Restanțele salariale ale angajaților CFM rămân de patru luni. În ultimele zile ale lunii iulie, uni au început să primească lefurile abia pentru luna martie. În ciuda faptului că, în total, restanțele salariale la această întreprindere depășesc 130 de milioane de lei, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu consideră că situația privind achitarea datoriilor către angajați este stabilă, iar oamenii primesc salarii lunar.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Acuma, din câte cunosc se închide luna martie. Deci ce putem spune foarte clar este că nu se acumulează datorii suplimenatre la salarii. Rămân aceleaşi patru luni care nu au fost achitate şi care se trag încă de anul trecut, iar aproape în fiecare lună oamenii îşi primesc un salariu lunar şi compania face tot posibilul ca împreună cu APP-ul ca să găsească soluţii”.
Pe grupul de Facebook al angajaților de la Căile Ferate, muncitorii și-au arătat indignarea față de această cuvintele ministrului. Iată câteva dintre comentarii.
„El și-a cumpărat un apartament în România, nu-i pasă de oameni, ca toți ceilalți din guvern, împreună cu președintele”, a scris unul dintre angajații CFM, făcând referire la apartamentul cumpărat la București de Andrei Spînu.
„Își fac mai multe griji pentru buzunarele lor, dar muncitorii simpli primesc fărâmituri, ei sunt „elita”, iar oamenii de rând trag din greu pentru ei”, a scris un alt angajat.
„Cum poți spune că angajații primesc un salariu în fiecare lună, noi lam primit pentru martie pe 28 iunie, iar pentru aprilie îl vom primi în august și se dovedește că trebuie să trăiești o lună și jumătate cu un singur salariu. Interesant, și Spînu trăiește cu un singur salariu timp de o lună și jumătate”? se întreabă un alt lucrător.
Într-o altă postare se spune că salariile se dau pe două luni, iar ultimele se întind mai mult, iar oamenii au acumulat datorii cu 2, 3 luni în avans, asa că pentru a plăti totul trebuie sa fie achitate 3 salarii deodată.
„Stația Ocnița nu a primit salariu de 5 luni, și nu are rost să mergem nicăieri. Răspunsurile sunt foarte dezgustătoare, de parcă l-am suna pe șeful acasă și l-am întreba despre viața lui personală…. toată lumea a devenit complet insolentă”, se arată într-o altă postare.
„Se pare că Spînu a lovit șina…..azi este 31 iulie, iar de mâine se adaugă încă o lună! Cum poate spune ministrul Insfrastructurii că datoriile salariale nu au crescut, dacă nu au primit toți angajații pentru luna martie și sunt 5 minute până în august”, este indignarea unui alt angajat.
Am incercat sa aflăm și poziția Federației Sindicale a Feroviarilor, dar președintele acesteia, Ion Zaporojan, nu ne-a răspuns la telefon.
La începutul anului, angajaţii CFM din mai multe localităţi au protestat de mai multe ori din cauza întârzierilor salariile de câteva luni. De menţionat că, dacă anul trecut, la întreprindere activau aproximativ șase mii de persoane, acum, conform administraţiei, sunt cu 500 de oameni mai puțin. De asemenea, potrivit directorului financiar, salariul mediu la CFM este acum de circa 6 mii de lei, în timp ce anul trecut era de 8 mii. Anterior, ministrul Andrei Spînu a spus că Calea Ferată a Moldovei trebuie să treacă printr-o reformă serioasă și trebuie să se optimizeze și să fie profitabilă”. Ulterior, mai multe persoane persoane din diverse subdiviziuni au fost concediate. Șeful interimar comercial, Victoria Pitușcanu Iordachi a declarat pentru Canal 5 că disponibilizările sunt cauzate de procesul de reformare instituţională, optimizarea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii. Au fost concediate persoanele pensionate, care au depăşit vârsta de 65 ani.