11.2 C
Chișinău

Votul prin corespondență, ignorat de diasporă: Doar 317 conaționali s-au înregistrat pentru participarea la plebiscit, deși s-au cheltuit 19 milioane de lei pentru implementarea lui | VIDEO

Doar puțin peste 2500 de moldoveni stabiliți peste hotare sau înregistrat prealabil, în acest an, pentru participarea la scrutinul prezidențial și referendum, arată datele statistice ale Comisiei Electorale Centrale. Asta, deși CEC-ul are la evidență peste 100 de mii de conaționali care votează în străinătate. Harta înregistrărilor efectuate arată că cei mai mulți moldoveni s-au înregistrat pentru participarea la vot în Italia, Marea Britanie și Germania.

Numărul celor care au manifestat interes pentru a vota prin poștă este și mai mic – doar 317 moldoveni stabiliți în afara țării s-au înregistrat pentru participarea la votul prin corespondență.

Lipsa de inițiativă din partea conaționalilor noștri pentru noutatea introdusă de deputații PAS ridică mai multe semne de întrebare pe fondul cheltuielilor care le suportă statul. Pentru organizarea votului prin corespondență, din buget au fost alocați 19 milioane de lei, potrivit unui anunț făcut anterior de președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, la un post privat de televiziune.

Mai mult, pentru cei ce vor să voteze prin poștă, înregistrarea prealabilă este obligatorie, preciza secretarul de stat a Guvernului, Ana Calinici, în evenimentul de lansare a platformei de înregistrare prealabilă.

ANA CALINICI, secretarul de stat a Guvernului Republicii Moldova: „În ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este absolut obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora”.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor. La stabilirea numărului de secții de votare care vor fi deschise în afara țării se va ține cont de dinamica participării alegătorilor la ultimele scrutine, de datele oferite de Ministerul de Externe privind numărul și locul aflării moldovenilor, dar și de numărul înregistrărilor prealaile, prevede Codul electoral.

Platforma inregistrare.cec.md a fost lansată încă la 28 mai, iar cetățenii din diasporă se pot înregistra până la data de 8 septembrie. Potrivit Președintelui CEC, Hotărârea privind numărul de secții de votare deschise peste hotare va fi luată cu cel puțin 35 de zile până la alegeri.

În total, ambele exerciții electorale care se vor desfășura la 20 octombrie vor costa peste 306 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE