11.1 C
Chișinău

Locuitorii din țară își doresc adaosul de 2000 de lei, la fel cum îl primesc cei din Orhei, Taraclia și Găgăuzia. Vremurile bune promise de Maia Sandu așa și n-au venit, spun oamenii | VIDEO

Locuitorii Moldovei vor suplimentul de 2000 de lei pe care-l primesc pensionarii și bugetarii din Orhei, Taraclia și Găgăuzia. Oamenii din mai multe sate și orașe, cu care am stat de vorbă, spun că își doresc acest ajutor pentru că banii de la stat nu le ajung aproape pe nimic. Vremurile bune promise de Sandu așa și n-au venit, așa că ei nevoiți să lucreze, chiar dacă au ieșit la pensie, sau să ia produse de la magazin cu împrumut.

„-Ce părere aveți că cei care lucrează la stat din Taraclia, Orhei și Găgăuzia primesc în plus 2000 de lei la salariu, adaos?
– Las să adauge la toți.
-Salariul dvs vă ajunge să vă procurați alimente, să aveți un trai stabil?
-Da nu mai ajunge chiar deloc. Numai pe căldură se duc o grămadă de bani. Lumea la noi moare de foame, i-a adus la sapă de lemn, bătrânii nu au cu ce trăi, tinerii au plecat, nu are cine munci, pentru că nu-s perspective în țară, nu-i o conducere ca lumea. E normal ca un președinte de țară să aducă lumea la așa condiții, ei să își umple buzunarele ea are interesele americanilor, ea nu are interes pentru popor, numa americanii, cei spune Biden acela aceea îndeplinește, da ce cere lumea ea nici nu se uită la lume”.

„-Da cine nu vrea să aibă mai mult?
-Cu acești bani ce ați face?
-Ca la un bătrân, tot ce-i trebuie să facă.
– Ce pensie aveți dvs acum?
-2258.
-Și vă ajunge?
-Nu-mi ajunge”.

„-Dvs v-ați dori un ajutor în plus?
– Desigur.
– Ce salariu aveți?
– 4800.
– Vă ajunge această sumă ca să aveți un trai decent?
-Deloc.
– V-ați dori în plus?
-Da”.

„Pensionarii din Orhei, Taraclia și Găgăuzia primesc adăugător câte 2000 de lei la pensia lor. -Mă bucur pentru ei.
-Dvs sunteți pensionară?
-Da.
-Și ce pensie aveți?
-Cu studii superioare, după 42 de ani de lucru în învățământ, am cinci mi de lei.
-Și această sumă vă ajunge ca să achiziționați produsele lunare necesare?
– Nu-mi ajung și-s nevoită să plec peste hotare, să lucrez din greu ca să-mi pot îndeplini toate dorințele.
-Și dvs v-ați dori un ajutor de 2000 de lei?
-Numaidecât, ar fi de folos și nu numai mie, dar la toți pensionarii”.

„-Deci dvs v-ați dori un ajutor de 2000 de lei.
– Da cine nu și-ar dori mai ales cu prețurile care cresc ca pe drojdii. Persoanele care au o bucățică de pământ pe lângă casă mai fac câte ceva și cu asta mai economisesc, dar dintr-o pensie să ajungă la altă pensie e foarte greu la ziua de azi. Să-l pună să trăiască pe-un deputat de-al nostru cu o pensie minimă de cinci mii și jumătate, măcar o lună de zile și să-l filmăm o lună de zile să vedem din ce surse trăiește așa om, așa că e de dorit să se uite la oameni, la pensionari, la cei din jur, nu doar la ei”.

„Două mii de lei la pensie?
-D/apoi și normal.
-Dvs ce pensie aveți?
-1700 de lei.
-Și vă ajunge această sumă?
-Dacă ajungea nu m-aș fi dus la lucru, aș fi stat ca un pensionar.
-Lucrați dvs.
-Dap cum.
-Deja de cât timp sunteți pensionar?
-De 2 ani.
-Și vau majorat?
– Vreo 20 de lei acolo.
-V-ați dori un ajutor în plus?
– Cine nu-și dorește în ziua de azi?”.

„Clar că vrem mai mult oleacă e scump tot, tot îi scump, de-ar fi toate cele ieftin noi suntem de acord.
– Nu vă ajunge pensia?
– Nu-mi ajunge”.

Și-ar dori un adaus de două mii de lei și seniorii din nordul țării.

„Eu aș vrea să fie tot ca la găgăuzi să ne dea. Faceți și la noi să fie așa și la noi la nord în coace să fie da mătincă nu a să fie așa cu Maia Sandu. Doar să fie alt președinte, Ilan Șor poate să facă așa ceva. Foarte greu se trăiește în Moldova. Eu sunt bolnavă și trebuie să-mi cumpăr și medicamente, este foarte greu”.

„Numaidecât, e bine așa, da la noi ce e 2000? A zis că o să mai mărească când o să vină Sandu la putere, o să mai dea de 2 ori pe an, dar ea încă nicio dată nu o dat nimic.
– Ce pensie aveți?
– Primim o grămadă pensie de 2000 lei.
– Și cum credeți, asta este puțin?
– Dap cum, iaca întrebați-o pe Sandu dacă e normal”.

„Dacă ați avea un astfel de suport, pe ce ați cheltui banii? Ați fi bucuroasă să vi se dea și dvs așa suport?
-Clar că aș fi bucuroasă.
– Pe ce ați cheltui banii?
-Pe leacuri aș cheltui pe mâncare, pe alt ceva n-am ce cheltui.
-Pensia dvs e suficientă pentru o viață decentă, să vă cumpărați pește, carne?
-Nuuu, carne nu mănânc, nam pe ce o cumpăra. La noi ce dă? Nimic, eu am 2000 lei pensie și mă duc de la magazin și iau pe împrumut pentru că nu-mi ajunge. Nu, bătaie de joc, bătaie de joc, ei se iau după Europa și o scumpit toate produsele, da ce mâncăm noi, ce pensie avem noi, noi să ne potrivim să mă duc…eu mă duc cu 1000 lei? Eu n-am ce lua iaca vine un culioc de aista cu 1000 lei”.

În Moldova, pensia medie pentru limită de vârstă este de 3 mii 904 lei. O primesc însă doar cei care au stagiul complet de cotizare. Pentru ca oamenii să facă mai ușor față greutăților, în Găgăuzia, Taraclia și Orhei, conduse de reprezentanți ai echipei lui Ilan Șor, din luna aprilie a acestui an, funcționează programul de alocații pentru pensionari și angajații din sectorul public în mărime de două mii de lei. Numărul beneficiarilor continuă să crească. Mai mult, ajutorul este acordat cu regularitate. Proiectul ar fi trebuit să înceapă încă în octombrie anul trecut, dar din cauza faptului că autoritățile centrale de la Chișinău au blocat contul pe care erau deja fonduri, demararea achitărilor a fost posibilă abia anul acesta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE