11.2 C
Chișinău

„Europa de astăzi nu este cea de altădată. Trebuie să reconstruim Moldova mare în cadrul Eurasiei și împreună cu Eurasia.” Ilan Șor despre viitorul țării, prăbușirea UE și revenirea acasă | VIDEO

„Europa de astăzi nu mai e ca altădată. Europa de astăzi este condusă de niște amatori și de oameni cu mintea îngustă”, despre aceasta a declarat liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, într-un intervu acordat jurnalistului și bloggerului Gabriel Călin. Potrivit lui Șor, țările post-sovietice, inclusiv Moldova, pot supraviețui doar în spațiul Uniunii Economice Eurasiatice.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie”: „Eu, ca susținător al unui spațiu unic economic, educațional de politică externă…

– Aveți în vedere Uniunea Europeană?

– Nu, Uniunea Euroasiatică. Cu o politică comună de securitate, o politică externă comună. Cred că țările post-sovietice nu pot supraviețui normal, iar oamenii din aceste țări nu pot trăi normal fără crearea unui astfel de spațiu unic. Toate celelalte discuții că vom fi într-un viitor prosper împreună cu Occidentul sunt un fals. Și am văzut asta deja în ultimii patru ani prin exemplul Moldovei”.

Comentând promisiunile guvernanților, precum că Republica Moldova va avea un viitor prosper în UE, Ilan Șor a spus că promisiunile și faptele sunt lucruri complet diferite.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie”: „Când au votat-o pe Maia Sandu, în ce au crezut majoritatea oamenilor? Au crezut că vor avea drumuri germane, pensii de 5 mii de euro, salarii la uzine de 10 mii de euro, dar până la urmă au ajuns să aibă o viață mult mai proastă decât era înainte. Prin urmare, Uniunea Europeană este un fals ieftin. Și astăzi deja vedem acest lucru. Și oamenii care trăiesc în Uniunea Europeană spun că viața lor a devenit mult mai proastă”.

„De ce ar trebui să ne luăm după Occident și după politicienii români?”, a se întreabă Ilan Șor.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie”: „Noi trebuie să avem propria noastră idee națională. Ideea națională a noastră, pentru că dacă vorbim despre Eurasia, atunci spre deosebire de Uniunea Europeană, care nu respectă istoria țărilor sale – tratează pe toată lumea la fel, apoi în Eurasia… Uitați-vă câte popoare trăiesc în Rusia, fiecare are propriile tradiții, propria sa istorie și nimeni nu o rescrie. Toată lumea trăiește absolut normal în tradițiile propriei sale istorii. Și noi avem propria noastră istorie care este frumoasă și vastă. A fost o Moldovă mare, dar cu ajutorul unor politicieni infantili ea a fost distrusă. Și astăzi ei încearcă să vândă teritoriul nostru la preț de nimic stăpânilor din occident. Noi însă trebuie să recreăm Moldova mare în cadrul Eurasiei și împreună cu Eurasia”.

Comentând declarația premierului român Marcel Ciolacu, precum că în Moldova trăiesc doar românii, Ilan Șor a spus că toți cetățenii Moldovei sunt moldoveni, indiferent de naționalitatea lor. Și le-a amintit susținătorilor acestei idei de istorie.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie”: „Cândva o parte a României, a aparținut Moldovei Mari și am o întrebare: de ce să nu ne străduim să recreăm Moldova Mare, care cuprindea și o parte a teritoriului României? Doar astăzi mulți români susțin valorile tradiționale și vor să meargă la biserică, nu la paradele gay. Tot vorbim, în ultimii 30 de ani despre cine suntem și cui să ne alăturăm. Dar astăzi trebuie să ne axăm pe istorie – și în așa caz, Moldova este un stat fundamental cu propriile valori, cu propriile principii”.

Potrivit lui Ilan Shor, o societate sănătoasă și de calitate nu poate exista fără valori tradiționale. Iar pentru a construi un stat cu adevărat social, e nevoie de o economie puternică, prin urmare, în primul rând, de exporturi. Cu toate acestea, Uniunea Europeană de fapt nu are nevoie de niciun fel de mărfuri moldovenești, oricât de mult ar încerca autoritățile să ne convingă de acest lucru.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie”: „Am spus mereu că Moldova este o țară agrară și că Moldova ar putea câștiga miliarde din sectorul agricol, pentru că piața pe care o putem deservi astăzi numără 200 de milioane de oameni – este vorba de piața eurasiatică. Această piață cunoaște ce sunt merele moldovenești, le iubește și își amintește de ele. Știe ce este divinul „Barza Albă” sau spumantul moldovenesc, preferat de toată lumea din spațiul post-sovietic. Aceasta piața de desfacere. Adică, astăzi suntem 2 milioane de oameni, care putem hrăni 200 de milioane cu produse concrete. Iar valuta plătită de aceste 200 de milioane va veni la noi. Vom avea valută, vom avea bani în țară. Vor apărea bani, economia se va pune pe roate, va exista securitate, vor exista toate acele garanții sociale despre care am vorbit”.

Iar Uniunea Europeană, potrivit lui Ilan Shor, ne oferă doar credite. Prin urmare, o parte semnificativă a bugetului, în curând, va fi direcționată pentru plata dobânzilor. Dar autoritățile cheltuie banii din credite nu pentru dezvoltare, ci pentru a întreține ceea ce deja există. Moldova este astăzi un stat falimentar, a mai spus politicianul. Ilan Shor afirmă că știe cum să scoată țara din datorii.

El adus exemplul Orheiului, municipiul în care a fost primar, dar și exemplul Găgăuziei, unde echipa sa a câștigat alegerile, în ciuda tuturor provocărilor din partea autorităților. În aceste regiuni, garanțiile sociale sunt mai mari decât în  întreaga țară se construiesc drumuri și se implementează proiecte de infrastructură. Răspunzând la întrebarea „Când se va întoarce în Moldova?”, Ilan Shor a răspuns: „Foarte curând”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE