20.2 C
Chișinău

CEC vrea să-i convingă pe cei de la TikTok să trieze în perioada electorală, mesajele false și eronate | VIDEO

Comisia Electorală Centrală vrea să-i convingă pe cei de la TikTok să trieze, în timpul perioadei electorale, mesajele false, eronate, dar și pe cele care încalcă regulile privind reclamele politice. Totodată, cei de la CEC intenționează să folosească rețeaua pentru a-și promova informațiile electorale.

În cadrul unei întrevederi a reprezentanților Comisiei Electorale cu reprezentantul platformei TikTok, care tocmai se află într-o vizită de lucru în țara noastră, s-a discutat despre o posibilă colaborarare „privind politicile și instrumentele TikTok în vederea combaterii mesajelor false, eronate sau a celor publicate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la publicitatea politică și electorală. Totodată, au fost analizate mecanismele prin care CEC poate utiliza TikTok pentru informarea și educația electorală și cum poate sesiza platforma pentru a contracara amenințările la adresa integrității alegerilor”, se arată în comunicatul CEC, unde însă nu este specificat cum, la modul practic, va fi restricționat sau blocat conținutul fals, despre ce fel de conținut concret este vorba, cine se va ocupa de restricționarea contentului și dacă există un cadru normativ conform căruia vor fi efectuate toate aceste acțiuni.

Am încercat să obținem răspunsuri la aceste întrebări de la președintele CEC, Angelica Caraman, care însă nu ne-a răspuns la apeluri, iar purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale nea spus că membrii Comisiei sunt într-o ședință de lucru și vor reveni ulterior cu detalii.

Amintim că, la începutul lunii iunie, paginile de Facebook și Instagram ale mai multor lideri de opoziție, printre care liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor, deputatul grupului parlamentar „Victorie” Marina Tauber, liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, dar și a bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, au fost blocate de către Meta. Serviciul de Informații și Securitate spunea că a informat încă de anul trecut compania care gestionează rețeaua de socializare Facebook și Instagram despre utilizarea paginilor de către persoanele „afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării și a propagandei”.

Totuși, SIS nu a argumentat clar și nu a prezentat probe concrete despre ce fel de dezinformări ar fi vorba și nici nu a adus dovezi în susținerea suspiciunilor sale privind proviniența banilor.

Până în prezent, nicio instituție de drept din țară nu a prezentat vreo probă despre sursa finanțărilor, lansând în spațiul public doar declarații. Politicianul Ilan Șor a declarat de nenumărate ori că banii pe care îi folosește în diferite proiecte politice provin din afacerile sale internaționale și sunt de proviniență legală.

Ulterior, avocații politicianului au contestat informațiile, pe care le consideră false, furnizate de SIS către Meta cu privire la blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești. Mai apoi, Meta a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale deputatului Marina Tauber și Alexei Lungu.

Menționăm că autoritațile au anunțat anterior că au de gând să controleze rețelele de socializare, iar dacă vor fi depistate informații care nu ar corespunde adevărului, va fi sistat accesul la conținut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE