Câteva școli din raionul Căușeni riscă să fie închise în urma reformei Ministerul Educației de optimizare a instituțiilor de învățământ cu puțini copii. Printre acestea se numără și gimnaziul din satul Grigorievca, cu predare în limba rusă, în care studiază peste 60 de elevi. Din 1 septembrie, aceștia ar putea să continue să învețe în centrul raional, la o distanță de 15 km.
„Drumul la iarnă o să fie rău, clar că trebuie să îi ducă cineva cu mașina. Cine știe când o să vie el, copilu cela, stă la lecții adăugătoare care mai fac până la patru.
Părinții și buneii spun resemnați că nimeni nu-i întreabă dacă sunt de acord sau nu cu schimbările care afectează viața copiilor.
„Eu sunt împotrivă ca să o închidă, dar de noi nu depinde absolut nimic. Și așa suntem în distrugere și mintală și nici nu știu. E diferență, înțelegeți? Așa o închipuire că trăiesc cu ziua de azi, nu le trebuie. Nu au viitor ei și nici copii. Dar de ce așa..”.
Totuși, dacă s-ar socoti cineva cu ei, oamenii le-ar spune că școala trebuie să existe în continuare.
„Trebuie să lucreze că satul este pe drum, este bun, lumea trece în toată ziua. Decât copilul cela, iaca și nepoței avem și se duc până la Căușeni, nu mai bine să steie aici în sat?”.
Directorul interimar al gimnaziului a refuzat să ne facă declarații oficiale, dar în afara discuției ne-a spus că din cauza formulei de finanțare a instituției, per elev, școala mereu cerșea bani.
Elizaveta Diacenco afirmă că în fiecare an mergea cu demersuri la raion pentru a cere bani și chiar cu 10 ani în urmă i s-a spus că școala trebuie închisă.
Amintim că până acum în raionul Sângerei au fost închise trei gimnazii și două școli-grădinițe. În orașul Taraclia gimnaziulgrădiniță Nicolai Gogol din satul Musait a fost comasat cu cel din Ciumai și tot aici va fi anexat și gimnaziul din satul Budăi. În raionul Briceni, consilierii au votat pentru reorganizarea a 11 școli.
Pe lângă asta, Guvernul închide colegii, școli profesionale și universități, în ciuda criticilor din societate și a protestelor în rândul profesorilor și al părinților. Ministerul Educației a anunțat că reformează sistemul de învățământ preuniversitar care prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de elevi la cele 35 de școli mode pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, statul va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.
Și această decizie a fost dur criticată de către cadrele didactice și de părinți care susțin că asta îi va determina pe tineri să plece din sate și drept urmare localitățile rurale vor muri. Și profesorii vizați de reorganizare se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. Nemulțumiți de reformă sunt și părinții, îngrijorați de modul în care copiii lor vor trebui să parcurgă kilometri întregi, pe drumuri proaste, spre instituțiile de învățământ din alte localități.
Oamenii din sate spun că aceste acțiuni ale autorităților vor duce la o și mai mare migrare a tinerilor și, prin urmare, la dispariția localităților.