11.2 C
Chișinău

România – groapa de gunoi a Europei. TIR-uri cu mii de tone de deșeuri intră lunar în țara vecină sub formă de donații | VIDEO

Mii de tone de deșeuri intră lunar în România sub formă de donații, o problemă extrem de gravă care poluează mediul și pune în pericol sănătatea populației, scrie Digi 24.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului, peste 100 de camioane încărcate cu gunoi, declarate în acte ca bunuri second-hand sau donații, au intrat în țară.

Marfa ajunge în depozite de deșeuri autorizate, unde este sortată, însă de cele mai multe ori, fiind neutilizabilă, este aruncată pur și simplu pe câmp, în păduri sau este arsă, provocând poluare masivă. Cele mai multe deșeuri provin de la state bogate din Europa cum ar fi Austria, Olanda, Germania și Italia.

TIR-urile intră în țară în weekend sau în timpul sărbătorilor legale, când comisarii gărzii de mediu sunt absenți sau insuficienți pentru a efectua controale amănunțite, mai afirmă jurnaliștii de la Digi.

Cele mai multe deșeuri care ajung în România sub această formă sunt deșeuri de haine și textile uzate, încălțăminte, vehicule scoase din uz, deșeuri de aparatură electrică și electronică, disimulate în echipamente electrice și electronice, în special panouri fotovoltaice.

”Sunt de multe ori amestecate cu deșeuri periculoase, cum ar fi acumulatori uzați”, mai menționează sursa. Ministrul Mediului de la București trage un semnal de alarmă și cere acțiuni urgente pentru a întări controalele la frontieră și pentru a opri acest flux de deșeuri periculoase.

Alături de România, Polonia, la fel membră a UE, este o altă țară preferată ca destinație pentru deșeurile din alte state. 250.000 de tone de deșeuri ajung acolo, scrie Deutsche Welle într-un material intitulat ”Polonia – „groapa de gunoi a Europei“?”. Firmele germane își reduc la jumătate costurile cu deșeurile dacă le exportă în Polonia, afirmă sursa citată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE