11.2 C
Chișinău

CEC a refuzat să înregistreze Blocul „Victorie” în calitate de concurent electoral la referendum și la prezidențiale. Ilan Șor: „Le este frică, nu vom lăsa regimul să ne fure alegerile” | VIDEO

Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul „Victorie” în calitate de concurent electoral la referendumul constituțional și la prezidențialele din octombrie. Motivul invocat de către autoritatea electorală este că, denumirea blocului e identică cu denumirea Partidului „Victorie-Pobeda”. Celelalte motive au fost indicate în hotărârea autorității.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Denumirea blocului electoral nu poate fi identică cu denumirea altor concurenți electorali sau cu denumirea partidului, inclusiv declarate neconstituționale, blocurilor electorale deja înregistrate. Se refuză înregistrarea Blocului „Victoria-Pobeda” conform solicitărilor înregistrate. Se sesizează Autoritatea Națională de Integritate în vederea verificării celor constatate în partea descriptivă a prezentei hotărâri cu remiterea copiilor de pe procesele verbale ale actelor, organelor centrale, participanților la procedura administrativă”.

Doar un singur membru al Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Filipov, nu a fost de acord cu decizia de a refuza înregistrarea Blocului Politic „Victorie” la cele două exerciții electorale și a propus să fie exclus punctul din hotărârea CEC-ului care prevede acest lucru, venind cu argumente. Propunerea nu a fost susținută acumulând trei voturi pentru și șase împotrivă.

VLADIMIR FILIPOV, membrul Comisiei Electorale Centrale: „Denumirea blocului respectiv sau invers, este un partid deja constituant, Partidul „Victorie” face parte din partidul constituit al Blocului și consider că este posibil ca această denumire să fie utilizată pe motiv că face parte din bloc. Noi avem deja în practică blocuri electorale cu denumirea partidelor politice și în punctul 9 norma respectivă face referire anume că nu poate fi identică cu alți concurenți electorali, cu alte denumiri ale partidelor. Într-adevăr eram de acord dacă denumirea respectivă era a Partidului „Victorie”, dar partidul „Victorie” nu făcea parte din acest bloc și atunci într-adevăr era și logic și justificat conform prevederilor punctului 9 de a nu fi înregistrat, dar acest partid face parte din bloc, de aceea consider să fie exclus din textul motivării hotărârii, referire la încălcarea punctului 9”.

Avocatul Blocului Politic „Victorie”, Adrian Cojocaru, a calificat decizia autorității electorale drept una ilegală, care va fi contestată în instanță.

ADRIAN COJOCARU, avocatul Blocului ”Victorie”: „Desigur vom folosi toate căile de atac, vom folosi toate procedurile legale pentru anularea acestei decizii ilegale, care în viziunea noastră încalcă principiile fundamentale ale unei democrații și încalcă în primul rând drepturile cetățenilor de a alege și a fi ales. De aceea considerăm că nu avem altă ieșire din situație decât să contestăm pe căi legale această decizie, deoarece la toate argumentele și la toate cerințele Comisiei Electorale Centrale am expus în formă detaliată, am dat răspuns la orice întrebare, dar argumentele noastre au fost neglijate în mod vădit. Considerăm că atâta timp cât partidele politice au format un bloc și au depus toate actele prevăzute de art. 64, Cod Electoral, care prevede exhaustiv care sunt actele care trebuie anexate la o cerere și după ce au fost îndeplinite toate condițiile legale, nu mai există temeiuri pentru a nu înregistra acest bloc electoral. Considerăm că motivele puse la baza deciziei sunt pur formale, nu sunt bazate pe careva probe”.

În reacție, liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor, a anunțat, pe canalul său oficial de Telegram că la adevărata explicație a refuzului ar fi frica autorităților de victoria „Victoriei” și că decizia CEC va fi atacată la Curtea de Apel.

„Nu vom lăsa regimul să ne fure alegerile”, a conchis politicianul.

Amintim că, Blocul politic „Victorie” a înregistrat marți, 30 iulie la CEC, documentele pentru participarea la referendumul din 20 octombrie. Partidele care fac parte din componența blocului îndeamnă cetățenii să vină la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției aderării la Uniunea Europeană și a modificării Constituției în vederea aderării Moldovei la UE.

Ulterior, reprezentanții blocului au depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea la scrutinul electoral atât a formațiunii politice, cât și a candidatului din partea Blocului „Victorie” la funcția de șef al statului, Vasile Bolea.

Precizăm că, în data de 20 octombrie cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, când se va desfășura referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și scrutinul prezidențial. Opoziția și mai mulți experți au criticat vehement decizia de a organiza cele două exerciții electorale concomitent. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mare de participanți și la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE