11.2 C
Chișinău

Populația Republicii Moldova va scădea drastic în următoarele decenii, potrivit unui raport al ONU. Expert economic: Unul dintre motive este calitatea proastă a actului de guvernare | VIDEO

Populația Republicii Moldova va scădea drastic în următoarele decenii. O arată datele unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite. Potrivit datelor, până în anul 2100, populația țării va ajunge la aproximativ un milion 500 de mii de persoane. Experții consideră că motivele problemei demografice sunt nivelul scăzut al natalității și migrația, care ar trebui să fie un semn de alarmă pentru autorități. Sociologul Octavian Racu este de părere că fără schimbări în economie și fără îmbunătățirea calității vieții, numărul populației moldovenești ar putea scade și mai mult.

OCTAVIAN RACU, sociolog: „Dacă rata natalității, noi am putea-o prognoza teoretic în baza datelor pe care o avem, migrația este foarte greu s-o prognozezi, pentru că este legată de mai mulți factori. În fiecare an situația se poate schimba și nu putem ști mâine, peste un an, peste doi care va fi ritmul, dar e foarte probabil că ritmul va fi mult mai mare în următorii ani. Republica Moldova în prezent nu are nicio politică strategică în legătură cu problema demografică. În 2021 toate documentele existente au fost abrogate. Sigur trebuie create condiții pentru ca o parte din migranții noștri să revină în țară. Deocamdată singura soluție despre care se vorbește public este atragerea forței de muncă străină, cel din zona asiatică, însă acest lucru nu este o soluție pentru noi și nicidecum o salvare. Este nevoie de o politică orientată pe cei care sunt în țară”.

Potrivit lui Octavian Racu, politicile guvernării ar trebui îndreptate spre dezvoltarea nivelului de trai în mediul rural, deoarece acolo se nasc cei mai mulți copii.

OCTAVIAN RACU, sociolog: „Noi auzim ministrul Educației cum îndeamnă părinții să-și transfere copiii de la școlile din mediul rural, la cele din centre raionale, în mediul urban. Noi înțelegem foarte bine că reducerea, lichidarea școlilor din mediul rural, asta înseamnă lichidarea satelor, iar în prezent cea mai mare parte a nașterilor sunt tocmai în mediul rural. Noi fără susținerea mediului rural, nu ne putem asigura o creșterea a populației, pentru că în mediul urban, în mod normal natalitatea este mult mai scăzută și în loc să stimulăm, în loc să investim în mediul rural, să ridicăm calitatea vieții, noi îndemnăm oamenii să fugă din sate și să se mute în centre raionale care nu sunt deloc nici ele strălucite”.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că unul dintre factorii ce duc la scăderea populației este plecarea masivă a tinerilor peste hotare, numărul nașterilor catastrofal de mic, dar și calitatea proastă a actului de guvernare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Ultima dată am avut așa ceva înainte de 1850, atunci populația Moldovei era micuță și așa de puțini copii, în Moldova nu s-au născut de aproape 200 de ani. Dacă ne uităm atent, în următorii trei ani de zile, mamele care nasc copii peste hotare, vor fi mai mult decât cele din Moldova. Avem migrația care parțial se va transforma cu rupere de Republica Moldova. Nu toți, dar o parte din cei care au plecat peste hotare nu au să se mai întoarcă niciodată. Copii lor vom ști că au fost cândva de la noi, dar nu mai sunt ai noștri. Vreau să cred că noi vom depăși această catastrofă și prăbușire demografică, dar până ce lucrurile stau extrem de trist, tinerii se căsătoresc cu mult mai târziu, dorința de a avea copii a scăzut”.

Economistul spune că dacă Guvernul nu va întreprinde măsurile necesare pentru a rezolva problema demografică, economia țării va ajunge într-o criză catastrofală.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Se întâmplă o catastrofă din simplu motiv că anii ’90 la un pensionar erau trei oameni care lucrau, anul acesta ajungem unul la unul și tu nu poți să-i asiguri, deci nu ai locuri de muncă, nu ai asigurări sociale, nu ai impozite plătite și tu nu poți plăti pensionarilor pensie decentă, îl bagi într-o sărăcie totală, asta e unu. Și doi, ești nevoit ca banii pe care trebuie să-i investești în dezvoltarea economie trebuie să plătești pensiile. Nu faci investiții, nu dezvolți drumurile, nu dezvolți apeducte, nu mai dezvolți canalizare și în loc să dezvolți țara să prospere, trebuie să dai toți banii pentru o pensie, care și așa este una extrem de rușinoasă, care nu permite unui om să-și ducă cu demnitate viața”.

Am solicitat un comentariu de la Guvern referitor la aceste declarații, dar și cu privire la datele raportului ONU, care arată că în 74 de ani populația Republicii Moldova se va înjumătăți, însă comunicatorul instituției, Daniel Vodă, nu ne-a răspuns la mesaje. De asemenea, am vrut să aflăm dacă Guvernul are planificată vreo strategie de redresare a situației pentru a preveni o catastrofă umanitară. Totodată, menționăm că datele recente ale recensământului au indicat o populație reală nu mai mult de 2,5 milioane de oameni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE