11.2 C
Chișinău

Piața CSI rămâne în continuare una dintre cele mai importante pentru marii vinificatori din Moldova: „Producția noastră moldovenească este cunoscută acolo” | VIDEO

Piața Comunității Statelor Independente rămâne în continuare una dintre cele mai importante pentru marii vinificatori din Moldova, care au acces la acesta. Șeful companiei din Găgăuzia Tomai-Vinex, Konstantin Sibov, a declarat despre acest lucru într-un interviu acordat portalului Gagauzia24. Potrivit acestuia, compania își exportă majoritatea produselor în CSI, dar în același timp încearcă să livreze mai multă producție și pe piața Uniunii Europene și a țărilor asiatice.

CONSTANTIN SIBOV, șeful companiei Tomai-Vinex: „Piețele noastre principale: 80% din CSI, 20% restul țărilor. În plus, lucrăm foarte serios pe piețele europene, piețele asiatice, piețele americane – America de Nord și de Sud. Vreau să spun că cele mai importante piețe sunt cele din CSI. De ce? Pentru că noi am moștenit aceste piețe de la părinții și bunicii noștri. Procția noastră moldovenească este cunoscută acolo”.

Constantin Sibov a menționat că este în favoarea întăririi legăturilor economice moldo-ruse.

Anterior, într-un interviu acordat RBC, el a spus că eliminarea taxelor vamale la importul vinurilor moldovenești în Rusia ar fi o mare ușurare pentru întreaga regiune de sud a țării noastre.

„Avem în principal grădini și podgorii. Asta este muncă pentru oameni. Au rămas vii din perioada sovietică, de la prăbușirea Uniunii, oamenii lucrează la acolo și cumpărându-le struguri, le dăm posibilitatea de a trăi normal,” a subliniat antreprenorul găgăuz.

De menționat că în 2023, exporturile moldovenești de produse vitivinicole în termeni monetari s-au ridicat la 192 milioane dolari, adică cu 24 la sută mai mult decât în 2022. În același timp, UE a reprezentat 45 la sută din exporturi, piața CSI – 26 la sută și 29 la sută – către alte țări. Totodată, în 2005, de exemplu, Moldova a furnizat vin în valoare de 250 de milioane de dolari doar Rusiei, ceea ce este semnificativ mai mult decât întregul export moldovenesc de produse vinicole anul trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE