11.1 C
Chișinău

CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate pentru susținerea candidaților. Ce sume sunt prevăzute | VIDEO

Plafonul financiar pentru grupurile de inițiativă la alegerile prezidențiale din toamnă, stabilit la aproape 500 de mii de lei. Banii pot fi transferați în contul „Destinat grupului de inițiativă” pentru susținerea candidaților.

Conform hotărârii Comisiei Electorale Centrale, suma maximă disponibilă unui pretendent este de 498 625 de lei.

Plafonul este echivalentul a 0,1 la sută din veniturile bugetului de stat care, în acest an sunt estimate la aproape 66 de miliarde de lei. Suma a fost împărțită la numărul total de alegători înregistrați în Registrul de Stat care, la data de 7 august era de 3 300 701.

Rezultatul acestei operațiuni este un coeficient de 19,94 lei per alegător, susține CEC.

Grupurile de inițiativă trebuie să colecteze între 15 000 și 25 000 de semnături de la votanți, din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Această limită este esențială pentru asigurarea unei competiții echitabile și transparente între candidați, limitând suma de bani ce poate fi utilizată de grupurile de inițiativă pentru a susține pretendenții la funcția de președinte, se mai menționează în comunicatul autorității electorale.

Amintim că, alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc în data de 20 octombrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE