20.2 C
Chișinău

Andrei Năstase trage un semnal de alarmă: Guvernarea planifică să divizeze „Moldtelecom” în două componente, iar partea care aduce profit să fie supusă privatizării | VIDEO

Discuțiile privind posibila privatizare a Moldtelecom-ului revin în spațiul public, de această dată – cu noi dovezi aduse de unii politicieni, privind intențiile „obscure” ale celor aflați la putere. Actuala guvernare ar planifica să divizeze Societatea pe Acțiuni „Moldtelecom” în două componente, iar partea care aduce profit să fie supusă privatizării. Despre aceasta a anunțat fostul partener politic al Maiei Sandu, Andrei Năstase. Mai mult, politicianul atrage atenția asupra faptului că, Guvernul, după ce a aprobat oficial un aviz la un amendament, l-a modificat, nu l-a publicat în Monitorul Oficial și l-a remis Parlamentului sub formă de „decizie protocolară”. Din decizia care a ajuns în Legislativ a fost exclusă o parte din informație, inclusiv planul privatizării Moldtelecomului.

Andrei Năstase explică și din ce cauză a fost posibilă o astfel de mușamalizare a conținutului documentului.

ANDREI NĂSTASE, politician: „Guvernarea își face legislație specială pentru a ascunde anumite decizii. Se folosesc de acest lucru pentru privatizări obscure. Nu este un secret că, începând cu 5 iulie 2024, Guvernul, prin Hotărârea nr. 447 din 26.06.2024, și-a modificat propriul regulament, sfidând grosolan Constituția prin eludarea publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor sale. Aceste noi documente ale Guvernului sunt numite acum „decizii protocolare”. Cel mai important este faptul că aceste așa-numite acte ale Guvernului permit celor de la guvernare să adopte hotărâri ascunse, care nu vor fi publicate și despre care cetățenii nu vor afla, decât după mulți ani de zile”.

Năstase afirmă că anume acest instrument, numit „decizii protocolare”, a fost folosit de guvernanți „pentru a camufla planurile meschine”.

El aduce drept exemplu ședința Guvernului din data de 24 iulie, când directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a prezentat avizul asupra unui amendament al unui deputat, referitor la modificările operate la legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

ANDREI NĂSTASE, politician: „Acesta a strecurat informația că S.A. „Moldtelecom” urmează să fie divizat în două componente, iar partea comercială, care aduce profit, urmează să fie supusă privatizării, ceea ce aduce costuri și cheltuieli pentru stat, nu se privatizează. Schemă ca și cea recentă cu transmiterea în locațiune a spațiilor comerciale ale Aeroportului. Am vizionat acea ședință a Guvernului și nu am văzut obiecții la avizul prezentat de Cojuhari. Mai apoi, însă, după aprobare în ședința de Guvern, acesta a fost remis Parlamentului sub formă de decizie protocolară, din care a fost exclusă o parte din informația din aviz care nu s-a dorit a fi cunoscută de publicul larg, inclusiv planul privatizării Moldtelecomului. În schimb, a fost adăugată o frază prin care se spune că neincluderea entităților cu capital străin în lista întreprinderilor nepasibile de privatizare nu presupune includerea acestora în procesul privatizării”.

Despre mușamalizarea unor informații prin intermediul deciziilor protocolare care nu sunt publicate în Monitorul Oficial și nu ajung la cunoștința publicului larg, atenționează și președintele Asociației „UNIREA- ODIP”, Vlad Bilețchi. Și el confirmă că avizul asupra amendamentului referitor la modificările la legea despre administrarea proprietății publice și unde se vorbește despre privatizarea Moldtelecomului a fost aprobat de Guvern într-o redacție, nu a fost făcut public, astfel că despre conținutul acestuia nu s-a aflat, iar la deputați ajunge în altă formulare.

VLAD BILEȚCHI, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”: „Din textul ăsta n-a rămas nimic. Ei au scos această poveste – practic tot ce urmează să se întâmple pas cu pas – au scos și au înlocuit. Uitați-vă la varianta inițială a textului și uitați-vă la varianta a doua cum au înlocuit ei așa o propoziție că trebuie să o citești de vreo 3-4 ori ca să o înțelegi. Vă dați seama – cei mai, în ghilimele, capabili pe care i-au pus ei acolo să fie mașină de vot, nici atât nu înțeleg. Deci, ei trec pe alături, nu pun întrebări, dar dacă este vreo unul care pune întrebări, este schimbat cu altul sau i se dau 2-3 lei motivație și lucrurile merg mai departe. pentru că nu poți să spui că duci țara în Europa, nu poți să spui că faci reforme europene, iar în paralel să deschizi oportunitatea de a lua decizii secrete pentru a vinde, pentru a privatiza proprietățile statului”.

Precizăm că, după ce regulamentul Executivului a fost modificat și a fost introdusă asumarea de către Guvern a atribuțiilor Parlamentului prin aprobarea de decizii protocolare, Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlament a anunțat că va sesiza Procuratura Generală.

Canal 5 a solicitat o reacție la cele declarate de politicieni privind schimbarea textului avizului ce se referă la privatizarea SA Moldtelecom, Purtătorul de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, ne-a răspunscă nu comentează aceste declarații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE