11.2 C
Chișinău

Din 1 august, Moldova intră oficial în perioada electorală pentru prezidențiale și referendum: Reguli pentru candidați, mass-media și casele de sondaje | VIDEO

Din 1 august, Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Candidații la Președinție și formațiunile politice care-i susțin au la dispoziție aproximativ trei luni pentru a-și desfășura campania electorală. Furnizorii de servicii media vor putea difuza doar mesaje de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală.

Până pe 8 august, difuzorii de publicitate trebuie să prezinte CECului declarația de intenție și informații despre condițiile de acordare a spațiului publicitar și alte servicii conexe, inclusiv prețurile medii aplicate în ultimele șase luni.

Termenul limită pentru depunerea documentelor de înregistrare a blocurilor electorale care susțin un candidat la prezidențiale este 25 august. În perioada electorală, companiile și organizațiile speciale pot efectua sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor doar cu autorizare din partea CEC. Cererile pentru autorizarea sondajelor de opinie publică trebuie depuse până la 10 octombrie 2024, iar cele pentru autorizarea exit-poll-urilor, până la 13 octombrie 2024.

Printre candidații la Președinție se numără actualul președinte Maia Sandu, foștii premieri Vasile Tarlev, Vlad Filat și Ion Chicu, fostul lider al Platformei DA Andrei Năstase, fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, președintele formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca, fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah, jurnalista Natalia Morari și procurorul Victoria Furtună.

În aceeași zi cu alegerile prezidențiale va avea loc și referendumul cu privire la schimbarea Constituției cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Documentele de înregistrare a blocurilor electorale pentru referendum se vor depune până în 14 septembrie. Până acum la CEC a depus actele doar Blocul politic „Victorie”, din care fac parte patru partide și care au anunțat că vor vota împotriva modificării Constituției. Comisia a recepționat cererea reprezentanților blocului politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE