11.2 C
Chișinău

Diplomatul rus acuzat de spionaj, declarat „persona non grata”. Oleg Vasnețov, după ce a fost convocat la MAE: Acțiuni neprietenoase ce nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale | VIDEO

Angajatul Ambasadei Rusiei la Chișinău, care l-ar fi recrutat pe un funcțioar de la Parlament și un polițist de frontieră, aceștia urmând să-i furnizeze informații prejudicioase intereselor țării noastre, a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova. Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și a fost anunțat că angajatul trebuie să părăsească țara în următoarele zile. La ieșirea din Minister, Vasnețov a făcut declarații pentru presă și a criticat decizia Chișinăului.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova: „Este foarte greu de explicat aceste acțiuni, care au ca scop, de fapt, desființarea relațiilor bilaterale. Nu aș vrea să intru într-un fel de teorie a conspirației, dar considerăm toate aceste acțiuni drept neprietenoase și care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Avem un număr mare de diplomați. Ancheta este încă în curs, nu este finalizată. Este foarte ciudat că încă nu au fost acumulate probe pentru a declara indezirabilă persoana în cauză. Federația Rusă vine de fiecare dată cu un răspuns adecvat și, desigur, îl vom oferi și de această dată. Urmează să vedem ce decizie va lua conducerea, dar în orice caz, repet, aceasta nu corespunde unui spirit de înțelegere reciprocă și colaborare pe care noi, de fiecare dată, o solicităm conducerii Republicii Moldova”.

Amintim că, un funcționar din Parlament și un polițist de frontieră au fost reținuți, miercuri, pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei. Potrivit PCCOCS, aceștia ar fi comunicat unele informații angajatului ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, pentru a fi folosite în dauna intereselor țării noastre.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că perchezițiile au fost efectuate în biroul șefului Direcției juridice Ion Creangă.

Totodată, amintim că anul trecut, 45 de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova, după decizia autorităților moldovene de a reduce numărul lor în urma unui scandal cu antenele instalate pe acoperișul ambasadei de la Chișinău. Ancheta pornită pe acest caz nu a fost finalizată până în prezent.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE