11.2 C
Chișinău

Blocul ”Victorie” califică decizia CEC, care îi interzice participarea la alegeri, politică și abuzivă. Avocat: Hotărârea va fi atacată inclusiv în instanțele internaționale | VIDEO

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea Blocului politic „Victorie” pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din toamnă este una politică și abuzivă, având scopul de a împiedica participarea la scrutin a celor patru partide care alcătuiesc Blocul „Victorie”. Despre asta au declarat reprezentanții formațunii în cadrul unui briefing de presă. Deputatul grupului parlamentar „Victorie” Marina Tauber a menționat că argumentele invocate de autoritatea electorală nu au temei legal și reprezintă doar o formalitate.

MARINA TAUBER, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”: „De fapt, denumirile nu sunt complet identice, în plus, conform legii, interdicția se aplică doar formațiunilor care oficial nu au nimic de a face una cu cealaltă și aici, așa cum am menționat, există un singur bloc și există părți constitutive. Vreau să vă spun că mai sunt astfel de precedente politice ca să nu numesc alte partide politice, dar sunt diferite exemple care ne demonstrează că noi nu am făcut nicio greșeală. O altă afirmație absurdă este încălcarea drepturilor de autor, atunci când se utilizează fontul pentru denumire. Fontul este disponibil gratuit în Word și este utilizat peste tot, acesta nu este elaborat original. Deciziile Curții Constituționale care au declarat ilegale restricțiile asupra activității mele în calitate de secretar executiv din cauza sancțiunilor internaționale sunt ignorate. Comisia Electorală Centrală nu înregistrează un secretar ci o formațiune, afirmațiile împotriva mea personal sunt nepotrivite și nefondate”.

Reprezentanții blocului și deputații grupului parlamentar „Victorie” au mai declarat că nu au existat motive legale pentru a refuza înregistrarea la scrutin a Blocului „Victorie”, iar documentele care au fost cerute de CEC nici măcar nu erau prevăzute de lege și Codul Electoral.

VADIM FOTESCU, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”: „Ei au cerut documente pe care nu au dreptul să le ceară și au interpretat situația într-un mod în care legea nici măcar nu prevede acest lucru. În ciuda listei clare definite de documente, CEC a început brusc să solicite unele opinii, documente care nu numai că nu au dreptul să fie solicitate, dar, în principiu, nu ar trebui să existe, cum ar fi, de exemplu, documentul care autorizează utilizarea fontului pe baza căruia este realizat logoul. Înțeleg că toate aceste argumente ale CEC le-au fost supt din degete, pentru că pur și simplu NU au argumente legale pentru refuzul de a înregistra Blocul!”.

NATALIA PARASCA, președintele Partidului „Renaștere”, membrul Blocului politic „Victorie”: „Partidul „Victorie” este oficial și absolut legal parte a Blocului „Victoria”. Nu există încălcări, dacă ar fi vorba de formațiuni politice concurente sau formațiuni și partidul spoiler în alegeri, atunci denumirea comună ar putea fi criticată. Dar faptul că se solicită un număr mare de documente care nu sunt prevăzute de lege nu lasă nicio îndoială că acest lucru se face pentru a se lua de noi și a întârzia procesul de înregistrare sau a-l refuza complet. CEC transformă în mod deliberat campania electorală într-o absurditate; de fapt, PAS face deja campanie, deși este interzisă, în timp ce reprezentanților opoziției li se spune într-un text direct că nu li se va permite să participe la alegeri. Prăbușirea democrației în Moldova ar trebui mediatizată cât mai mult posibil în străinătate și, în afară de apelul la Curtea de Apel, ar trebui utilizate toate instrumentele posibile pentru ca alegerile din 2024 să fie cât mai transparente și democratice posibil”.

Avocații care reprezintă interesele Blocului politic ”Victorie” susțin că CEC ar trebui să reprezinte un organ independent și parțial, însă cu regret s-a transformat într-un instrument al actualului regim de la putere.

VADIM BANARU, avocatul Blocului politic ”Victorie”: „Este foarte dificil și imposibil să dai o apreciere juridică la cele întâmplate astăzi, însă cu siguranță putem confirma încă odată că organismele și organizațiile internaționale inclusiv Comisia de la Veneția și-au spus opinia referitor la cum au fost petrecute alegerile locale, abuzul cum a fost exclus partidul politic ”Șansă” din această cursă, iar ședința Comisiei Electorale Centrale a fost mimată. Vom continua să luptăm în strictă conformitate cu legea și suntem siguri că o decizie finală va fi emisă de către instanțele judecătorești naționale, fie de instanțele internaționale”.

Avocații mai spun că vor ataca decizia Comisiei Electorale Centrale la Curtea de Apel și în instanțele internaționale. De asemenea, Blocul politic ”Victorie” susține că va continua lupta și vor participa la referendum și alegerile prezidențiale, indiferent de piedicile pe care le pun cei de la guvernare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE