15.2 C
Chișinău

Blocul „Victorie” cheamă vinificatori să spună despre starea reală din industrie. Apelul vine după ce Guvern a răspuns unei solicitări a formațiunii în care susține că producătorii de vin nu au probleme | VIDEO

Blocul „Victorie” îi îndeamnă pe vinificatori să vorbească despre starea reală a lucrurilor din industria lor. Deputatul Marina Tauber a anunțat că a primit de la Guvern răspuns la o solicitare a parlamentarilor din blocul „Victorie” cu privire la situația critică din industria vitivinicolă și necesitatea de a sprijini vinificatorii.

Ei spun că nu au nevoie de niciun ajutor – totul e bine în vinificația moldovenească. Celor care și-au pierdut podgoriile și nu-și pot vinde vinul, autoritățile le spun: a fost doar o închipuire! Nu sunteți în statistici, dar vinul moldovenesc se vinde peste tot în UE. Este ciudat că nu au atașat la răspuns recunoștința vinificatorilor față de Departamentul de Stat, UE, Sandu și principala lor realizare – eliminarea pieței rusești.”, se spune în răspunsul prinit de la Executiv.

Postarea de pe canalul de Telegram a deputatului mai conține și răspunsul Cancelariei de Stat la solicitarea sa, în care se menționează că industria vitivinicolă trece în prezent prin una dintre cele mai bune perioade din ultimii 10 ani – de creștere consistentă și solidă. Se observă că competitivitatea vinului moldovenesc a crescut semnificativ și nu mai depinde de o singură piață – cea rusească, se arată în documentul semnat de secretarul de stat al guvernului, Tatiana Cuchetu.

Amintim că, în cadrul unui briefing din 16 iulie, deputații grupului parlamentar “Victorie” Marina Tauber și Alexandr Nesterovschi au solicitat autorităților să sprijine producătorii de vin, afirmând că industria vinului din țară este pe cale de dispariție.

Referindu-se la experți, ei au spus că UE a fost mult timp supraproducție de vin, ceea ce înseamnă, în opinia lor, că nimeni nu are nevoie de vinul nostru acolo sau acesta va fi vândut pe nimic.

După ce a primit un răspuns de la Cancelaria de Stat, Marina Tauber i-a invitat pe vinificatorii moldoveni să împărtășească informații despre starea reală a lucrurilor în ultimii patru ani. Deputatul a menționat că piața rusă, cu o tradiție îndelungată, oferă perspective mari și a subliniat că Blocul “ Vicorie” va face tot posibilul pentru ca vinul moldovenesc să revină acolo în aceleași volume. Potrivit Marinei Tauber, deja se lucrează activ pentru a crea condiții de prezentare a celor mai bune vinuri la Moscova.

Potrivit statisticilor, Moldova se află printre primele douăzeci de țări producătoare de vin din lume. Industria vinului este unul dintre sectoarele-cheie ale economiei țării noastre.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE