11.2 C
Chișinău

Insulte, replici scandaloase și suspendarea ilegală a participării deputaților la sesiunile plenare. Prin ce a rămas memorabilă sesiunea de primăvară-vară-2024 | VIDEO

Sesiunea parlamentară de primăvară-vară din acest an va râmâne în memorie, în primul rând, pentru decizia scandaloasă a șefului Legislativului, prin care deputaților blocului „Victorie” le-a fost interzisă participarea la cinci ședințe plenare. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria parlamentarismului moldovenesc. Încercările aleșilor poporului de a se prezenta la muncă au fost întâmpinate, de fiecare dată, de un zid din angajați ai Serviciului de Securitate. Și asta, în ciuda faptului că decizia speakerului a fost contestată, ceea ce înseamnă că acțiunea acesteia a fost suspendată.

De altfel, președintele parlamentului, Igor Grosu, fără temei și, adesea, adesea, folosind calificative într-o manieră brutală, chiar și la prima ședință a sesiunii de primăvară-vară, a lăsat de înțeles că prezența deputaților din opoziție nu face decât să-l enerveze, si nu- i prea pasă de propunerile și inițiativele legislative ale opozitiei .

IGOR GROSU, președintele Parlamentului „– Să continuăm cu solicitările venite din partea grupărilor politice organizate… Doamnă Apostolova, vă rog”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat al blocului „Victorie”: „De asemenea, îl invităm pentru audieri și pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Acest ministru…
– Doamnă deputat, un minut. Vă rog să vă antrenați……”.

MARINA TAUBER, deputat al blocului „Victorie”: „- Iar dvs, dn Grosu, eu vă rog, faceți antrenament și plecați de aici, Și vă rog, domnule Grosu, să exersați și să nu mai faceți observații deputaților. Mulțumesc.
– Corecție: bandiți”.

Replicile jignitoare la adresa deputaților din opoziție au continuat pe tot parcursul sesiunii, iar la jumătatea lunii iunie, în Parlament a izbucnit un adevărat scandal. În momentul în care Igor Grosu a refuzat repetat accesul la tribună al unui deputat din opoziție, de această dată – reprezentantului blocului „Victorie” Denis Ulanov pentru declarații privind modificările la Legea Băncii Naționale, membrii din blocului „Victorie” și mai mulți deputați din BCS au blocat tribună parlamentară.

După ce așa și nu a reușit să restabilească ordinea în sală, președintele parlamentului a trecut la măsuri punitive și le-a interzis aleșilor poporului participarea la cinci sesiuni plenare. Deputații din blocul „Victorie” care au fost suspendați de la muncă au protestat împotriva acestei decizii în instanță. Și colegii lor din fracțiunea BCS, în semn de protest față de „atacurile sistematice asupra deputaților”, au boicotat ședința parlamentară. În plus, blocul politic „Victorie” i-a cerut lui Igor Grosu să demisioneze din funcția de speaker și a făcut apel către alți deputați din opoziție să susțină această inițiativă.

Un alt reprezentant PAS, Oazu Nantoi, nu a rămas în urmă La mijlocul lunii iunie, luând cuvântul în parlament, el a comparat dansatoarele legendarului ansamblu „Joc”, care au avut o prestație artistică la forumul economic din Rusia, cu prostituatele.

OAZU NANTOI, deputat PAS: „Iată la Moscova, la controversatul congres au dansat frumoasele moldovence și nu gratis, presupun eu. Așadar, în contextul promovării lumii rusești în R. Moldova, frumoasele fete moldovence vor avea o perspectivă fenomenală – pentru niște ruble să-i deservească în bordeluri pe soldații ruși eliberatori”.

Discursul lui Nantoi a provocat scandal în întreaga societate. Politicieni din diferite tabere politice, activiști civili și cetățeni de rând s-au revoltat. Deși cu întârziere, s-a pronunțat și Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Moldovei, în numele căreia vicepreședintele Doina Gherman i-a cerut lui Nantoi să dea explicații și să-și ceară scuze.

Iar deputații din opoziție au cerut să fie impuse sancțiuni împotriva parlamentarului sub forma unei interdicții de participare la cinci sesiuni plenare.

Cu toate acestea, președintele parlamentului nu a supus votului această propunere. Însuși Oazu Nantoi, în maniera sa care îl reprezintă, a afirmat că „este complet firesc ca tot felul de „nemernici” ai lui Putin să înceapă interpretările lor perverse” și a refuzat categoric să-și ceară scuze.

Câte proiecte de lege au fost aprobate de parlament în sesiunea de primăvară-vară din 2024 rămâne să se numere ulterior, dar printre ele practic nu există inițiative legislative ale opoziției. În primăvară, deputații PAS se pregăteau activ pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană. Astfel, întru îndeplinirea dorințelor președintelui Maia Sandu, majoritatea parlamentară a examinat și adoptat un proiect de lege privind votul prin corespondență pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. După cum a remarcat opoziția, acestea sunt tocmai țările în care cel mai mare număr de alegători au votat-o pe Sandu la ultimele alegeri. Rusia, China și alte țări în care locuiesc mult mai mulți cetățeni moldoveni nu au s-au regăsit în listă.

MARIANA LUCREȚEANU, deputat PAS: „Proiectul de lege pilot privind votul pilot prin corespondență este un răspuns la numeroasele solicitări din partea membrilor diasporei care au avut deja posibilitatea de a vota folosind această metodă alternativă în țările lor de reședință și au cerut în repetate rânduri ca parlamentul și deputații să prezinte un proiect de lege care să le faciliteze votul”.

VLAD BATRÎNCEA, vicespeakerul Parlamentului, deputat BCS: „Toți cetățenii, toți alegătorii ar trebui să aibă aceleași condiții la alegerile prezidențiale. Nimeni nu ar trebui să benecficieze de condiții mai privilegiate și nimeni nu trebuie să fie discriminat în organizarea alegerilor. În plus, multe țări au întâmpinat probleme serioase în organizarea votului electronic sau prin poștă. Unele dintre aceste țări sunt mai dezvoltate decât Moldova”.

Iar în cadrul ședinței din 16 mai, parlamentul a stabilit data referendumului privind integrarea europeană, pentru 20 octombrie în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. El a aprobat, de asemenea, întrebarea care la care vor răspunde cetățenii: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În aprilie, majoritatea parlamentară a votat pentru suspendarea participării Republicii Moldova la Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Motivul invocat – războiul din Ucraina și retragerea Rusiei din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa. Acest acord și acordurile privind adaptarea lui prevăd limite pentru armele convenționale în diferite țări. aceste limite au fost impuse și pentru Republica Moldova. Experții consideră că suspendarea participării țării noastre la Tratatul privind armele convenționale îi permite acesteia să ocolească cotele pentru achiziționarea unor arme. Tot în cadrul actualei sesiuni, parlamentul a votat extinderea cooperării militare cu România

În luna mai, majoritatea parlamentară a adoptat în lectură finală unele amendamente la legislație, care permit retragerea cetățeniei cetățenilor Republicii Moldova care sunt supuși sancțiunilor internaționale. Experții au numit aceste inovații „o încălcare gravă a drepturilor omului, întrucât dreptul la cetățenie, conform normelor internaționale, este un drept fundamental”.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „În situația privind retragerea cetățeniei persoanelor aflate sub sancțiunile economice internaționale ale altor state, aceasta este o încălcare gravă a normelor constituționale. Într-un astfel de caz, cetățeanul nu poate fi lipsit de cetățenie sub nicio formă, mai ales dacă are o singură cetățenie. Acest lucru este exclus”.

De asemenea, în luna mai, parlamentul a aprobat un amendament propus de deputatul PAS Radu Marian, care permite prelungirea perioadei de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Experții au spus că acest modificarea se face, în mod clar, pentru a favoriza compania franceză Lagardere, care este deja desemnată, în secret, câștigătoarea licitației. Cu toate acestea, la 20 iunie, Curtea Constituțională a declarat respectivele modificări neconstituționale.

În iunie, parlamentul a aprobat amendamente la Codul penal, care redefinesc și extind conceptul de „trădare de patrie”. Acum, articolul despre „trădare” poate fi aplicat nu numai pe timp de război. De asemenea, condamnarea în temeiul acestui articol, nu mai este condiționată de cauzeze unor prejudicii de către inculpat. Această inițiativă a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului și societatea civilă. „Amnesty International” a declarat că noua definiție a „trădarii” amenință libertatea de exprimare, iar definiția extinsă este vagă și ar putea permite abuzuri. Potrivit experților și reprezentanților opoziției, aceste amendamente oferă autorităților posibilitatea de a atrage ia răspundere politicienii care călătoresc în Rusia, țară ostilă Chișinăului oficial.

MARINA TAUBER, deputat al blocului „Victorie”: „Vor să ne scoată din joc înainte de alegerile prezidențiale. Să ne țină departe de politică și să nu ne dea ocazia să luptăm cu ceea ce fac ei”.

În luna iulie, parlamentul a examinat și a aprobat un proiect de lege care permite Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Securitate să ceară blocarea site-urilor dacă conținutul acestora este considerat ilegal. Și, de asemenea, a rectificat, în lectură finală bugetul pentru anul curent, crescând semnificativ cheltuielile și, în consecință, deficitul bugetar.

Asociația Promo-lLEX, care monitorizează activitatea parlamentului, a înregistrat în mod regulat încălcări grave ale legislației și ale Regulamentului de procedură al Parlamentului, pe parcursul acestei sesiuni: ignorarea drepturilor opoziției, adoptarea netransparentă și grăbită a legilor, publicarea multor proiecte de lege pe site-ul parlamentului fie în ziua ședințelor, fie în timpul discuțiilor, reprezentarea disproporționată a opoziției în comisiile parlamentare, adoptarea proiectelor de lege fără dezbateri publice. Promo-LEX a mai menționat în rapoartele sale că declarațiile jignitoare ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, sunt inacceptabile și contravin regulamentului de procedură al Legislativului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE