11.2 C
Chișinău

„Azi ei mă judecă pe mine, mâine vor judeca oricare alt cetățean al R. Moldova”. Evghenia Guțul, după o nouă ședință de judecată, s-a adresat mulțimii veniți să o susțină | VIDEO

Dosarul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și activistei Svetlana Popan, acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului interzis „ŞOR”, a fost examinat la o nouă ședință de judecată la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani. Între timp, în fața sediului a fost organizat un protest al suținătorilor bașcanului, împreună cu reprezentanții Blocului ”Victorie”, care se desfășoară sub așa zisa ”pază” a unei mulțimi de carabinieri și polițiști. Oamenii au adus cu ei pancarte pe care scria „PAS este partidul trădătorilor de Patrie”, „NU represiei, DA libertății” și „Europa, deschide ochii! Aici se lichidează opoziția”.

Înainte de ședință, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a venit în fața mulțimii și a declarat că regimul PAS a ajuns prea departe exercitând presiuni deja și asupra celor din Adunarea Populară a Găgăuziei, și operează cu dosare fabricate, exact așa cum și dosarul deschis pe numele ei este unul la comandă.

EVGHENIA GUȚUL , bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Ieri Poliția din Găgăuzia a invitat speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, pe Dmitri Constantinov, să-i aducă la cunoștință că pe numele lui a fost pornit dosar penal deoarece el acum un an a mers împotriva PAS, care-l obliga să nu confirme Comitetul Executiv din Găgăuzia. Așa acționează PAS, nu le place poziția ta, nu le place naționalitatea ta, nu le place opinia ta, înseamnă că vei avea dosar penal. Asta trebuie să se termine, noi suntem poporul, noi deținem puterea, nu ei! Azi ei mă judecă pe mine, mâine vor judeca oricare alt cetățean R. Moldova. Dosarul meu este unul fabricat, voi spune mereu asta atâta timp cât acest dosar există! Este fabricat la comanda Maiei Sandu, care se teme de opoziție, de oamenii care lucrează în folosul locuitorilor țării”.

Susținătorii și membrii Blocului ”Victorie” care au venit să o susțină pe Evghenia Guțul și Svetlana Popan au declarat că justiția în Republica Moldova trebuie să fie una corectă și nu subjugată.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”: „Eu am o adresare către judecătorii din această instituție, care trebuie să fie independenți și cu verticalitate și nu ar trebui să se teamă de șantaj și teroare politică! Cei de la guvernare au decis că ar trebui să modifice legislația și să permită distrugerea actelor verificării vetting și prevetting. Asta înseamnă că tot ce s-a întâmplat la selectarea judecătorilor, membrilor CSM, nu o să aflăm niciodată.  De aceea judecătorii trebuie să-și dea seama, să se trezească și să fie într-adevăr a treia putere în stat independentă care face dreptate, nu care se supune politicului. Judecătorii ar trebui să înțeleagă foarte bine și de fiecare dată când ne văd și ne aud aici, că vor rămâne să trăiască alături de noi. Nu vor reuși să plece și nu vor pleca în altă parte, fiindcă în altă parte de ei nu este nevoie decât la strâns căpșuni, roșii, castraveți”.

PAVEL VEREJANU, membru al Blocului politic ”Victorie”: „Vedem cum ei își bat joc de propriul popor. Vedem cum zi de zi nouă, tuturor ne deschid dosare penale, dar vreau să-i întristez, pe noi toți nu ne veți închide, deoarece noi suntem poporul, noi reprezentăm interesele poporului și atâta timp cât noi suntem uniți, noi suntem de neînvins. Iar ciuma galbenă, oricum va pleca pe 21 octombrie”.

IURII VITNEANSCHI, activist al Blocului politic ”Victorie”: „Astăzi actuala putere a adus țara la aceea că noi deja ne temem de ceea ce va fi mai departe, oare mai departe poate fi și mai rău? În fiecare an cu această putere situația în țară devine și mai rea. Dacă înainte noi luptam pentru bunăstare, astăzi noi luptăm pentru libertate și pentru drepturi”.

După ședința de judecată, Evghenia Guțul a venit cu noi declarații.

Ea l-a îndemnat pe procurorul pe caz Ghenadie Iepure să-și facă munca onest și a menționat că martorul care a fost astăzi audiat pare că nici nu cunoștea despre ce este vorba, iar întrebările din partea procurorilor se refereau strict la partidul interzis ”ȘOR” și nu la cazul bașcanului.

EVGHENIA GUȚUL , bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Azi a fost audiat un martor din partea procurorilor. Ce pot eu să spun, eu nu cunosc această persoană, la fel cum nici ea pe mine, ea vorbit despre toate și despre nimic. Chiar și întrebările din partea procurorului s-au referit mai mult la Partidul Șor, dar nu ce stătea pe masa judecătorului Popan și Guțul. Atunci de ce trebuia cazul nostru să fie separat de cazul de bază? Nu este clar! Dar ce ilegalități a comis Guțul și Popan, nu este clar. Svetlana Popan azi stă pe banca acuzaților întâmplător! Eu – pentru că sunt bașcanul Găgăuziei. Dacă nu era statutul meu, ei nici nu-și aminteau de mine! Jos Iepure Ghenadie, care acționează la exlusiv la indicația Maiei Sandu, el nu are măcar întrebări adecvate pe acest caz către toți martorii care sunt chemați la inițiativa lor, dar noi ne vom demonstra nevinovăția”.

Nimeni din partea autorităților nu a comentat aceste declarații până la momentul redactării știrii. Iar serviciul de presă al președintelui nu a răspuns apelurilor noastre. Următoarea ședință de judecată va avea loc în data de 12 septembrie.

Amintim că, la mijlocul lunii aprilie, cauza penală în privința bașcanului Găgăuziei și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului Partid Politic ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice. Ambele resping acuzațiile și califică dosarul drept unul politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE