8.2 C
Chișinău

Aproximativ 68 de mii de copii din Moldova se află în situație de risc, o recunoaște chiar ministrul Muncii și Protecției Sociale. Cum supraviețuiesc și înfruntă lipsurile familiile nevoiașe | VIDEO

Aproximativ 68 de mii de copii din Republica Moldova trăiesc în sărăcie extremă. O spune chiar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, el a explicat că majoritatea acestor copii nu au fost anterior în atenția autorităților.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „În prezent, am identificat aproximativ 68.000 de copii aflați în situații de risc. Ca să lupți cu sărăcia în rândul copiilor, trebuie să o vezi în față. Trebuie să te uiți la acei copii și la acele familii care sunt în sărăcie. În apropierea datei de 1 septembrie, vom distribui vouchere școlare pentru a ne asigura că copiii din familiile cu venituri mici, sărace vor putea beneficia de rechizite, manuale, uniforme și încălțăminte, încurajându-i astfel să meargă la școală. Intervenim decisiv în această problemă. Sărăcia în rândul copiilor este o cifră care mă îngrijorează ca ministru, deoarece reflectă eficiența sau ineficiența noastră. Acesta este, în esență, testul nostru. Repet, nu putem lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor dacă sistemul nu cunoștea toți copii care erau în sărăcie”.

Printre copii care trăiesc în sărăcie sunt și cei ai familiei Negru din satul Fundul Galbenei, raionul Hîncești. Cei doi soți educă 10 copii în condiții extrem de dificile. Familia are nevoie de ajutor, în primul rând, pentru o casă nouă, așa cum cea în care stau acum este în stare precară și riscă să cadă.

VIORICA NEGRU, locuitoarea din satul Fundul Galbenei: „Aceasta este foarte avariată, cred că dacă mai plouă câteva zile se va duce jos toată. Se lasă încet pământul și de la ploi se spală și se duce pe-o parte. E foarte periculoasă pentru copii, noi nici nu le dăm voie să se joace aici, mai bine în grădină. Când îi petrecem la școală, ne ducem cu ei până la poartă”.

12 suflete se înghesuie în două camere, pre care părinții leau amenajat cum au putut, ca să le asigure copiilor un minim de confort.

O situație similară am găsit și într-o familie din satul Sociteni, nu departe de capitală. Într-o casă avariată își duc traiul o mamă și cei patru copii ai ei. Stau toți într-o singură cameră în care dorm, mănâncă și fac baie. Nu au niciun obiect de lux, în schimb, se bucură de lumină și nu renunță să spere la o viață decentă.

VICTORIA BULAȘ, locuitoare a satului Sociteni: „Locuiesc foarte greu, numai eu știu cum duc patru copii. Vor ceva mai bun să mănânce, nu am posibilitatea așa ca să le iau. Le iau chifle dar nu mereu le iau bun să mănânce.
– La moment ce produse aveți?
– Uitați-vă că am 2 kg de cartofi, un pachet de făină, altceva nu am nimic.
– Asta este toată mâncarea la cinci persoane?
– Da, nici ceai nu am, s-a terminat și ceaiul. Laptele am luat de aici, de la o femeie din mahală și asta este tot. Ies la piață, mai vin acasă și mai iau ceva de mâncare la copii”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt peste jumătate de milion de copii cu vârsta de până la 17 ani, ceea ce reprezintă 21% din populație.

Tot datele BNS prezentate la începutul acestui an arată că gradul de sărăcie absolută în rândul copiilor, în anul 2023, a fost în creștere față de 2022, ajungând la peste 30 la sută. În orașe, peste 14 la sută dintre minori cresc în condiții de sărăcie. Situația copiilor de la sate este însă mai gravă. Aproximativ jumătate dintre copiii din mediul rural adică mai mult de 44 de procente, trăiesc într-o sărăcie absolută.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE