11.2 C
Chișinău

Reforma Educației marca PAS: Ministerul impune regulile, autoritățile locale aplică, iar Perciun pasează responsabilitatea | VIDEO

Comentând decizia consilierilor socialiști de la Briceni, care au decis reorganizarea a 11 instituții de învățământ din raion, ministrul Educației a pus responsabilitatea pe umerii autorităților locale, asta chiar dacă ministerul a fost cel care a impus regulile după care pot activa în continuare școlile din țară. Adică cele cu un număr mai mic de 50 de elevi nu vor mai putea exista din 1 septembrie.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Din câte cunosc într-adevăr este un proiect de decizii înaintat de către partidul socialiștilor care este la guvernare în Briceni, care propune filializarea unui set de instituții de învățământ din rândul celor care sunt probabil cu 30-40 de elevi, este și asta o opțiune pentru care optează anumite raioane, mai avem asemenea situație și în alte raioane unde un număr foarte mare de instituții mici a fost transformate în filiale, din principiu este decizia autorităților publice locale din rândul 2 în cazul în care Consiliul raional va vota, lucru asta se va întâmpla”.

Și chiar dacă, în unele raioane profesorii își vor pierde locul de muncă, elevii vor fi obligați să-și schimbe școala, părinții se declară împotriva deciziei ca odraslele lor să circule la zeci de kilometri depărtare de casă, pe drumuri periculoase, iar la Briceni 11 directori își vor pierde funcțiile de conducere, iar odată cu asta și salariile vor fi micșorate, totuși, Dan Perciun susține că tot ce se face este în beneficiul elevilor și a calității Educației.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Trebuie să înțelegem că sunt și niște motive justificate dacă atât consilierii raionali, să zicem de orientare pro europeană și cei socialiști pe alocuri, și consilieri comuniști votează aceste decizii, înseamnă că într-adevăr la nivel local se înțelege că este importantă calitatea educației și vedem tot mai multe consilii raionale care pun accent pe calitate și iau această decizie cu toate criticile și polemicele care câte o dată colegii de partid de la Chișinău le mai vociferează, la nivel local, oamenii de pe loc văd realitatea și acționează în interesul copiilor, și, se pare că, o fac indiferent de partidul pe care îl reprezintă”.

Școlile comasate din Briceni completează lista celor reorganizate de către Ministerul Educației. În raionul Sîngerei de exemplu, s-au închis trei gimnazii și două școli-grădinițe. Iar în raionul Taraclia, consilierii locali au votat pentru reorganizarea a două școli cu predare în limba rusă care vor deveni filiale pentru liceele mari.

Pe lângă asta, Guvernul închide colegii, școli profesionale și universități, asta chiar dacă decizia a stârnit critici în societate și proteste în rândul profesorilor și al părinților. Ministerul Educației a anunțat că reformează sistemul de învățământ preuniversitar care prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de elevi la cele 35 de școli mode pe care vrea să le creeze.

Potrivit unui proiect de lege, statul va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari. Și această decizie a fost dur criticată de către cadrele didactice și de părinți care susțin că asta îi va determina pe tineri să plece din sate și drept urmare localitățile rurale vor muri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE