-0 C
Chișinău

Costul vieții ridicat, puterea de cumpărare mică, piețele tradiționale au fost închise. Ex-ministru al Economiei, despre activitatea guvernării în jumătate de an | VIDEO

Costurile vieții mari, puterea de cumpărare a oamenilor mică, piețele tradiționale de desfacere au fost închise, iar producătorii noștri nu fac față condițiilor impuse de altele. În plus, pentru a vedea rezultatele noilor acorduri în comerț avem de așteptat încă mult și bine. Sunt concluziile economistului și fostului ministru al Economiei, Octavian Calmîc după ce a făcut o radiografie a activității Guvernului și Parlamentului în această jumătate de an.

De altfel, spune expertul, cel mai bun indicator al performanței actului de guvernare sunt datele statistice care arată o creștere economică de doar 1.9 la sută – infim de mică pentru a asigura venituri sustenabile la bugetul de stat ca să ne permitem proiecte de infrastructură sau să acoperim costurile politicilor sociale.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Toți ceilalți indicatori pornind de la comerțul exterior, șomaj și mulți alți indicatori macro-economici sunt în descreștere, ceea ce înseamnă că au un impact negativ asupra stării și spiritului din economie. Investițiile străine sunt în diminuare, nu există proiecte de industrializare a țării, se micșorează locurile de muncă, este exod masiv al populației din Republica Moldova în străinătate și tot acest spirit și aceste circumstanțe nu creează așteptări pozitive pe viitor”.

Potrivit lui Octavian Calmîc este mică probabilitatea unei redresări economice și pentru a doua jumătate a anului.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Sectorul agrar întâmpină dificultăți. Sectorul industrial, de asemenea, este într-o ușoară diminuare chiar dacă acum, în ultimele luni, vedem așa niște mesaje pozitive la volumul producției industriale, dar totuși per ansamblu situația este gravă, pentru că câteva întreprinderi cu investiții capitale majore s-au închis, altele sunt pe picior de plecare, mesajele care vin de la autorități nu sunt într-atât de îmbucurătoare în partea ce ține de siguranță, de securitate”.

În plus, spune fostul ministru al Economiei, autoritățile au lăsat țara fără tradiționalele piețe de desfacere, prin ruperea unor acorduri istorice, iar înțelegerile nou-încheiate nu vor da roade prea curând.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Chiar și acel acord de comerț liber, care este în cadrul acordului de asociere cu Uniunea Europeană încă nu este pus pe deplin în valoare. La trecerea a 10 ani de zile de la semnarea lui totuși Moldova încă nu este eligibilă de a exporta produse de origine animalieră sau alte produse tehnologizate. Sunt un șir de bariere pe care noi încă nu am reușit să le depășim, pentru că nu s-au făcut investițiile din partea statului sau autoritățile nu au dovedit că au capacitatea instituțională suficientă pentru a face acest lucru. Alte piețe noi pentru produsele noastre nu au fost deschise, ba din contra, noi am închis niște piețe tradiționale, istorice care erau pentru noi. Ne-am auto-dezis de ele”.

Lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește securitatea energetică. Puterea s-a grăbit să dezică țara de gazul rusesc, dar nu a găsit nimic în loc pentru ceva similar, iar ceea ce ne oferă îi costă pe oameni mult prea scump, peste puterea lor de cumpărare, mai spune economistul.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Noi am accesat o piață foarte structurată cu reguli foarte stricte și orice abatere de la aceste reguli ne costă enorm de mult. Nu în zadar noi avem în ultimii ani de zile cele mai mari majorări de tarife la energia electrică, la gazele naturale, la energia termică. Chiar dacă în ultimul timp vedem o ușoară descreștere a acestora ele oricum rămân a fi unele din cele mai mari din țările Uniunii Europene. Numai faptul că noi achiziționăm energie electrică cu 800 de euro mWh, pe când de la centrala electrică de la Cuciurgan noi procurăm cu 66 de dolari mWh, deci arată o creștere de 13 ori a prețului de achiziție, sigur că asta va fi într-un final va avea un impact asupra prețului care va fi acoperit de către consumatori. Noi trebuie să fim mai inteligenți în gestionarea acestui sector ca să avem acces la niște prețuri și tarife mult mai competitive pentru populația noastră, care nu are putere de cumpărare suficientă, pentru că veniturile lor au fost destul de modest indexate și majorate în ultima perioadă”.

Ținem să amintim că anul trecut am avut o inflație de aproape 35%. Prețul pentru energia electrică s-a majorat de câteva ori, la fel ca și cel al încălzirii centralizate și al energiei electrice, astfel că oamenii au ajuns să primească facturi de mii de lei.

Autoritățile spuneau că inflaţia este cauzată atât de unii factori externi, cum este scumpirea produselor energetice şi războiul din Ucraina, și au oferit într-un sezon rece compensații, dar în următoarea iarnă au tăiat lista de beneficiari. T

otodată, după ce țara a renunțat la gazul rusesc, combustibilul s-a scumpit semnificativ, cel mai mare preț plătit de moldoveni fiind de aproximativ 30 de lei per metru cub.

Din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare, doi investitori mari au plecat din Moldova. Este vorba de companiile Fujikura și Coroplast, închiderea cărora a lăsat 3.200 de oameni fără locuri de muncă și impozite achitate la stat de 166 de milioane de lei, spunea fostul premier Ion Chicu.

Între timp, Chișinăul a ajuns în topul celor mai scumpe orașe din lume, devansând Sankt Petersburg-ul, Baku, Minsk și Odesa, potrivit celei mai mari baze de date din lume, Numbeo. Asta în timp ce, salariul minim pe țară e de doar 5000 de lei, iar pensia minimă cu stagiul complet de cotizare este de numai 2800 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE