Tergiversarea identificării unui sediu pentru Procuratura Anticorupție ar fi cauzată de investigația pornită de procurorului anticorupție, Victoria Furtună, în cazul judecătorului Alexei Paniș, candidatura căruia a fost respinsă de Președinție pentru numirea până la atingerea plafonului de vârstă. Despre asta scrie portalul telegraph.md cu referire la surse din cadrul Procuraturii.
Potrivit informațiilor furnizate siteului, Procuratura ar fi întreprins măsuri procesual-penale inclusiv în sediul Președinției, de unde au fost ridicate documente secrete pe dosarul lui Paniș, care au stat la baza respingerii candidaturii acestuia, acțiuni ce ar fi deranjat Președinția.
În spațiul public nu au apărut reacțiile Procuraturii, dar și a Președinției referitor la afirmațiile de mai sus. Am expediat o solicitare oficială către Procuratura Anticorupție pentru a ne spune dacă este adevărat că dosarul inițiat de fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună pe cazul judecătorului Alexei Paniș este unul dintre motivele pentru care Procuratura Anticorupție nu a primit încă un sediu și că au ridicate de la Președinție documente secrete, însă până la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns. De asemenea, am solicitat de la serviciul de presă al Președinției un comentariu referitor la aceleași informații, însă nici de acolo nu am primit un răspuns.
Portalul Telegraph mai scrie că în lipsa unei reacții din partea Președinției, rămâne valabilă constatarea că șefa statului ar fi deranjată de dosarul în care este vizat judecătorul Paniș și ar vrea să scape de el, dar și de toți cei incomozi, Victoria Furtună fiind pe listă, drept dovadă constituind atacurile împotriva ei.
”De asemenea, rămâne valabilă informația precum că Procuratura nu primește un sediu din cauza dorinței Președinției de a împiedica investigațiile asupra acțualilor guvernanți”, mai scriu autorii materialului.
Amintim că, procurorul Victoria Furtună a anunțat în 11 martie că șia dat demisia, după ce, printr-un aviz al SIS, i-a fost retras dreptul de acces la secretul de stat, fiindu-i încriminat faptul că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
Furtună a anunțat că asta s-a întâmplat după ce, la începutul lunii ianuarie curent, a pornit o anchetă privind fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători neloiali guvernării, unul dintre care este Alexei Paniș. SIS-ul a declarat și atunci în reacție că activează în strictă conformitate cu prevederile legale și respectă drepturile și libertățile persoanelor. În plus, instituția a afirmat că asigură realizarea măsurilor de control în privința cetățenilor cărora urmează să li se perfecteze dreptul de acces la secretul de stat.
De cealaltă parte, șefa Procuraturii Anticorupție a confirmat că știa despre existența unor materiale, în dosarul lui Paniș, despre care procurorul Furtună spune că-s invenții și a ținut să precizeze că Victoria Furtună a gestionat procesul într-o perioadă scurtă de timp.
Tot atunci, purtătorul de cuvânt al președintelui Maia Sandu, a declarat că instituția prezidențială nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public, iar atragerea Președinției în discuții ce vizează procese din sectorul justiției este, de fapt, o încercare de a politiza un subiect care trebuie examinat în strictă prevedere cu legea”. Totodată, anterior, Maia Sandu a afirmat că nu se implică în actul justiției.