20.2 C
Chișinău

„PAS vrea să șteargă toate urmele deciziilor”. Experți și politicieni au criticat amendamentul, care prevede distrugerea arhivelor din procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor | VIDEO

PAS a pus pe pauză amendamentul la lege care prevede distrugerea arhivelor din procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Propunerea de amânarea a venit de la deputatul PAS Olesea Stamate și a fost susținută de ministerul Justiției. Modificarea prevede ștergerea informației transmisă de Comisia vetting și prevetting la finalizarea procesului de evaluare, urmează a fi aprobat de Parlament.

Documentul elaborat de deputatul PAS, Vasile Grădinaru, împuternicește „Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor cu decizia de a radia și distruge informația transmisă de Comisia de evaluare la finisarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.

„Luând în considerare faptul că procesul de evaluare este un exercițiu excepțional, unic și limitat în timp, este necesar introducerea unei obligații Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, pentru a evita utilizarea neconformă a informației acumulate în procesul de evaluare externă a integrității financire și etice procurorilor și judecătorilor și a candidaților în organele autoadministrative ale acestora și a candidaților Curții Supreme de Justiție”, se mai precizează în document.

Mulți politicieni din opoziție și experți independenți au considerat că în spatele acestei decizii au existat încercări de a ascunde unele acțiuni pentru a evita responsabilitatea pe viitor.

STANISLAV PAVLOVCHI, fost judecător la CEDO: „Putem spune că ei vor să ascundă urmele crimei. Altă explicație eu nu văd. Eu presupun că au și ei ”pufușor pe botioșor” și nu vor ca cineva, cândva, după plecarea acestui regim, cineva să vadă, să revizuiască aceste hotărâri și să citească materialele trimise, pentru că materialele trimise, dacă sunt false, asta înseamnă crimă în acte publice și eu presupun că poate fi vorba de ascunderea urmelor”.

Felul cum se grăbește actuala putere de a șterge informația Comisiei pre-vetting și vetting ar avea legătură cu cazul Tatianei Răducanu, susține expertul în drept constitutional Teo Cîrnaț.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Odată că Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal în raport cu un membru al acestei Comisii, atunci, dacă acest dosar penal se va finaliza cu condamnarea doamnei Răducan, atunci actele unde a participat doamna Răducanu s-ar putea să fie lovite de nulitate, ceea ce înseamnă că toate actele primare care au stat la baza numnirii în funcții a unor persoane ca membrii CSM sau CSP, judecători, procurori, odată ce au fost adoptate cu vicii, cu implicarea criminalului s-ar putea ca ele să fie anulate și în cele din urmă, persoanele să-și piardă funcțiile și cred că puterea se asigură ca să nu ajungă în astfel de xituație, vor promova o astfel de lege ca repede să șteargă urmele. dacă șterg urmele, dute și caută unde este hoțul, unde este problema”.

Amendamentul propus de PAS prin care se dispune distrugerea documentelor din perioada Pre-vetting a fost discutat și în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5. Juristul Alexandru Cuznețov susține că guvernarea vrea distrugerea nu a informației despre candidați, ci a celei ce ține de activitatea Comisiei.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, jurist: „Pachetul ce ține de candidat este și la Președinție și el se păstrează, înseamnă că se vrea distrugerea nu a informației personale a candidatului, dar activitatea și documentele interne ale acestei Comisii. De ce să nu fie păstrate? Noi avem în Arhiva Națională procese verbale ale diferitor comisii și din anul 1917-1918. De ce să nu le păstrăm pe acestea? Și, într-adevăr, cineva a stabilit că această comisie are încălcări. Doar în urma acestor lucruri are loc distrugerea acestora. Să privim la țări mult mai solide. Hai să luăm SUA, Rusia care dețin secrete și alte state, asupra lor se pune grife de secret, pe 50 de ani, pe 100 de ani, și nimeni nu are acces la dânsele, dar nimic nu se distruge”.

Deputatul Vasile Bolea este de părere că prin acest amendament, cineva vrea să scape ulterior de răspundere penală.

VASILE BOLEA, deputat Blocul ”Victorie”: „Deci aici se vrea să se spele cumva urmele activității acestei Comisii, care vedem că este una cu scandal. Scandalurile în preajma acestei Comisii au început încă de la constituirea ei. Și aici probabil cineva vrea să se asigure că după terminarea activității acestei comisii, față de unul din membri sau cineva din Secretariat, nu vor fi probleme”.

Cu o reacție la acest subiect a venit și liderul Blocului ”Victorie”, Ilan Șor. Într-o postare pe Telegram, el a scris că ”pământul arde sub picioarele PAS”. Potrivit lui, guvernării îi este frică de ceea ce va ieși la suprafață.

„Ni s-a vândut procesul de PreVetting ca mijloc de a proteja judecătorii și procurorii independenți de interferențele din exterior. Se pare că erau atât de bine „protejați” încât PAS vrea să șteargă toate urmele deciziilor”, menționează politicianul în postarea sa.

Juristul Nicolae Eșanu susține că ”Proiectul de lege privind distrugerea informatiilor acumulate în procesul de evaluare a judecătorilor îl duce la gândul că cineva vrea din toate puterile să discretiteze în totalitate acest exercițiu, prin compromiterea definitivă a credibilității, care este și asa extrem de joasă din cauza modului în care a fost aprobată și implementată legea”.

Am solicitat un comentariu la acest subiect de la purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, dar Adriana Vlas nu ne-a răspuns deocamdată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE