20.2 C
Chișinău

„Nu mai luptați cu poporul”. Locuitorii satului Cneazevca, raionul Leova, amenință autoritățile că vor bloca drumurile dacă magazinul social „Merișor” nu va mai activa | VIDEO

Magazinele sociale ”Merișor”, create în toată țara din inițiativa lui Ilan Șor, au reprezentat, în ultimii ani, o adevărată salvare pentru oamenii cu venituri mici din Moldova. Prin urmare, închiderea lor, prin decizie a actualelor autorități, a devenit o adevărată tragedie pentru toți. Iar magazinele auto mobile sunt supuse unei presiuni constante din partea autorităților, ceea ce le împiedică să funcționeze normal. Oamenii din satului Cneazevca, raionul Leova, amenință autoritățile că vor bloca drumurile din localitate și vor opri circulația, dacă magazinul social ”Merișor” nu va mai activa. Nemulțumirile vin după ce, structurile de control, sub diferite pretexte, opresc mașinile ce livrează produse către aceste unități de comerț.

Oamenii au declarat că aceste magazine sociale, create acum câțiva ani de politicianul și filantropul Ilan Șor, sunt singura modalitate de a supraviețui și de a procura produse cu prețuri accesibile și mereu proaspete.

„Nu vă luptați cu noi, luptați-vă cu prețurile din magazine și cu produsele din magazine care sunt cu termenul expirat, aici nu sunt produse cu termenul expirat, de cât timp noi cumpărăm de aici niciodată nimănui nu i-a fost nimic”.

Amintim că, în doar un an, Poliția, Serviciului Fiscal, ANSA, ANTA și Inspecția Muncii au făcut aproximativ 200 de controale în rețeaua de magazine staționare și mobile. Activitatea a 25 dintre acestea a fost blocată, iar pentru 17 a fost retrasă autorizația. Prin urmare, mii de oameni au rămas fără acces la produse alimentare ieftine. Administrația rețelei ”Merişor” dă asigurări că nu admite încălcări în activitatea sa, iar tot ceea ce se întâmplă sunt obstacole artificiale.

În luna iulie, când amenințate de închidere erau magazinele sociale din Drochia, Canal 5 a încercat să obţină de la Inspectoratul de Poliție Drochia, INSP și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor o reacție la inspecțiile frecvente și rezultatele acestora, dar nu am primit răspuns la telefon și mesaje.

ANSA a cerut adresa magazinului și denumirea agentului economic, dar nu a mai revenit după ce i-am furnizat şi aceste informaţii. De menționat că şi automagazinele „Merişor” din alte raioane se confruntă cu asemenea presiuni.

Amintim că, proiectul magazinelor sociale „Merișor” a fost lansat la Orhei în 2015, la inițiativa lui Ilan Șor, pe când era primarul acestei localităţi. Programul s-a extins constant, numărul localurilor a ajuns la aproape 200. Numărul beneficiarilor a depășit 600 de mii. Majoritatea sunt pensionari, veterani de război, familii numeroase și persoane cu dizabilități.

Dar în martie anul trecut, majoritatea parlamentară a partidului de guvernământ a interzis vânzarea produselor sub sinecostul lor, şi, de fapt, a lipsit reţeaua de posibilitatea de a funcţiona și a vinde celebra pâine cu 1 leu, iar magazinelor le-a fost refuzată prelungirea autorizațiilor. Tot felul de obstacole sunt create şi în activitatea automagazinelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE