11.2 C
Chișinău

Blocul ”Victorie” semnalează agravarea situației în sectorul energetic: Renunțarea la Centrala de la Cuciurgan va duce la majorarea tarifului de câteva ori pentru moldoveni | VIDEO

Reprezentanții Blocului Politic „Victorie” au expediat o cerere premierului Dorin Recean în care l-a atenționat despre situația gravă din sectorul energetic, i-a cerut să înceteze jocurile politice și să se ocupe de problemele economice reale. Deputatul grupului parlamentar „Victorie”, Alexandr Nesterovschi a atras atenția asupra faptului că semnarea unui contract de procurare a energiei electrice cu o companie românească și renunțarea la centrala din stânga Nistrului va duce la majorarea tarifului de câteva ori pentru moldoveni. Acest lucru va afecta în primul rând păturile social vulnerabile, care și așa cu greu fac față scumpirilor.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „În România tarifele la energia electrică sunt mai ridicate decât în Moldova. Să vă amintim cu ce s-a terminat combustibilul procurat în anii 2022 -2023, așa va fi și cu electricitatea. Procesul deja a început. Neapărat au fost încheiate contractele pentru procurarea energiei electrice din România după prețuri preferențiale cu mai mult de 800 de euro pentru mhw, de 13 ori mai mare decât energia procurată de la Centrala Moldovenească de la Dnestrovsk. Cetățenii Republicii Moldova vor plăti pentru energia electrică de câteva ori mai mult după încheierea unui contract cu compania Română. Pensionarii noștri vor fi nevoiți să-și dea toată pensia pentru serviciile comunale. Înainte de alegeri, conducerea țării, din toate puterile vor stopa la maximum creșterea tarifelor al resursele energetice, dar după 20 octombrie se va face o lovitură în tarife și vor crește de câteva ori. De îndată cum PAS a venit la putere acum trei, patru ani, de îndată s-a majorat prețul la gazele naturale, s-a scumpit lumina de două, trei ori și am avut cea mai mare inflație”.

Și deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Reghina Apostolova, a declarat că România vinde electricitate țării noastre la prețuri exagerate, iar peste ani, spune ea, vom pierde capacitatea de a procura curentul din surse alternative.

REGHINA APOSTOLOVA, deputatul grupului parlamentar „Victorie”: „La ce poate duce vânzarea Red Nord și FEE Nord? La abuzuri și acțiuni arbitrare! În prezent românii vorbesc despre aceste tranzacții, practic, ca și cum ar fi un fapt împlinit. Acest lucru înseamnă, inclusiv reducerea locurilor de muncă pentru locuitorii Republicii Moldova și o lovitură în bugetul țării. Cu ce este legat lipsa unui program de restabilire a infrastructurii energetice moldovenești? Întrebări la care toți așteptăm răspuns de la prim-ministrul Moldovei. De asemenea, solicităm Guvernului să prezinte un plan concret de modernizare a infrastructurii energetice”.

Iar reprezentantul ”Blocului „Victorie” și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu a cerut, la rândul său, autorităților să înceteze să mai sărăcească țara și poporul moldovenesc și să se concentreze de dezvoltarea economiei.

„Pseudo-integrarea europeană nu va duce decât la distrugerea acestui sector”, a mai declarat Lungu.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului „Șansă”: „Dacă mersul spre Uniunea Europeană este atât de bun și de benefic, de ce consumatorul din Republica Moldova trebuie să plătească de câteva ori mai mult pentru curentul electric? Un curent electric care poate fi achiziționat de la Centrala Moldovenească de la Dnestrovsk, o centrală care tot timpul a fost unul dintre principalii furnizori. Ei spuneau că sunt guvernarea tuturor moldovenilor și atunci ce se întâmplă acum? Încercăm să izolăm centrala de la Dnestrovsk? O entitate economică destul de importantă atât pentru regiunea transnistreană, cât și pentru Republica Moldova. Oare moldovenii din stânga Nistrului nu trebuie să se dezvolte, oare agenții economici de acolo nu trebuie să aibă și ei un curs de dezvoltare? În data de 20 octombrie trebuie să decideți dacă vreți să fiți sărăciți în continuare sau dacă vreți să trăiți din nou într-o țară dezvoltată din punct de vedere economic, social și politic”.

Am solicitat un comentariu la cele declarate de către deputații grupului parlamentar „Victorie” de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Aminim că, anterior, autoritățile române au anunțat că intenționează să-și extindă sistemul energetic prin procurarea rețelelor de distribuție a energiei electrice din nordul Moldovei. Este vorba de întreprinderile RED Nord și FEE Nord. Ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că susține intenția și că Guvernul pregătește deja cele două companii pentru deetatizare.

În prezent, există trei proiecte de conexiune a sistemului energetic al R. Moldova cu cel al României. Lucrările au demarat deja pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău. Urmează să fie făcută o interconexiune pe linia Bălți – Suceava, iar în acest an a fost semnat și un memorandum cu USAID privind construcția liniei electrice Strășeni – Gutinaș.

Amintim că, tot mai multe instituții din țara noastră sunt în vizorul României, cum ar fi unele filiale ale băncilor. De asemenea, Gazoductul Iași-Ungheni care interconectează rețelele de gaz din România și Republica Moldova, la fel se află sub aripa României.

Anul trecut, Guvernul de la București a anunțat despre intenția de a procura și Portul Internațional Giurgiulești, subiect ce a stârnit reacții contradictorii în rândul politicienilor și experților.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE