11.2 C
Chișinău

Cristina Ciubotaru, fost director adjunct al CNA: Doi dintre cei trei membri străini ai Comisiei Vetting au fost numiți cu încălcarea legii | VIDEO

Fostul fostul director adjunct al Centrului Național Anticorupție Cristina Ciubotaru consideră că doi dintre cei trei membri străini ai Comisiei Pre-vetting au fost numiți cu încălcarea legii. Potrivit ei, americanul Scott Bales și estoniana Lavly Perling sunt membri ai partidelor în țările din care vin, lucru care nu este permis membrilor Comisiei Pre-vetting.

„Președintele Comisiei Vetting, care evaluează judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, americanul Scott Bales este membru al Partidului Democrat, din Statul Arizona. Un alt membru al Comisiei este estonianca Lavly Perling, care, de un an este chiar președinte de partid”, a scris pe pagina sa Cristina Ciubotaru, menționând că aceștia au fost numiți la 15 iunie 2023.

Ea mai atrage atenția asupra faptului că, potrivit articolului șapte din Legea evaluării externe, membru al Comisiei nu poate fi numită persoana care a făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 3 ani.

„Exact la 3 săptămîni de cînd i-au numit în funcții în această Comisie pe 2 membri de partide din țările lor, Parlamentul dă o interpretare că, de fapt, nu pot fi numiți membrii partidelor politice din Moldova ”, făcând referire la Legea 180 din 7 iulie 2023.

„Mai întâi că nici nu-i puteau numi în funcții pe doi membri internaționali din trei, iar cînd s-au prins – au “interpretat” legea că se putea. Post-factum. Cînd vor înțelege la noi că legile nu retroactivează..?”, a scris de Cristina Ciubotaru.

Ea a mai adăugat că singurul membru internațional al Comisiei, italiana Giuliana Civinini, și-a dat demisia la scurt timp după numire.

Canal 5 s-a adresat pentru un comentariu despre cele menționate de Cristina Ciubotaru la atât Ministerul Justiției, cât și la Comisia Pre-vetting. Până la momentul difuzării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

Amintim că, după un val de critici, PAS a amânat adoptarea hotărârii privind proiectul de lege, care prevede distrugerea arhivelor procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, elaborat de deputatul PAS Vasile Grădinaru.

Mai mulți politicieni din opoziție și experți independenți au considerat că, prin modificările propuse, autoritățile încearcă să-și ascundă acțiunile pentru a evita responsabilitatea în viitor.

O propunere de anulare a introducerii acestui amendament a venit din partea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate. Menționăm că, anterior, a izbucnit un scandal în care era vizat membrul Comisiei Pre-vetting Hermann von Hebel.

Portalul anticoruptie.md a publicat o investigație jurnalistică, în care se menționa, cu referire la presa olandeză, că activitățile administrative ale lui von Hebel la Curtea Penală Internațională au fost marcate de acțiuni ilegale și au cauzat acestei instanțe un prejudiciu în valoare de cel puțin 760 de mii de euro.

Comentând aceste informații, Comisia Pre-vetting a spus că, potrivit raportului de audit extern pentru anul 2016, reorganizarea inițiaată de von Hebel a fost justificată și a permis îmbunătățirea funcționării secretariatului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE