11.2 C
Chișinău

Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, suspectat de trădare de patrie și complot, plasat în arest pentru 30 de zile | VIDEO

Magistrații Judecătoriei Centru, sediul Ciocana l-au trimis pentru 30 de zile de arest în penitenciarul numărul 13, pe Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, învinuit de trădare de patrie și complot. Funcționarul reținut în dosarul trădării de patrie a refuzat să apară în fața instanței.

Procurorul pe caz a explicat ce fel de informații ar fi dezvăluit acesta angajatului ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

VITALIE CHIȘCA, procurorul pe caz: „E vorba de niște informații ceea ce ține de anumite proiecte legislative și nu numai. Fiind documentat și prins în flagrant în momentul petrecerii întrevederii conspirative între cetățeanul Moldovei și Federației Ruse, în cadrul comunicării au fost divulgate și alte date, care la moment nu aș putea să le vociferez acum, dar pe parcurs o să revenim. Potrivit și măsurilor speciale de investigații reiese, inclusiv, că au fost transmise și informații care se atribuie la secret de stat”.

Procurorul pe caz a mai confirmat că șeful Direcției juridice de la Parlament ar fi perceput mijloace bănești pentru informațiile furnizate.

VITALIE CHIȘCA, procurorul pe caz: „Vis-a-vis de primul caz, ceea ce ține de trădare de patrie, întradevăr a fost documentată remunerație necuvenită pentru însărcinările care s-au trasat, în al doilea caz lucrăm intens să stabilim întâi circumstanțele. Sumele ar varia de exemplu începând cu 500 până la 2000.
– Euro?
– Ar fi vorba de dolari”.

Creangă nu a făcut declarații în dosar, mai adaugă procurorul. Polițistul de frontieră, reținut alături de Creangă, și asupra căruia planează aceleași acuzații de trădare de patrie și complot, nu-și recunoaște vina și a optat pentru o măsură de reprimare mai blândă. Acesta a fost plasat însă în arest, tot pentru o perioadă de 30 de zile.

ADRIAN ISTRATI, avocat: „- De ce nu s-a prezentat astăzi în fața instanței?
– Dumnealui este în stare de șoc. Încă nu înțelege ce se întâmplă, nu înțelge în genere în ce este acuzat.
– Deci, nu-și recunoaște vina?
– Nu, nu-și recunoaște”.

Amintim, că cei doi au fost reținuți de SIS și procurori pentru trădare de patrie și complot. Procuratura pentru Cauze Speciale anunță că ei ar fi oferit informații unui angajat al Ambasadei Rusiei, care a fost declarat deja indezirabil de autoritățile de la Chișinău.

Conform anchetei, acțiunile au avut loc începând din anul 2023. Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost suspendat din funcție pe durata investigațiilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE