11.2 C
Chișinău

„Noi suntem o țară suverană, independentă, vrem să spunem un NU ferm Uniunii Europene”. Blocul ”Victorie” a înregistrat la CEC, documentele pentru participarea la referendumul din 20 octombrie | VIDEO

Blocul politic „Victorie” a înregistrat, marți, la Comisia Electorală Centrală, documentele pentru participarea la referendumul din 20 octombrie, la care cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” CEC-ul a recepționat cererea reprezentanților blocului politic. Partidele care fac parte din componența blocului „Victorie” vor vota împotriva aderării la Uniunea Europeană și a modificării Constituției.

VASILE BOLEA, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Astăzi, patru partide componente ale blocului Victorie am venit aici în CEC, pentru a depune documentele în vederea înregistrării blocului în calitate concurentului electoral la referendum care va avea loc pe data de 20 octombrie a acestui an. Opțiunea pentru care noi pledăm este împotriva întrebării care va fi pusă la referendum. Și, din acestă perspectivă, vom îndemna și cetățeni ca să vină și, participând la referendum, să voteze împotrivă deoarece noi considerăm că acest referendum care a fost anunțat de Maia Sandu este un șiretlic organizat în vederea propulsări Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale care vor avea loc în aceeași zi. Plus la aceasta, noi considerăm că întrebarea care este pusă la referendum, acea încercare prin referendum de a modifica Constituția este un element care trebuie să pună punct procesului de colonizare a Republicii Moldova”.

MARINA TAUBER, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Noi vrem să spunem un NU ferm Uniunii Europene. Pentru că UE și NATO – ei aduc numai probleme țării noastre. Și noi nu putem să dăm voie ca ei în continuare să activeze și să ne utilizeze în calitate de carne de tun. Noi suntem o țară suverană, independentă. Noi vrem ca țara noastră să se dezvolte și noi știm cum putem să atingem acest scop. Este foarte important și noi vă îndemnăm stimați cetățeni să participați în acest referendum și să spuneți nu integrării în UE. Doar așa noi vom putea construi țara dezvoltată, frumoasă și prosperă”.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”, membru al blocului „Victorie”: „Cui trebuie astăzi Republica Moldova în UE decât ca o platformă de experimente sociale și militare? Noi cu toții trebuie să înțelegem foarte bine că Moldova nu merge pe nici o cale europeană și RM nu va ajunhe în EU nici în 2030 așa cum ne mint cei de la guvernare, nici în 2040, 50, nici în 20100”.

NATALIA PARASCA, liderul partidului „Renaștere”, membru al bolului „Victorie”: „Maia Sandu și PAS au făcut deja totul pentru ca societatea moldovenească să se dezamăgească de ideea integrării europene. Numărul celor care au susținut această idee a scăzut semnificativ. Sunt deja mai puțin de jumătate. Suntem încrezători că interesele țării noastre sunt pe deplin în concordanță cu integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică și cooperarea cu Federația Rusă”.

Precizăm că, în data de 20 octombrie cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, unde își vor alege șeful statului și, concomitent la inițiativa președintelui Maia Sandu se va desfășura referendumul pentru modificarea Constituției, unde cetățenii vor răspunde la întrebarea cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Opoziția, dar și mai mulți experți au criticat vehement decizia de a organiza cele două exerciții electorale concomitent. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mare de participanți și la plebiscit.

Iar vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că soarta referendumului din toamnă ar putea fi decisă de doar 17 la sută din alegători, potrivit lui, de facto, circa 150 de mii de voturi sunt suficiente pentru a schimba Constituția Republicii Moldova în favoarea integrării europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE