20.2 C
Chișinău

Prețurile la ouă au explodat: 10 ouă, care costau nu demult 16 lei, ajung să coste la piață și 30 de lei. Ce spun producătorii și cât de des își fac omletă cumpărătorii | VIDEO

În ultimele două săptămâni, prețul ouălor de găină a crescut considerabil. La piața centrală din capitală, 10 ouă, care acum câteva săptămâni costau 16 lei, se vând acum cu între 27 și 30 de lei.

Mulți dintre cumpărătorii pe care i-am întâlnit ne-a spus că dacă scumpirile vor continua ei vor renunța la acest produs alimentar.

„Este prea mult, dar am nevoie de ouă.
– Dacă o să crească și mai mult?
– Nu vom cumpăra!”.

„O să economisim, pentru că acest preț este prea mare pentru ouă.
– Ce preț ar trebui să aibă?
-Maximul 16 lei, maximum! Prețurile noastre cresc constant, te temi să intri în magazin! Azi e un preț, iar mâine e altul, mai mare”.

„Iarna nu depun ouă pentru că este frig, vara nu depun ouă pentru că este cald!
– Cât de mare este acest preț pentru tine?
– Desigur, acesta este un preț mare, ce spui, de ce taxăm 22 și nu 27, sunt frumoase și mai mari, dar taxăm 22”.

Oamenii care au propriile păsări spun că găinile suferă de căldură și, prin urmare, se ouă mai rău. În același timp, unii dintre interlocutorii noștri sunt încrezători că prețurile de la marii producători sunt ridicate intenționat.

„Eu cresc găini. Din cauza acestor călduri au încetat să depună ouă, pentru că atunci când e cald îi țin ca să se simtă bine”.

„Oamenii nu pot crea acasă condiții bune, dar fermele o pot face, în plus, au hrană specială. Chiar și iarna, dacă le creezi condiții se vor oua. Toți se înțeleg între ei și gata, eu stau la sat și știu cum se cresc găinile. Înțeleg că sunt cheltuieli, dar aceste prețuri, oricum, sunt ireal de mari”.

Vânzătorii se plâng că vânzările au scăzut aproape la jumătate în doar o săptămână.

„Producătorul stabilește prețurile, iar noi lucrăm! Acum 10 zile pentru toate tipurile! Sunt oameni cu copii care au luat 30 de bucăți – iau 15-20, că oricum copiii au nevoie de hrană”.

„Oamenii mai iau sau mai puțin?
– Puțini, desigur mai puțini, toată lumea e surprinsă că de la 10 lei sunt deja 20-22-23 lei”.

Am luat legătura cu Ministrul Agriculturii pentru a ne oferi informații despre motivele creșterii prețurilor la ouăle de găină, dar la momentul redactării acestui material nu am primit un răspuns la solicitarea noastră.

Menționăm că majorarea anterioară a prețurilor pentru ouă s-a înregistrat înainte de Paști, în luna mai a acestui an, atunci când prețul a variat între 22 și 39 de lei pentru zece ouă. La acea vreme, experții asociau creșterea prețului ouălor cu diverși factori, printre care costurile crescute pentru întreținerea păsărilor de curte și producția de furaje, precum și un număr insuficient de ouă pe piață din cauza scăderii producției.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE