20.2 C
Chișinău

Exercițiile militare nu mai contenesc. Soldați americani și români vor veni în Moldova pentru noi antrenamente | VIDEO

Armata Națională anunță despre desfășurarea unor noi exerciții, în perioada 5 – 23 august, la poligoanele militare. Este vorba despre exercițiul multinațional „Scutul de Foc- 2024”.

Antrenamentele, în care vor fi implicaţi militari moldoveni, români și americani, au ca obiectiv, potrivit Ministerului Apărării, dezvoltarea capabilităților operaționale şi creşterea interoperabilității efectivului participant, mai anunță Armata.

În cadrul exercițiilor vor fi folosite unităţile de tehnică militară și sistemele de artilerie din dotarea Armatei Naționale. Totodată, în acest context, autoritățile preîntâmpină că tehnica se va deplasa pe drumurile naționale.

Am încercat să aflăm pe ce poligoane vor avea loc exercițiile și câți militari vor participa, însă purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, nu ne-a răspuns deocamdată la mesaj.

Exercițiul numit „Scutul de Foc” se desfăşoară conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024. Acesta este organizat anual, începând cu 2015.

Amintim că, aplicațiile cu rezerviștii se desfășoară regulat, de la începutul anului. În luna martie, militarii noștri în rezervă au participat în cadrul unui exercițiu multinațional în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani. Potrivit Ministerului Apărării, rezerviștii care nu se prezintă la aceste exerciții fără motive întemeiate riscă o amendă de 32 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore.

Amintim că, recent, deputații PAS au votat în prima lectură amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.

Documentul prevede că militarii din Republica Moldova și cei din România se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații.

De asemenea, la mijlocul lunii iulie, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare pentru următorii 10 ani, în care se menționează că principala amenințare pentru țara noastră vine din partea Federației Ruse. În documentul criticat dur de experți și politicienii din opoziție se pune accent, printre altele, pe participarea Moldovei la misiuni civile și de menținere a păcii ale UE, pe colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică și creșterea alocărilor de bani către armata națională până la 1% din Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE