25 C
Chișinău

„Un șantaj cras!”. Fermierii se arată indignați de apelul lui Vladimir Bolea care i-a chemat la referendum dacă vor subvenții per hectar și cer demisia ministrului | VIDEO

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a îndemnat fermierii să participe la referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE. În cadrul unei întâlniri online cu șefii direcțiilor raionale de agricultură, în momentul în care unul dintre participanți a a venit cu propunerea ca statul să inițieze acordarea subvențiilor la hectar pentru fermierii afectați de calamitățile naturale, Bolea a spus că doar câteva state, precum Germania, își pot permitesă acorde acest tip de subvenționare din propriul buget și a dat exemplul Regatului Unit, care a încetat să mai plătească subvenții la hectar, odată cu ieșirea din comunitate.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Subvențiile la hectar sunt în țările membre ale Uniunii Europene. Ca noi să plătim subvențiile la hectar, în Republica Moldova, reieșind din suprafețele terenurilor agricole – pentru că subvențiile la hectar se dau și pentru pășuni, și pentru culturi multianuale, pentru terenuri arabile, pentru tot absolut – noi ar trebui să ne ridicăm la o sumă de vreo 350 – 360 de milioane de euro. Asta este imposibil. Atunci, apelul dumneavoastră către toți agricultorii: pe data de 20 octombrie, asta este declarație politică și vă rog să o rețineți, pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar. Deci, accentuez – declarație politică, făcută de ministrul Agriculturii care este și vicepreședinte de partid. Referendum, votăm, lucrăm, muncim, dezvoltăm țara, intrăm în Uniunea Europeană și vom avea subvenții la hectar la nivel de stat din Uniunea Europeană”.

Declarația ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare a stârnit revolte în rândurile membrilor Asociației Forța Fermierilor. Organizația a calificat declarațiile lui Bolea drept „șantaj cras” și a cerut demisia ministrului.

„Ministrul Agriculturii în situația de criză, ce continua de trei ani trebuie să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Însa, din păcate, dânsul este preocupat mai mult de PR politic și agitație electorală în timpul serviciul public. Declarația lui despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendumul din 20 octombrie este una aberanta și falsă care, din contra, subminează aspirațiile europene. Este un șantaj cras, care nu are nici o legatura cu realitățile”, se spune în comunicatul de presă al Asociației.

Potrivit fermierilor, accesarea fondurilor europene pentru agricultură din momentul cand Moldova a primit statut de candidat în UE depinde nu de rezultatele unui referendum fără mare valoare juridică, ci de la prioritizarea agriculturii în cadrul negocierilor de aderare și de profesionalismul echipei de negocieri. Totodată, fermierii au precizat că Moldova dispune de propriu Fond de subvenționare, care în 2024 constituie un miliard, 700 de milioane de lei, iar o buna dintre aceștia ar putea fi alocată ca plăți directe. Am încercat să obținem o reacție de la ministrul Vladimir Bolea, însă acesta nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.

Comentând pentru Canal 5 declarația Asociației Forța Fermierilor, secretarul de presă al Ministerului, Daniela Turculeț a menționat că decizia de a numi sau de a demite un membru al Cabinetului de miniștri aparține exclusiv prim-ministrului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE