11.2 C
Chișinău

Vânzarea fostului Stadion Republican, aprobată în lectură finală, nou împrumut de 37 milioane de euro și nici o luare de cuvânt pentru opoziție. Deputații au plecat în vacanță | VIDEO

Pe ordinea de zi au figurat 31 de proiecte, dintre care majoritatea au fost adoptate fără discuții. Astfel, deputații au aprobat în lectură finală Acordul privind vânzarea fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului pentru construirea unui nou sediu al Ambasadei SUA în Moldova.

S-a întâmplat cu toate că opoziția a propus excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi.

OLEG REIDMAN, deputat BCS: „Teritoriul fostului Stadion Republican este o zonă de acces public. Și noi, din păcate, nu am avut propuneri alternative de folosire a acestui teritoriu în spațiul public. Nu ar trebui să ne grăbim, în opinia noastră, să discutăm această problemă în lectura finală, deoarece nu am analizat nicio altă propunere alternativă”.

Tot în lectură finală a fost adoptat un proiect de lege care exclude posibilitatea de tergiversare a procedurii de extrădare a cetățenilor străini căutați în alte țări. Aceste modificări au fost elaborate după uciderea, pe 10 iulie, în sectorul Râșcani al capitalei, a unui cetățean turc, care, după cum s-a dovedit ulterior, se afla pe lista de urmărire internațională și au fost depuse mai multe cereri de extrădare împotriva sa de către Regatul Unit al Marii Britanii. a fost depusă o cerere de extrădare împotriva sa de către Regatul Unit al Marii Britanii. Cu toate acestea, din cauza lacunelor din legislația națională, el a stat liber în Moldova aproximativ doi ani.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi: „Acest proiect de lege are drept scop de a aborda problemele identificate în evaluarea procedurilor de extrădare referitoare la cererile de azil. Totodată, se propune excluderea unor premise legale favorabile pentru diferite tipuri de infractori”.

La ultima ședință din această sesiune, deputații au ratificat și un acord de împrumut cu Banca Mondială, care va oferi Moldovei un împrumut de 37 de milioane de euro și un grant de 5 milioane de dolari pentru susținerea bugetului.

Tot în lectură finală a fost aprobată și politica fiscală și vamală pentru anul 2025 dar și proiectul de lege privind proiectul „Prima casă Plus”. Deputații l-au mai numit pe fostul ministru al Finanțelor Petra Rotaru în funcția de vicepreședinte al Băncii Naționale pentru o perioadă de șapte ani. Doar că, în pofida faptului că Rotaru a fost prezentat drept un specialist cu o vastă experiență în sectorul financiar, opoziția a avut unele obiecții cu privire la candidatura propusă.

VASILE BOLEA, deputat din partea grupului parlamentar „Victorie”: „De obicei, la Banca Națională vin oameni din sectorul bancar. Vedem însă cum la Banca Națională sunt propulsați nu bancherii și nici oameni care știu ce înseamnă acest domeniu. Da, sunt numiți oameni de la finanțe, dar totuși există un specific în activitatea bancară”.

Pe final de sesiune parlamentară, legislativul a rămas fără încă un deputat. În iulie, Mariana Lucrețeanu, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost numită de Guvern în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, dar a continuat să îndeplinească funcții parlamentare. Astăzi, deputații i-a acceptat demisia, iar mandatul a fost declarat vacant.

Rotaru s-a remarcat pentru declarația sa precum că plecarea celor mai mari investitori străini din Moldova nu va afecta bugetul. Un astfel de raționament, pe fondul deducerilor fiscale de mai multe milioane de dolari și a miilor de locuri de muncă create de aceste companii, s-a dovedit a fi cel puțin surprinzătoare pentru mulți experți.

Iar când președintele parlamentului a anunțat dezbaterea rezoluției de încheiere a sesiunii de primăvară-vară, deputații s-au agitat.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „În temeiul articolului 67 din Constituția Republicii Moldova… și articolulului 37 din Regulamentul Parlamentului… nu, dacă nu sunteți de acord, nu trebuie să votăm pentru acest proiect… un fel de entuziasm… ar trebui să votăm sau nu?
– Da!”.

Sesiunea de primăvară-vară a parlamentului s-a încheiat cu tradiționala trecere în revistă a rezultatelor.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele parlamentului, deputat BCS: „În cadrul actualei ședințe am venit cu 79 de inițiative diferite – au fost inițiative legislative și proiecte de hotărâri, au fost și propuneri la începutul ședințelor pe ordinea de zi, am propus desfășurarea a 14 audieri. Din cele 79 de inițiative, Parlamentul Republicii Moldova a examinat zero”.

Deputatul Doina German, în numele fracțiunii PAS, și-a dedicat discursul importanței integrării europene și referendumului pentru aderarea la UE.

DOINA GHERMAN, vicepreședintele parlamentului, deputat PAS: „Referendumul din 20 octombrie este cea mai importantă decizie de după independență și este mai importantă decât partidele, decât politicienii, decât ideologiile, decât diferențele, decât regretele noastre și tot felul de polemici”.

Iar Președintele Igor Grosu, enumerand o serie de proiecte de legi adoptate și realizări ale partidului de guvernământ, a calificat sesiunea drept una „iteresantă” și „cu anumite provocări”.

Niciunuia dintre ceilalți deputați nu a avut șansa să vorbească, asta deși aleșii poporului din blocul „Victorie” au depus cereri de luare de cuvânt.

Deputații și-au încheiat sesiunea de primăvară-vară cu imnul Republicii Moldova și „Oda bucuriei” a lui Beethoven, care este considerat imnul Uniunii Europene, interpretată de o fanfară din satul Hasneshenii Mari, raionul Drochia. La muncă ei se vor întoarce abia în septembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE