11.2 C
Chișinău

Sărbătoare cu buzunarele goale. Așa vor marca Ziua profesională angajații de la Calea Ferată care nu și-au primit lefurile de patru luni | VIDEO

Sărbătoare cu buzunarul gol. Așa își vor sărbători ziua profesională angajații de la Calea Ferată din raionul Basarabeasca. Oamenii nu și-au primit lefurile de mai bine de patru luni. Cu toate acestea, ei merg în continuare la muncă și fac tot ce este necesar pentru a menține întreprinderea. Doar că sărbătoare nu e deloc sărbătoare pentru ei. Familiile angajaților de la CFM trec prin momente dificile, – creditele cresc, lipsurile sunt tot mai mari, iar uneori se pomenesc că nici nu prea au ce pune copiilor pe masă pe masă.

Maria este angajată de mai mult timp la Calea Ferată din Basarabeasca. Are 32 de ani, crește trei copii și are un salariu de 4000 mii de lei.

Se apropie școala, iar femeia este disperată – puținii bănuți pe care i-a mai economisit, sigur nu-i vor ajunge pentru rechizite și hăinuțe. Speră că cei de la guvernare vor achita salariile restante, de nu…. vă rămâne fără nici un leu în buzunar.

MARIA, lucrătoare a CFM din Basarabeasca: „Nu achită, nu știu.
– Pricina – că nu au bani.
– Nu știu.
– Trei copii este greu de întreținut cu salariul de 4000 mii de lei?
– Foarte greu de întreținut. Copii sunt la școală, am la grădiniță al treilea și este foarte greu. La școală, la grădiniță, trebuie să le cumperi rechizite, că este caiet, că este pix și uniformă școlară trebuie să le cumpărăm”.

Din cauză că nu i se achită salariile, Maria nu poate plăti ratele pentru credit, încât datoria pe care o are la bancă deja s-a dublat. Facturile pentru serviciile comunale stau și ele neatinse de mai multe luni – și aici restanțele cresc amenințător. Femeia spune că muncește conștiincios, lucrul nu este deloc ușor, iar salariul de 4000 de lei este foarte mic pentru pentru timpul și eforturile depuse.

MARIA, lucrătoare a CFM din Basarabeasca: „4000 mii așa salariu, ziceau să-l mai ridice. Nu știu, o să îl ridice sau nu, dare e puțin – așa cum totul este scump.. produsele.. E tare puțin salariul. Și credit nu o să am cu ce să achit, că altfel nu ai cum să trăiești în Moldova. Mulți își iau credite, nu au cu ce să-l achite, le cresc procentele. Nu știu ce o să se aleagă din Moldova aceasta”.

Ziua profesională a angajaților de la Căile Ferate este marcată anual, în prima zi de duminică a lunii august. Maria spune însă că atmosfera de sărbătoare îi va ocoli și în acest an casa. Și, poate, doar pentru cei mici va ieși în oraș distracțiile pentru copii vor fi gratuite – e o șansă să-i bucure măcar așa.

MARIA, lucrătoR a CFM din Basarabeasca: „Nici vorbă de sărbătoare? Nu, care au putință se mai duc dar care nu au nu cred. Numai doar pentru copii gratis să se ducă dar așa, care nu au bani, nu au putință să se ducă”.

Aceeași situație este și la Serghei Micleușanu. Din luna martie nu a mai văzut un bănuț. Lucrează la Calea Ferată din anul 1992, supraveghează lucrările curente de pe șantierul său și verifică munca montatorilor de șine. Bărbatul nu-și pierde speranța că întreprinderea va renaște și își va continua activitatea, iar munca lucrătorilor feroviari va fi apreciată și remunerată corespunzător. Anume asta le urează colegilor în ajunul Zilei profesionale.

SERGHEI MICLEUȘANU, lucrător al Calei Ferate din Basarabeasca: „Această criză afectează lucrătorii. Se reduce numărul de persoanal, tinerii nu mai vin, nu mai învață. O să vină timpul, când cei cu experință vor pleca. Probleme deja sunt. Nu ajung specialiști. Vreau să-i felicit și să le urez sănătate – asta în profesia noastră este important. Lucrăm și pe arșiță, și în ger. Noi mereu suntem la muncă”.

Alți angajați au postat pe rețelele de socilaizare o adresare către președinta Maia Sandu și au menționat că anul acesta, la fel ca anii trecuți, vor sărbători toți în sec.

„Doamna președintă, am auzit că nu va ajung bani pentru campania electorală și umblați cu cerșitul pe la oamenii de afaceri. Lucrătorii de la Calea Ferată nu au primit salariile din luna martie,- sunt deja cinci luni. Dacă ne dați salariile, vă fac un act de caritate, și vă donez câțiva lei. Voi dați salariile la oameni nu căutați sărbători că lumea nu are ce mânca. N-am ce-i pune în geanta omului de mâncare. Lăsați sărbătorile n-am cu ce face de mâncare! Voi chiar nu veți milă? Ce așteptați voi – mi-e interesant! Voi ce mâncați? Ce vă luați în geanta la serviciu ori vă duceți la restaurant și mâncați bunișor. Și noi vrem, dar nu avem cu ce! Rușine să vă fie, rușine”.

În ultimele zile ale lunii iulie, unii angajați ai CFM au început să primească lefurile pentru luna martie. În ciuda faptului că, în total, restanțele salariale la această întreprindere depășesc 130 de milioane de lei, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu consideră că situația privind achitarea datoriilor către angajați este stabilă, iar oamenii primesc salarii lunar.

Amintim că la începutul anului, angajaţii Căilor Ferate din mai multe localităţi au protestat de mai multe ori din cauza întârzierilor salariile de câteva luni. De menţionat că, dacă anul trecut, la întreprindere activau aproximativ șase mii de persoane, acum, conform administraţiei, sunt cu 500 de oameni mai puțin. De asemenea, potrivit directorului financiar, salariul mediu la CFM este acum de circa șase mii de lei, în timp ce anul trecut era de opt mii. Anterior, ministrul Andrei Spînu a spus că e necesară o reformă serioasă, întreprinderea trebuie să se optimizeze ca să fie profitabilă”. Ulterior, mai multe persoane din diverse subdiviziuni au fost concediate. Șeful interimar comercial, Victoria Pitușcanu Iordachi, a declarat pentru Canal 5 că disponibilizările sunt cauzate de procesul de reformare instituţională, optimizarea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii. Au fost concediate persoanele pensionare, care au depăşit vârsta de 65 ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE