multe dintre fâșiile forestiere care erau au fost defrișate.

Însă până la elaborarea și implementarea unor noi strategii și legi și, mai ales, până acestea vor începe să funcționeze, autoritățile solicită populației și agenților economici să consume rațional resursele de apă în această perioadă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE