11.1 C
Chișinău

Moldova „a căzut într-o prăpastie a importurilor”, susține un oficial al Ministerului Agriculturii. Fermierii se plâng că nu sunt protejați de stat și nu au piață de desfacere | VIDEO

Republica Moldova „a căzut într-o prăpastie a importurilor”. O recunoaște chiar secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban. Într-un interviu pentru portalul newtv.md, el a explicat că acest lucru se datorează faptului că, în ultimii ani, a scăzut producția agricolă, iar producătorii autohtoni nu pot concura cu producătorii din alte state, respectiv, acest fapt generează prețuri mari la produsele moldovenești.

De cealaltă parte, agricultorii susțin că autoritățile trebuie să protejeze piața autohtonă și este regretabil că abia acum s-au trezit.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: „Totul este într-un cerc vicios. Producătorul agricol autohton produce deja mai puțin, produce mai scump și el nu poate fi competitiv cu ceea ce se produce deja la nivel mai industrial, în alte țări, și poate fi exportat la prețuri mult mai mici. Eu nu zic și nu îndemn ca să procurăm produse autohtone cu prețuri exagerate, dar să facem diferența, dacă un produs importat, de exemplu ar costa 3 lei, iar produsul autohton costă 3,50 sau 4 lei, haideți să ne uităm la cel autohton, deoarece noi vom menține acest producător, noi vom avea producție și anul viitor”.

Agricultorul din raionul Cășeni Sergiu Stefanco este de părere că importurile au fost întotdeauna în detrimentul producătorului autohton și atâta timp cât nu vom proteja piața noastră, agricultorii nu vor putea concura cu alte piețe străine.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Trebuie protejată piața, nu trebuie s-o închizi, prin anumite mecanisme. Uitați-vă la produsele alimentare care se vând în Europa, ce calitate au la supermarket și uitați-vă la noi la supermarket, se vinde cea mai proastă calitate posibilă și noi trebuie să concurăm. Din păcate, noi la capitolul concurenței nu putem face față, începând de la credite. Nu există credite cu 12, 20, 21 la sută, nu există în toată Europa. Nu există resurse energetice mai scumpe ca la noi ca să procesăm, nu există piețe de schimb mai scumpe ca la noi, cele mai mari prețuri la piețele de schimb avem, cele mai mari prețuri la imputuri avem, păi cum să producem ieftin? Plus seceta ne mai bate”.

La rândul său, Ion Plămădeală care este agricultor în raionul Leova susține că dacă ne dorim ca piața noastră să nu fie invadată de producția străină, atunci autoritățile trebuie să susțină producătorii autohtoni.

ION PLĂMĂDEALĂ, agricultor din raionul Leova: „Dacă producătorul autohton nu este susținut de către stat, evident că sine costul producției nu este mai mare. Deci noi nu putem cumpăra un măr sau un kilogram de mere poloneze, care ste susținut de către statul polonez la 50 de procente cu un kg de mere la noi care este susținut la zero. Noi toată vremea am făcut agricultură, noi știm foarte bine cum se face. Numai că, colegii noștri, partenerii noștri din străinătate sunt susținuți. Toate statele dotează agricultura. Agricultura este o ramură care este susținută de stat. De aceea noi nu putem fi competitivi cu partenerii noștri din țările din vecinătate”.

Încă din toamnă, după perioada de recoltare a roadei, agricultorii se plângeau că sunt nevoiți să-și lase roada în câmp sau în depozite, deoarece nu au piață de desfacere. Tone de legume au putrezit deoarece prețul de achiziție nu acoperea nici măcar costurile de recoltare și transport, nemaivorbind despre depozitare.

Fermierul Vasile Negară din raionul Telenești, s-a pomenit în toamna trecută cu 2,5 hectare de morcovi care au rămas nerecoltați, în total peste 100 de tone de legume.

VASILE NEGARĂ, fermier din Negureni, Teleneşti: „Prețul la morcov se ridică, pentru că eu am făcut investiții de 50 de mii de lei per hectar, asta așa cum am calculat eu, în afară de lumină, în afară de cheltuielile celelalte care, lucrătorii în plus. Numai picurătoarea și sămințele m-au costat, plus am luat tractorul în arendă. Am venit cu persoana dată și mi-am semănat morcovul și mi-a ieșit la așa preț. Aici începe prețul mare la morcov, picurătoarea care costă 95 de bani, nu, 1 leu un metru, noi aici la un hectar avem 15 mii de metri”.

Aceeași situație am întâlnit-o și la fermierul Nicolae Gherasim, care a reușit să strângă roadă, însă nu a putut să o vândî. S-a ales cu o recoltă de peste 200 de tone de morcov, cu o valoare de peste un milion de lei, însă a fost nevoit să o păstreze în depozit deoarece nu are unde o comercializa.

Nicolae spune că reţelele comerciale nu vor să-i cumpere producţia, iar prețul de achiziție în piețe este prea mic – de la doi la doi lei și jumătate.

NICOLAE GHERASIM, fermier din Negureni, Teleneşti: „Încă o mare problemă în țară e totuși marketele și magazinele. Toate în ansamblu e aceeași problemă. Piața de exemplu e moartă, pentru clienți e mult mai convenabil ca să se ducă la magazinul de lângă casă ca să-și cumpere producție, iar acolo cea mai mare problemă e că foarte multă marfă se importă. Comparativ cu 2019 și acum suntem în 2023, de două-trei ori a crescut sinecostul la un kilogram de produs. Începând de la îngrășăminte, semințe, lumină, apă și tot așa. Dar, prețul a rămas același. Încă un an-doi și dacă nu, peste hotare. De ce să rămânem aici, să lucrăm în minus? Să vină banca, executorii în toată ziua, stresuri. Unde-s banii, unde-s banii?”.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică,, în comparaţie cu perioada ianuarie – mai a anului 2023, în anul 2024 s-au majorat importurile la produsele din carne și preparate din carne cu 43,4%, importul produselor lactate și a ouălor de păsări a crescut cu 22,2%, iar importul legumelor și fructelor a înregistrat o creştere cu 9,1%.

Amintim că, în 2022, la inițiativa Ministerului Economiei a fost anulată prevederea din Legea care stabilea că 50 la sută din spațiul din magazine trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone. Fermierii au acuzat statul că „luptă cu producătorii autohtoni” și nu-i protejează în fața marilor importatori.

Guvernanții însă au declarat că acest lucru s-a făcut pentru că Republica Moldova trebuie să respecte angajamentele internaționale și condițiile impuse de Uniunea Europeană. Iar, în 2019 Guvernul Sandu a retras proiectul de lege care prevedea că magazinele mari din țară erau obligate să cumpere 50% din produsele pe care le comercializează de la producătorii autohtoni. Ulterior, actualul președinte a spus că și această prevedere contravenea angajamentelor internaționale și că documentul a fost retras pentru a fi îmbunătățit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE