20.2 C
Chișinău

„Noi trăim din împrumuturi, stăm cu mâna întinsă. Cu opoziția pur și simplu își șterg picioarele”. Activitatea majorității parlamentare PAS, critică dur de experți și politicieni | VIDEO

Sesiunea de primăvară a Legislativului care s-a încheiat miercuri, precum și activitatea majorității parlamentare a fost de proastă calitate, iar deputații s-au ocupat mai mult de politică și agitație electotală decât de chestiuni care să aducă bunăstare, ordine și previzibilitate în actul guvernării. O spune președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care critică dur munca aleșilor poporului.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Ultima perioadă a fost marcată de mai multe scandaluri privind lipsa totală de transparență, încercări de a crea tot felul de șmecherii legale care să evite publicarea documentelor, care să permită privatizarea, vânzarea și deposedarea statului de bunurile acestuia. Am văzut pâine și circ și dacă pâine nu prea au de unde da, circul a fost dublu și, în loc de un program artistic, puteai vedea ședința Parlamentului. puteai vedea felul în care guvernarea luptă cu opoziția, puteai vedea blocări de tribune, show-uri de prost gust, chestiuni care nu-și au locul în forul legislativ, unde trebuie să vedem abordări concrete, unde trebuie să vedem discursuri, adresări către națiune, unde trebuie să vedem propuneri și dezbateri care să fie în beneficiul cetățeanului și nu în beneficiul celor care vor să pună mâna pe proprietățile statului”.

Bilețchi s-a expus și cu privire la Legea votului prin corespondență, aprobat de PAS, care discriminează o parte din alegători și despre care s-a spus că s-a votat pentru ca Maia Sandu să-și asigure al doilea mandat.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „În ceea ce privește militarizarea este clar și cert că PAS încearcă să sperie populația cu faptul că dacă nu vor fi ei la putere, dacă nu va câștiga Maia Sandu, atunci în Republica Moldova va fi război, ceea ce fac numai niște guvernanți ingrați. Un guvernant cu stimă, respect și cu educație de om de stat, întotdeuna vine să liniștească oamenii și să spună da, există pericole, există amenințări, dar noi ținem totul sub control. Oricât de multe radare am cumpăra noi, asta nu ne va ajuta eventual dacă Rusia ne atacă. Este evident că nu putem suprapune forța militară a RM cu cea a Federației Ruse și nici nu trebuie să ajungem în asemenea situație. În ceea ce privește închiderfea posturilor de televiziune, și aici guvernarea acționează pervers. Acoperindu-se cu lupta împotriva propagandei și dezinformării, ei, de fapt, obstrucționează și leagă la gură opoziția. Aceste trăsături sunt caracteristice imperiilor totalitariste, comunismului, bolșevismului”.

Activitatea Parlamentului a fost criticată și de juristul Pavel Midrigan. Expertul a subliniat în mod special lipsa oricărei conlucrări a celor de la guvernare cu opoziția, practică firească în societățile democratice.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Noi așa și nu vedem o viziune de dezvoltare a țării. Toată vorba că mergem în Europa este mai mult fum decât realitate. Toate problemele cetățenilor nu se îndeplinesc. Exodul cetățenilor continuă cu pași rapizi, pentru că nu văd nicio perspectivă. Agricultura este la pământ, sistemul educațional la fel. Noi trăim din împrumuturi, stăm cu mâna întinsă. Au crescut datoriile interne și externe. Cu opoziția pur și simplu își șterg picioarele. Nu a mai fost așa în toată istoria RM, chiar și pe timpul regimului Plahotniuc. În primul rând, opoziția, în inițiativele sale, aveau proiecte de menire socială – îmbunătățirea situației pensionarilor, școli, medicină, învățământ și așa mai departe, ceea ce au promis ei în principiu, dar nu au făcut. Prin inițiativele au fost cele dorite de cetățeni, care vroiau apă și așa mai departe și Ca să nu arate că ei nu sunt capabili, le-au refuzat, ceea ce este o mare nedumerire, fiindcă în toată lumea se conlucrează cu opoziția. Opoziția a fost aleasă de cetățeni, cetățenii le-au delegat lor această putere pentru a le promova interesele lor. Prin urmare, din punct de vedere al democrației le dau nu nota 3, dar 1 cu minus. Noi cunoaștem toate Parlamentele Republica Moldova din 90 și o astfel de atitudine a majorității față de opoziție a fost ca niciodată”.

Despre pericolul neglijării totale a inițiativelor care vin din partea opoziției a vorbit și politologul Ian Lisnevschi, și a explicat de ce se întâmplă acest lucru în Parlamentul moldovenesc.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „Pentru ca să ții cont de aceste propuneri și să le analizezi trebuie să ai capacitate sau experiență. Majoritatea deputaților din Parlament nu au suficientă pegătire pentru acest lucru. Acolo sunt bloggeri, sunt persoane care nu au nimic în comun cu legi, instituții de stat și cu administrarea statului. Ca să analizezi o propunere a oponentului să o modifici și să vii cu un exemplu al democrației trebuie să ai capacitate, dar atunci când tu ai doar o agendă politică și nu ai cunoștințe în domeniul de administrare al statului, acest lucru este imposibil”.

Politologul mai susține că majoritatea parlamentară PAS trăiește într-o lume paralelă cu cetățenii. Oamenii își pierd încrederea în guvernanți, iar asta înseamnă un pericol pentru țară.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „Noi vedem practic în toate sondajele că încrederea în Parlament a scăzut în ultimii doi ani în jumătate, acuma este la limita sub 20%, așa încredere în instituția Parlamentului, practic nu a fost niciodată în istoria RM. Parlamentul, cu părere de rău a uitat ce înseamnă să fie Parlament, a uitat ce înseamnă să fie deputat, a uitat ce legi ar trebui să adopte, pentru că în campania din 2021, PAS a avut intenții și propuneri foarte bune și sarcina lor era ca aceste propuneri să le implementeze pe parcursul a patru ani, dar în patru ani, noi ce am văzut, practic modificarea Codului electoral sau unele legi care nu au fost transparente, mediatizate, informate”.

Purtătărul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas nu ne-a răspuns pentru un comentariu la declarațiile experțiloir. Ședința plenară a Parlamentului din 31 iulie a fost ultima din sesiunea de primăvară.

Potrivit Asociației Promo-Lex, transparența decizională a fost afectată în cazul a 10 proiecte prin nepublicarea unor acte precum: corapoartele Comisiilor, avizul Direcției General Juridice, analiza impactului de reglementare, rezultatele consultărilor publice, avizele diferitor instituții și altele. Un alt aspect care a marcat ședința de miercuri se referă la faptul că în cazul a 16 proiecte de lege a fost restricționat dreptul deputaților, a comisiilor permanente și a fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectelor.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se convoacă în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE