20.2 C
Chișinău

„Vrem ca copiii să învețe acasă”. Locuitorii satului Sofievca din raionul Taraclia, indignați de decizia autorităților de a lăsa școala din localitate fără clasa întâi | VIDEO

Protest în fața clădirii Consiliului raional Taraclia. Locuitorii din Sofievca solicită autorităților locale să renunțe la ideea de lăsa școala din localitate fără clasa întâi în noul an de învățământ. Recent, consilierii locali din raionul Taraclia au votat pentru reorganizarea a două școli cu predare în limba rusă, transformândule în filiale ale unor licee mai mari. Oamenii sunt nemulțumiți că micuții sunt privați de oportunitatea de a învăța în satul natal și sunt obligați să facă naveta către alte localități.

„Vă rog să-mi spuneți, un elev de clasa I care va merge acolo cu liceeni… Dacă un elev de liceu are, să zicem, șase lecții, un elev de clasa I are patru, două sau trei ore, ce va face acest copil și unde va fi el? Răspunde-mi la această întrebare, te rog!”.

Părinții revoltați au cerut lămuriri de la Direcția raională pentru Educație, Tineret și Sport.

Șefa subdiviziunii, Lilia Sarsaman, a explicat că decizia de a nu deschide clasa I a fost luată din cauza lipsei de finanțare, dar a menționat că elevii vor fi asigurați cu transport, iar părinții vor primi o compensație bănească.

Răspunsul nu i-a mulțumit însă pe protestatari, care insistă ca micuții lor să învețe în Sofievca.

LILIA SARSAMAN, șefă al Departamentului Educație, Tineret și Sport, Taraclia: „- S-a hotărât asigurarea copiilor cu transport – este disponibil, iar fiecare părinte primește lunar câte o mie de lei pentru doi ani de studiu.
– Nu avem nevoie de acești bani.
– Cu acești bani, deschide-ne clasa întâi!”.

Amintim că în raionul Taraclia se preconizează reorganizarea instituțiilor de învățământ în încă cinci sate: Musaitu, Budei, Aluatu, Balbanu și Novoselovka. În primăvara acestui an, președintele raionului, Lazar Dermenzhi, a semnat un decret privind desfășurarea consultărilor publice pe această temă.

Reorganizarea școlilor are loc în mai multe raioane. La Sîngerei, de exemplu, au fost închise trei gimnazii și două școligrădinițe. În raionul Briceni, consilierii au votat pentru reorganizarea a 11 școli. Pe lângă asta, Guvernul închide colegii, școli profesionale și universități, în ciuda criticilor din societate și a protestelor în rândul profesorilor și al părinților. Ministerul Educației a anunțat că reformează sistemul de învățământ preuniversitar care prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de elevi la cele 35 de școli mode pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, statul va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari. Și această decizie a fost dur criticată de către cadrele didactice și de părinți care susțin că asta îi va determina pe tineri să plece din sate și drept urmare localitățile rurale vor muri.

Și profesorii vizați de reorganizare se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. Nemulțumiți de reformă sunt și părinții, îngrijorați de modul în care copiii lor vor trebui să parcurgă kilometri întregi, pe drumuri proaste, spre instituțiile de învățământ din alte localități. Oamenii din sate spun că aceste acțiuni ale autorităților vor duce la o și mai mare migrare a tinerilor și, prin urmare, la dispariția localităților.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE