6.6 C
Chișinău

„Decizia este plină de falsuri și acuzații care nu sunt susținute de nicio probă”. Victoria Sanduța a primit refuz de la CSM pentru a fi numită judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă | VIDEO

Judecătoarea Victoria Sanduța a scris pe rețelele de socializare că a primit refuz de la CSM de a fi numită magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia expediată de Consiliul Superior al Magistraturii se întinde pe 37 de pagini.

„Pe lângă faptul că este plină de falsuri și acuzații la adresa mea, acuzații care nu sunt susținute de nici o probă, este total lipsită de profesionalism, numai fraza: ”Consiliul constată că Victoria Sanduța este inadecvată pentru exercitarea funcției de judecător și inadecvată de a fi numită magistrat”, a scris Victoria Sanduța.

Ea a menționat că decizia Consiliului Suprem al Magistraturii este plină de extrase din acte internaționale, fără nicio analiză, adăugate acolo doar de dragul de a fi puse. În plus, consideră Sanduța, decizia Curții Constituționale din decembrie 2021 este interpretată incorect conceptual.

Dar cel mai tare mă îngrijorează faptul că în tot textul întâlnesc fraza: ”Plenul Consiliului a constatat, a considerat, a stabilit, a hotărât…”. Care Consiliu, domnule Caraman? Conform legii, plenul consiliului este format din cel puţin două treimi din membrii care sunt în exercițiul funcției, adică din 6 membri. Sergiu Caraman, Ion Guzun și Lucia Popescu, care ați votat împotriva mea nu sunteți Plenul Consiliului!!! Cine ți-a dat ție dreptul, domnule Caraman să adopți o decizie de eliberare a mea din funcție? Cine a votat pentru eliberarea mea din funcție?! Nimeni. Așa ceva nici nu a fost pus la vot. Așa hotărâre nu a fost adoptată!”, se spune în continuare în postare.

Victoria Sanduța l-a acuzat pe Sergiu Caraman, recent ales președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, de abuz în serviciu și consideră că procuratura ar trebui să se ocupe de acest caz.

După cum scrie Sanduța, Consiliul Superior al Magistraturii este un organ colegial, nu individual, iar hotărârile pot fi luate doar de o majoritate: fie simplă, fie calificată, dar nu de către o minoritate. În plus, eliberarea judecătorului nu poate interveni decât după propria demisie sau aplicarea unei pedepse disciplinare sau penale.

Victoria Sanduța consideră că această decizie a fost luată din cauza poziției sale și a criticilor repetate la adresa acțiunilor autorităților privind reforma justiției.

„În final, ceea ce am înțeles eu, este faptul că reforma s-a făcut pentru ca în CSM să ajungă oameni care să mă dea pe mine afară, pentru că fac de rușine acest sistem, pentru că acest sistem judecătoresc nu are nevoie de așa judecători ca mine”, consideră Victoria Sanduța.

În legătură cu acuzațiile făcute, am cerut un comentariu de la Consiliul Suprem al Magistraturii. Până la momentul difuzării materialului nu primisem însă un răspuns. Anterior, la TV8, Președintele CSM, Sergiu Caraman, vorbind despre Victoria Sanduta, spunea că „Judecătorii trebuie să fie atenți la tot ce publică pe rețelele de socializare, să respecte legea și restricțiile impuse lor. Un magistrat are obligația legală de a se abține de la comentarii politice. El trebuie să se abțină de la a comenta deciziile pe care le-a anunțat.”

Contactat de Canal 5, Ion Guzun, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, pe care Victoria Sanduța îl menționează în postarea sa, comentând situația actuală, a îndemnat-o pe judecătoare să citească atent legea.

ION GUZUN, membru al CSM: „Potrivit legii, confirmarea funcției de judecător trebuie să fie acceptată de 2/3 dintre membrii Consiliului. Membrii Consiliului sunt 12, așadar, pentru a fi numita în funcție înainte de a ajunge la limita de vârstă, doamna Sanduța trebuia să primească cel puțin 8 voturi. Ea nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi confirmată ca judecător. În consecință, potrivit legii, un candidat sau judecător care nu obține numărul necesar de voturi este demis din funcție”.

Cu toate acestea, în momentul de față, Consiliul Suprem al Magistraturii este format nu din 12, ci doar 9 membri, trei fotolii fiind liberei. Victoria Sanduța insista ca, în baza a 2/3 din voturile actualilor membri ai CSM, sase voturi din 9 au fost suficiente. Iar ea a primit aceste 6 voturi.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, Ion Guzun și un alt membru al CSM, care au votat împotriva confirmării Victoriei Sanduta în funcția de judecător înainte ca aceasta să atingă limita de vârstă de 65 de ani, fac referire la voturile efective din Consiliul, care acum sunt 9, nu la cele teoretice, care, prin lege, ar trebui să fie 12. Totodată, după cum a amintit anterior Victoria Sanduta, înainte de aceasta, cu un număr mai mic de membri, nimic nu a împiedicat Consiliul Suprem al Magistraturii să numească un judecător la Curtea Constituțională, fiind vorba de șase voturi pentru. În cazul ei, însă șase voturi nu mai erau suficiente.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE