20.2 C
Chișinău

Iurie Roșca a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Fostul lider PPCD ar fi vrut să dea mită de 1 000 000 Euro. De ce și-a făcut semnul crucii politicianul | VIDEO

Fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, ex-vicepremierul Iurie Roșca, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, și presupune executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Pedeapsa sub formă de închisoare va fi pusă în aplicare în momentul în care sentința va rămâne definitivă. Până atunci însă Roșca nu are voie să părăsească țara fără încuviințarea instanței și este obligat să se prezinte la orice solicitare a organelor judiciare.

De asemenea, potrivit sentinței, de la Iurie Roșca urmează să fie confiscați în folosul statului 227 de mii de dolari SUA ca bani rezultați din infracțiune, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia. Timp de 15 zile, sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Canal 5 a încercat să obțină un comentariu de la iurie Roșca, însă acesta nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre. Ex-premierul a piblicat pe canalul său de Telegram o secvență video, în care își explică poziția față de sentința de condamnare a sa.

IURIE ROȘCA, ex-premierul RM, fostul președinte al PPCD: „În felul acesta mi se recunoaște calitatea de disident, poate numărul 1 în spațiul românesc. Cel puțin, în momentul de față, nu există un alt om politic și jurnalist extrem de vocal la scară națională și internațională, care s-ar învrednici de marele premiu – șase ani de pușcărie cu executare. Nu-mi fac mari iluzii cu privire la șansa de a câștiga în instanța numărul doi”.

Roșca susține că decizia nu a fost luată în Republica Moldova, asta pentru că este prea vocal în declarațiile pe care le face, inclusiv, la nivel internațional. Totodată, acesta este de părere că pronunțarea sentinței nu ar trebui să convină guvernării de la Chișinău.

IURIE ROȘCA, ex-premierul RM, fostul președinte al PPCD: „Nu cred că Maia Sandu sau Recean, sau Grosu își freacă mâinile. Se pun pe gânduri – ce-am făcut?… Nu am putut să nu dăm curs indicațiilor prețioase de la stăpânii noștri din exterior, dar nu se știe ce se va întâmpla mâine, poimâine, cum va reacționa lumea, pentru că, așa cum vă spuneam, nu am nicio îndoială – dacă de obicei sunt executat cu trecerea sub tăcere de către presa dominantă, astăzi ecranele televizoarelor vor exploda în expunerea minuțioasă a legendei întocmite de Mihail Ivanov ca procuror și complicele său Alexei Damaschin, care a stat la baza plastografierii, falsificării acestui dosar penal. Nu mor caii când vor câinii. Și mâine e zi și o să ne vedem și totul va fi bine. Doamne-ajută la toată lumea, înainte și cu fruntea sus!”.

Nici Ivanov, nici Damaschin nu au venit, deocamdată, cu o reacție la aceste declarații.

Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț. Conform investigațiilor, în decembrie 2009, fiind în funcție de viceprim-ministru al Republicii Moldova, ar fi solicitat suma de 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta ar fi promis să influențeze președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Ulterior, în anii 2009 și 2011, Iurie Roșca ar fi primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117 mii de dolari SUA și 110 mii de dolari.

Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, fiind examinată în procedură generală și în tot acest răstimp, ex-premierul a pledat nevinovat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE