20.2 C
Chișinău

Deși a promis că una dintre priorități este aducerea diasporei acasă, PAS a exclus moldovenii din străinătate din Programul „Prima Casă Plus”. Ce cred despre asta reprezentanții diasporei | VIDEO

Condițiile pentru participarea la programul „Prima Casă Plus” au fost modificate de către majoritatea parlamentară PAS.

Rectificările prevăd că doar rezidenții Republicii Moldova vor putea accesa creditul ipotecar din cadrul programului. De asemenea, beneficiarul, soțul sau soția trebuie să dispună de venituri oficiale, obținute în Republica Moldova, pentru achitarea creditului.

Astfel, moldovenii care lucrează în străinătate sau sunt stabiliți definitiv acolo, au fost exlcuși din lista potențialilor beneficiari ai programulului „Prima Casă Plus”.

Reprezentanții diasporei care vor dori să-și cumpere o locuință, vor fi obligați să confirme un venit oficial obținut în țara noastră, deși în documentul inițial era precizat că programul va putea fi accesat și de moldovenii din străinătate care nu au statut de angajat în țară.

În proiectul pentru modificarea unor acte normative la Legea cu privire la programul „Prima Casă Plus” nu este specificat din ce motiv au fost făcute aceste modificări.

Am telefonat ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care este și autorul proiectului pentru a afla ce a stat la baza schimbărilor, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

De asemenea, am sunat la Biroul Relații cu Diaspora pentru a afla cum cum comentează ei exluderea diasporei din program, însă reprezentantul serviciului de presă ne-a spus că nu ne poate oferi o reacție și ne-a sugerat să expediem o solicitare oficială, în care să atașăm modificările la proiect, ulterior vor reveni cu un răspuns.

Tinerii care au ales să se angajeze peste hotare pentru a câștiga un ban ne-au spus că nu văd rostul pentru a aplica la programul „Prima Casă Plus”, deoarece nu vor să se îndatoreze față de stat. Pentru ei mai convenabil este să închirieze o locuință sau să o procure de sine stătător din banii adunați.

„Totul se face în favoarea cuiva, dar numai nu în a noastră. Chiar și prin acest program Prima Casă sau Prima Casă Plus le umplem lor buzunarele, nu nouă. Dacă ar fi mult, condițiile mai omenești, atunci ar fi bine.
– În legătură cu cetățenii, cu familiile tinere?
– Da. Mai bine să iei un credit de la bancă sau că aduni o sumă, decât să achiți cu 30 sau 40 de procente costul acestei locuințe”.

Între timp, unii dintre moldovenii care muncesc departe de casă spun că nici nu și-ar dori să intre în datorii.

„Pentru majoritatea aceasta este o responsabilitate în plus, deoarece e mai simplu să închiriezi o locuință – așa și familia se ține la un loc, adică nimeni nu este atașat de țară. Nu cred că în prezent este rațional să procuri un apartament și încă în credit, trebuie să-l achiți și nici nu știi ce te așteaptă mâine”.

Unii părinți care au copii peste hotare ne-au spus că excluderea diasporei din programul Prima Casă Plus, reprezintă o discriminare în raport cu ei, deoarece fiecare cetățean ar trebui să aibă drepturi egale la ei în țară. Iar promisiunile PAS-ului de a aduce diaspora acasă, sunt un mit și nu fac altceva decât să-i alunge din propria țară.

„Toți oamenii trebuie să aibă drepturi egale, cei care trăiesc aici sau sunt la muncă peste hotare. Oferiți-ne atunci locuri de muncă în Moldova și atunci nimeni nu va fi nevoit să plece. De exemplu dacă soțul meu este cetățeanul unui alt stat, iar eu sunt cetățean al Republicii Moldova, de ce noi nu putem avea astfel de drepturi? Trebuie să facem tot posibilul ca tineretul să nu plece, dar să ridice economia în propria țară”.

„Eu socot că ar trebui toți să aibă dreptul, dar dacă autoritățile gândesc că nu se poate, for exista probleme cu transferul banilor de acolo, hotărăsc ei”.

Proiectul ”Prima Casă” relansat de Ziua Internațională a Familiei de președintele țării Maia Sandu în an electoral a stârnit critici în spațiul public, deoarece anterior, când acesta era promovat de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, reprezentanții PAS l-au criticat în repetate rânduri și intenționau să-l anuleze.

În prezent însă actuala guvernare l-a relansat, agrumentând că vor să îmbunătățească condițiile de viață a familiilor tinere prin a le facilita procurarea unei locuințe.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE