11.2 C
Chișinău

Reacția Blocului „Victorie”, după ce CEC a decis să comaseze cererea de participare la Referendum cu cea pentru Prezidențiale. Marina Tauber: O încălcare a legii și un gest plin de tupeu | VIDEO

Comisia Electorală Centrală nu a examinat individual cererea de înregistrare a Blocului politic „Victorie” pentru participarea la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, dar a comasat-o cu o altă cerere pe care au depus-o reprezentanții blocului electoral – cea de participare la alegerile prezidențiale, se arată într-un comunicat al CEC, care invocă unele nereguli.

„La examinare, Comisia a constatat că materialele prezentate conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024. În aceste condiții, în vederea elucidării tuturor aspectelor aferente procedurii, membrii CEC au decis examinarea pe data de 7 august curent, a solicitării privind înregistrarea Blocului electoral”, se arată în comunicat.

Blocul politic „Victorie” a venit cu o reacție pe canalul oficial de Telegram, în care a declarat că CEC a refuzat să examineze cererea de participare la referendum „fără niciun temei legal”, iar faptul că a fost comasată într-un singur caz administrativ cu o cerere paralelă depusă de reprezentanții Blocului – de participare la prezidențiale, ridică mai multe semne de întrebare.

„Referendumul și alegerile prezidențiale sunt două procese electorale complet diferite după formă și statut. Iar această poziție stârnește nedumerire. Sandu încearcă să lege una de alta, deoarece nu are niciun rezultat pozitiv al președinției sale. Nu-i rămâne decât să le vândă oamenilor povestea europeană. Iar CEC îi face jocul.”, a scris Blocul politic „Victorie”.

Deputatul grupului parlamentar „Victorie” Vasile Bolea, care este și candidatul formațiunii la prezidențiale, a declarat că decizia de a comasa cele două cereri este o încălcare a legislației, deoarece procedura de înregistrare la referendum este alta decât cea de înregistrare la alegerile prezidențiale.

Bolea a mai declarat că, în prag de alegeri, când unica forță politică de opoziție, care este Blocul „Victorie” încearcă să zădărnicească organizarea unui referendum inutil, CEC vrea să le pună bețe în roate, iar acest lucru nu îi va reuși.

VASILE BOLEA, deputatul grupului parlamentar „Victorie”: „Totuși, la referendum cine se înregistrează, urmează să se înregistreze cu vreo opțiune „pentru” sau „contra” întrebării care este supusă referendumului. Înregistrarea în calitate de concurent electoral în cadrul alegerilor prezidențiale este cu totul o altă procedură, acolo se înaintează persoana nemijlocit care va participa în alegerile prezidențiale și este o altă chestiune. Domnul Postica, de asemenea, a făcut aluzie la aceea că posibil nu toți membrii a birourilor politice ale celor patru formațiuni care constituie azi, la moment Blocul electoral „Victorie” au participat la luarea deciziei. Eu le-am comunicat colegilor, de ce nu, în data de 7, atunci când se vor examina aceste două cereri, de ce nu să venim la CEC toți membrii a birourilor politice a celor 4 formațiuni și dacă domnul Postica are întrebări față de colegii noștri, s-o spună pe șleau, în față ce vrea dumnealui”.

Am încercat să obținem un comentariu de la reprezentantul blocului „Victorie”, Vasile Bolea, care este și candidatul formațiunii la prezidențiale, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Cu o reacție a venit însă deputatul grupului parlamentar „Victorie”, Marina Tauber. Ea a scris pe canalul său de Telegram că decizia CEC-ului reprezintă o încălcare a legii și un „un gest plin de tupeu”.

CEC se pregătește să refuze blocului „Victorie” înregistrarea participării noastre la referendum. (…) Este clar pentru toată lumea că referendumul și alegerile sunt două proceduri complet diferite. A face o singură apreciere asupra lor este o ficțiune din punct de vedere juridic”, iar Blocul va merge până la capăt pentru a-și restabili dreptatea, a scris deputatul.

De cealaltă parte, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că reprezentanții comisiei nu au refuzat examinarea cererii. Doar că au depistat mai multe nereguli în solicitarea reprezentanților Blocului „Victorie” și le-au cerut să vină cu explicații până în data de 6 august. Postica a mai declarat ar exista totuși probabilitatea ca Blocul „Victorie” să nu participe la cele două exerciții electorale din cauza sancțiunilor internaționale care au fost impuse liderului blocului.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: „Noi nu am refuzat absolut nimic. Noi am invitat participanții la ședință, la care ei nu s-au prezentat. Noi am decis conexarea cererilor într-o singură procedură. Noi, de fapt, le-am oferit termen pentru a înlătura carențele care au fost depistate. Sunt erori tehnice legate de denumire, pentru că nu poți avea aceeași denumire ca și partidele care sunt înregistrate. Există lista de sancțiuni internaționale, inclusiv replicată în plan național. Ei efectiv nu vor putea face campanie. Din cauza că au ales în fruntea echipei o anumită persoană care este în listă”.

Liderul Blocului politic „Victorie”, Ilan Șor a comentat refuzul Comisiei Electorale Centrale de a examina cererea reprezentanților blocului și a spus că va solicita sancționarea penală a membrilor CEC.

ILAN ȘOR, liderul Blocului politic „Victorie”: „Faptul că CEC nu a dat curs solicitării noastre și nu a înregistrat blocul pentru referendum este o încălcare gravă. Noi știm că toți membrii CEC au primit cele mai dure instrucțiuni de a nu permite principalei forțe de opoziție a țării, blocului „Victorie”, să participe la referendum și la alegerile prezidențiale. Dar vreau să vă avertizez că, în ciuda tuturor fărădelegilor, nu vor reuși. De aceea, noi mergem înainte, monitorizăm și înregistrăm încălcările Comisiei Electorale Centrale deja din primul moment al referendumului”.

Pavel Postică a declarat că nu va comenta declarațiile politice.

Blocul politic „Victorie” a înregistrat marți, 30 iulie la CEC, documentele pentru participarea la referendumul din 20 octombrie.

Partidele care fac parte din componența blocului îndeamnă cetățenii să vină la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției aderării la Uniunea Europeană și a modificării Constituției în vederea aderării Moldovei la UE. Ulterior, reprezentanții blocului au depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea la scrutinul electoral atât a formațiunii politice, cât și a candidatului din partea Blocului „Victorie” la funcția de șef al statului, Vasile Bolea.

Precizăm că, în data de 20 octombrie cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, când se va desfășura referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și scrutinul prezidențial. Opoziția și mai mulți experți au criticat vehement decizia de a organiza cele două exerciții electorale concomitent. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mare de participanți și la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE